Blackberry 10: jak má vypadat systém, který by měl zachránit firmu RIM od finanční propasti?

Společnost RIM přichází se svým novým systémem Blackberry 10 na trh. Systém by měl RIMu pomoci se dostat z obtížné finanční situace, která firmu provází už několik měsíců. Co tedy můžeme od nového softwaru očekávat, se dozvíte v následujícím článku, který je rozdělen do kategorií podle nejzajímavějších změn.

Přepracované uživatelské rozhraní

BlackBerry 10

Nové rozhraní si přebralo několik detailů od konkurenčních systémů jako je iOS, Android a další. Největší snaha byla o co největší jednoduchost při používání telefonu. Uživatel tak má možnost jakýkoliv úkol zvládnout rychle a efektně.

Celé rozhraní je složeno z několika částí. První část tvoří zavírací obrazovka, která podobně jako v novém Windows Phone obsahuje kromě hodin i informace o událostech v kalendáři, notifikační lištu a také tlačítko, jenž umožní zapnutí fotoaparátu. Ve druhé části nalezneme seznam aplikací, které se nově řadí do jednotlivých stránek, mezi kterými se dá lehce posunovat. Poslední částí je plocha tvořená speciálními widgety, zvanými „Active frames“, které zobrazují aktuální informace o spuštěných aplikacích.

Ovládání

BlackBerry 10 nově postrádá stavový řádek i poddisplejové tlačítko, prvky které obsahuje většina ostatních mobilních platforem. Firma RIM se rozhodla 100% displeje věnovat práci s aplikacemi a o všem, co se v telefonu stane, Vás bude informovat LED dioda a dotyková gesta, která jsou ještě více propracovaná než ve vydaném tabletu s BB, zvaného Playbook. Celý systém pak umožňuje rychlé nakouknutí mezi ostatními aplikacemi, tudíž není nutné se vracet na úvodní obrazovku, stačí jen nakouknout. Tato funkce se nazývá „peek“. Mimo jiné můžete i tahem dvěma prsty od spodní části telefonu zapnout klávesnici. Tyto a další gesta jsou univerzální pro celý systém.

Nový Hub a App World

Blackberry Hub

Nový Hub plní úlohu speciálního sociálního centra v novém BlackBerry 10. Jsou v něm obsaženy nejen SMS zprávy a e-maily, ale také kompletní integrace sociálních sítí, propojení s kalendářem, notifikacemi a dalšími věcmi, které často v chytrých zařízeních využíváte. Nemusíte tedy zdlouhavě otevírat několik aplikací, ale stačí jen kouknout do tohoto hubu a dozvíte se vše podstatné. Tuto funkci RIM nazval „BlackBerry Flow“ a jistě bude jedna z těch nejoblíbenějších na novém systému.
Kromě integrovaných funkcí si může zákazník další aplikace dostáhnout v App Worldu. Mimo jiné je i možnost na něm naleznout i velké množství her a filmů. Tato aplikační tržnice by měla dostat zcela nový kabátek a podle všech informací navíc i ujištění, že ho budou vývojáři doplňovat dalšími zajímavými aplikacemi.

Nový prohlížeč, vylepšení fotoaparátu a Blackberry Balance

Prohlížeče v BlackBerry patřily mezi slabší stránky. Proto i on dospěl k výraznějšímu zlepšení. Jeho rozhraní je postaveno na novém HTML5 a CSS a jeho rychlost načítaní stránek je mnohem vyšší. Další novinkou je speciální Reader Mode, který převede článek do podoby bez rušivých elementů. Prohlížeč má také integrovanou funkci ke sdílení vašich odkazů a přístup k videokameře a mikrofonu, jenž mohou sloužit ke speciálním využitím na speciálních webech.

Očekávané Blackberry London

Všechny fotoaparáty v nových přístrojích od RIM budou vylepšené o novou softwarovou funkci, která se nazývá „časový posun“. Ta umožní během pozorování snímku stále snímat obraz a po pořízení fotografie se můžete na krátkou chvíli vrátit v čase a odstranit například auto, které se může objevit v záběru.
Další speciální funkce Balance potěší hlavně korporátní zákazníky. Nebudou muset sebou nosit více telefonů, ale budou mít možnost využít oddělených účtů. Vše se dá přepínat jednoduchým gestem, přičemž v každém účtu budou oddělené jak e-maily, tak i aplikace nebo události v kalendáři. Přístup k jednotlivým účtům je chráněn heslem.

Pár slov na závěr

Platforma Blackberry 10 by mohla pomoci RIMu najít ztracené pozice na trhu. Oblíbená bude určitě pro svou jednoduchost i zajímavými funkcemi. Pomoci by jí měl také dobrý přístup k vývojářům nových aplikací. Budeme tedy zvědaví, které přístroje BlackBerry představí. V nabídce by se mělo objevit několik modelů s klasickou QWERTY klávesnicí a nové plně dotykové přístroje nabízející úplně všechny funkce této nové platformy.

Exit mobile version