Bitdefender GravityZone – až 30% úspora režie a ochrana před „0-day-attacks“

Bitdefender Gravity Zone se instaluje místo na jednotlivé instance operačních systémů přímo na hypervisor a pracuje bezagentově – jde o netradiční inovativní ochranu před zero-day attacks, navíc až se 30% úsporou režie hypervisoru, a tím celkově chráněného IT prostředí.
Bitdefender Gravity Zone zaujala zejména výbavou pro virtualizovaná serverová prostředí, která znamená posílení výkonu. V průměru je dnes totiž registrováno až 390 000 škodlivých (malicious) programů či jednotlivých nových hrozeb za den (podle AV Comparatives). K vytvoření sítě Global Protective Network proto společnost Bitdefender využila potenciál svých 500 milionů klientů, ve které podezřelé chování průběžně monitoruje a díky tomu dokáže v reálném čase poskytnout rychlou ochranu proti novým hrozbám (zero-day-attacks). Nasazení bezpečnostního řešení Bitdefender trvá typicky 15 minut, pak následuje konfigurace.

Podle AV Comparatives je Bitdefender dokonce dlouhodobě jedničkou na trhu v kategorii účinnosti proti útokům nultého dne. Bitdefender dostává řadu ocenění od renomovaných organizací jako například Award Product of the Year 2014 od AV Test.

Účinná ochrana před zero-day attacks i zahlcením AV storms
Bitdefender Gravity Zone se neinstaluje na jednotlivé instance operačních systémů, ale přímo na hypervisor, čímž uvolní až 30 % režie serverů. V současné době, kdy je detekováno 16 000 nových hrozeb za hodinu, je využití automatizovaného systému detekce nejefektivnějším přístupem. Jakmile systém detekuje podezřelé chování, opatří soubor tzv. hash a automaticky jej zasílá do zabezpečeného Nimbus Cloudu v Global Protective Network, odkud získává odpověď s reakční dobou 200 ms (typická) až 3 s (garantovaná). Ostatní výrobci antimalwaru, kteří mají také celosvětové sítě, se však spoléhají na odpovědi uživatelů, kteří sami posílají podezření na neobvyklé chování své stanice do těchto center – takže se doba odpovědi prodlužuje z 200 ms na několik hodin až dní. Rychlost detekce redukovaná na sekundy oproti hodinám, je pro účinnou ochranu proti hrozbám přicházejícím z internetu klíčovým faktorem. Dnes mají útočníci k dispozici nástroje, kterými dovedou vytvořit různé variace nových virů během pár minut, a proto lze provést cílený útok a prolomení do 10 minut na jakoukoliv tradičním způsobem chráněnou platformu. Bitdefender dále používá několik patentovaných technologií, jako například Smart Centralized Scannig, která umožňuje použít více než 500 miliónů chráněných stanic jako agentů pro sdílené skenování, což umožnuje soustředit se jen na nové soubory, které ještě nebyly „spatřeny“, a proto šetří čas. Umí analyzovat kód i před spuštěním v OS v tzv. sandboxu . A dále využívá technologii Photon, která umožňuje monitorování nebezpečných aplikací i mimo sandbox. Díky těmto všem vlastnostem zvládá Bitdefender Gravity Zone velmi dobře i útoky nultého dne „0-day attacks“, které jsou největším oříškem a nejdůležitějším aspektem současné antimalwarové ochrany.

Nezávislá na hypervisoru a pro všechny serverové platformy
Bitdefender je k dispozici pro procesorové platformy – x86 pro většinu operačních systémů, a virtualizovaných prostředí – Windows Hyper-V, Oracle/Sun Solaris, IBM AIX, všechny známé distribuce Linuxu, VMware, KVM apod. Bitdefender ve virtualizovaném prostředí „sedí“ nezávisle na hypervisoru a má vlastní API, díky kterému se jednak umí „bezagentově“ dostat do jednotlivých instancí OS nad ním, jednak chrání před hrozbami vlastní hypervisor. Typický konkurenční antimalware se instaluje jako série agentů do jednotlivých instancí virtuálních serverů a na hypervisoru sedí jejich řízení, čímž se zvyšují nároky na režii systému. Vznikají tím takzvané „antivirové bouře“, když si tradiční antiviry všechny najednou stahují AV signatury a zpomalí tím nebo dokonce zmrazí hypervisor. Bitdefender na tento problém našel elegantní řešení díky odlehčené moderní architektuře, kdy sedí dva BD Security Servery ve vysoké dostupnosti bezagentově nezávisle přímo na hypervizoru. Bitdefender zároveň používá vlastní patentované API pro ochranu, nemusí tedy instalovat agenty do každého virtuálního stroje, a zabraňuje tak takzvaným „AV storms “. Navíc šetří nároky na hypervisor a IT zdroje oproti jiným řešením až o 30 %, což se projevuje v konečném výsledku na rychlosti IT infrastruktury a menšími náklady na elektrickou energii.

Bitdefender Box pro koncové stanice
Pro koncové stanice je Bitdefender k dispozici pro Windows, Linux, Mac OS, iOS a Android.

Instalace je velmi jednoduchá a zabere řádově tolik času jako vypití jedné kávy. Umožňuje jednotnou ucelenou ochranu – pod jedním GUI takto ochráníte fyzická i virtuální zařízení a zároveň mobilní zařízení.

Správa všech stanic se dá nainstalovat přímo do DMZ „demilitarizované zóny“. Zároveň si lze zvolit i správu bezpečnosti koncových zařízení v cloudu.

Ochrana internetu věcí
Další novinkou od společnosti Bitdefender, která přijde na český trh koncem roku 2015, je Bitdefender Box – nové hardwarové zařízení, které je určeno pro ochranu domácností a všech systémů v internetu věcí – typicky pro všechna chytrá zařízení od klasických PC, přes chytré mobily, chytré televize, CCT kamery, ledničky až po průmyslová zařízení připojená přes TCP/IP, vše z jednoho zařízení umístěném na perimetru domácnosti.

Bitdefender – pro všechny velikosti uživatelů a nasazení
Firma Bitdefender vyrábí a dodává kompletní bezpečnostní řešení pro široké spektrum zákaznických skupin od domácího uživatele přes SOHO a SMB (Small Office – Home Office; Small and Medium Business), až po serverová virtualizovaná prostředí velkých organizací z kategorie enterprise a státní správy.
V průběhu léta budou zveřejněny nové testy Bitdefenderu jak pro koncové stanice, tak pro virtualizovaná prostředí serverových farem od odborníků.

V České republice a na Slovensku lze získat bezplatné testovací verze, konzultace a podporu od distributora IS4 Technologies, Country Partnerem je společnost Interface.

Exit mobile version