Biometrika a normy v IT – ČSN ISO/IEC 19785, 19794 a 19795

Další z popisů českých norem, se kterými se můžete v oblasti IT setkat. Tentokrát jsme se zaměřili na oblast biometriky.
ČSN ISO/IEC 19785 Informační technologie – Společný rámec formátů biometrické výměny

Společný rámec formátů biometrické výměny (CBEFF) podporuje interoperabilitu biometricky založených aplikací a systémů specifikací normalizovaných struktur záznamů biometrických informací a souborů abstraktních datových prvků a hodnot, které mohou být použity k tvorbě části záhlaví CBEFF.

Norma specifikuje:

Biometrické rozpoznávací algoritmy byly nasměrovány na karty s integrovanými obvody, aby se projevily přínosy zvýšení bezpečnosti uplatňovaného vzoru biometrického porovnávání na kartě. I když většina obecných komerčních realizací této schopnosti bylo porovnávání šablon markantů otisku prstů na kartě, příslušné normy pro karty byly explicitně navrženy na podporu libovolných biometrických modalit. Pro šablony otisku prstů vedl cíl zvýšit efektivnost formátů karet kompaktní velikosti specificky pro biometrické porovnání na kartě.
Využívání této normy je důležitým nástrojem pro zvýšení bezpečnosti při biometrickém porovnávání na kartách.

ČSN ISO/IEC 19794 Informační technologie – Formáty výměny biometrických dat

Tato norma, popisující formát výměny vícečetných biometrických dat, byla vytvořena pro podporu:

Obsah a popis jednotlivých část této normy (jednotlivé části této normy popisují formát různých biometrických dat – DNA, otisk prstu, obraz duhovky apod.):

ČSN ISO/IEC 19795 Informační technologie — Testování a podávání zpráv o biometrické výkonnosti

Testování technické výkonnosti se snaží určit míry chyb a propustnosti, s cílem pochopení a předvídání chybové a propustnostní výkonnosti biometrických systémů v reálném světě. Chybové míry zahrnují jak chybně pozitivní a chybně negativní rozhodnutí, tak také míry selhání registrace a selhání nasnímání v celé testované populaci. Míry propustnosti poukazují na počet uživatelů zpracovaných za jednotku času, jsou založené na výpočetní rychlosti a interakci člověka se strojem. Tato měřítka jsou obecně aplikovatelná na všechny biometrické systémy a zařízení. Testy technické výkonnosti, které jsou závislé na zařízení – například kvalita obrazu snímačů otisků prstů – nejsou zahrnuty v této normě.

Biometrické rozpoznávací algoritmy byly portovány do karet s integrovanými obvody, aby se realizovaly přínosy zvýšení soukromí, uplatňované u paradigmatu biometrického porovnávání na kartě. Zatímco nejběžnější komerční realizací této schopnosti je porovnávání šablon markantů otisku prstů na kartě, bylo také implementováno porovnávání dat z jiných modalit. Příslušné normy pro karty byly ve skutečnosti explicitně navrženy pro podporu libovolných biometrických modalit. V každém případě, zatímco výpočetní schopnost takových karet se v posledních letech zvýšila, zůstává otázkou, zda je nutné vzdát se přesnosti ověřování ve prospěch rychlosti nebo velikosti dat nebo obou. Pro šablony otisku prstů vedl cíl zvýšit efektivnost k vývoji formátů karet kompaktní velikosti specificky pro biometrické porovnávání na kartě.

Obsah a popis jednotlivých částí této normy:

Ve spolupráci s Ing. Miroslavem Škopem
ÚNMZ – Oddělení elektrotechniky

Exit mobile version