BlackStor – spolehlivá platforma SDS a rychlá jako čert

Software Defined Storage šetří desetinásobky oproti klasickým dedikovaným storage. Poskytovatel cloudových služeb, společnost Pro-Zeta uchopila SDS s řešením BlackStor. Proč a jak BlackStor funguje, jsme se ptali Davida Čermáka, CTO Pro-Zeta.
Proč raději Software Defined Storage než proprietární storage od některého ze světových výrobců?

IBM – Power Systems Family

Posun v platformách storage kopíruje posun ostatních částech infrastruktury. Všude je znatelný posun k softwarově definovaným technologiím od proprietárních. Je to „future proof“ koncept s výhodami pro použití v budoucnosti. Když zákazník používá nějakou technologii a po nějakém čase se objeví technologie lepší, většinou stačí použít jiný typ softwaru a jednoduše z ní získá další výhody. Tohle s proprietárními zařízeními nelze, tam je zapotřebí koupit celý jiný hardware.

Existují i případy, kdy se SDS vysloveně nehodí, což tvrdí někteří výrobci, zejména ti největší?

SDS je standardem už dnes, který navíc bude akcelerován. Zákazníci, kteří v tuto chvíli zpravidla používají velmi tradiční technologie storage, například fibre channel, SDS nepoužívají a tvrdí, že to nelze. Nemohou totiž vzít celou stávající infrastrukturu a nahradit ji jen tak něčím jiným, proto většinou zůstávají u tradičních technologií. Ti skutečně SDS zatím nevyužívají, a ještě nějakou dobu ji využívat nebudou. Vlastně tím často živí výrobce, kteří prodávají zastaralé produkty.

SDS existuje jak v nabídkách zavedených výrobců, tak jako open source volně šiřitelné platformy Ceph pro objektovou, blokovou a souborovou storage pro distribuované operace bez nebezpečí celkového zhavarování kvůli jednomu uzlu, navíc škálovatelné až do exabytových úrovní.

Je vůbec možné a účelné vytvářet nějaký další standard SDS, jako například ve vašem případě BlackStor? Co vás vedlo k jejímu vývoji, když už existovala SDS platforma Ceph?

Pro nás byl vývoj storage BlackStor logickým vývojem situace, protože Pro-Zeta je jedním z největších cloudových poskytovatelů v regionu. Chtěli jsme využívat SDS, a to, co bylo na trhu k dispozici, neodpovídalo našim požadavkům. Několik let jsme provozovali různá řešení, a nakonec nám vyšlo, že jediný způsob, jak nabízet našim zákazníkům služby na úrovni jaké chceme, je vyvinout něco nového, co by těmto požadavkům vyhovovalo.

Platformu Ceph vlastní RedHat a používali jsme ji tři roky a naráželi jsme na některé problémy s výkonností. Ceph je bez deduplikace, bez komprese, má neefektivní thin provisioning, nízký výkon při zápisu, velkou latenci (zpoždění) a je velmi pomalý. Dále zde byly problémy s upgrady řešení. Protože je extrémně náročná na zdroje CPU, museli jsme neúnosně investovat do hardwaru, výrazně více, než by se dalo očekávat. Oproti tomu naše řešení BlackStor má výrazně nižší hardwarové požadavky a máme už dnes změřeno, že je až 40x rychlejší než Ceph. Z toho vyplývá, že při stejném výkonu musíme koupit a starat se o výrazně méně hardwaru, což má výrazný dopad na TCO.

Na čem je platforma BlackStor založena a proč?

Problém nových platforem SDS je často v tom, že jde o produkty, které se vyvíjejí na zelené louce jako zcela nová řešení. Vždy je cílem, aby měly výrazně lepší parametry a zcela nové funkčnosti. Tento způsob se ale ukazuje jako nereálný, protože spousta z těchto řešení, přestože je jejich idea velmi dobrá, jsou nefunkční, protože narážejí na technické problémy a ani po dvou letech od uvedení do provozu nemají ani minimální podíl na trhu.

My jsme se rozhodli pro vývoj nové platformy rozhodli spojit s rakouskou firmou Linbit, která vyvíjí software DRBD, který je de facto standardem pro replikaci dat v linuxovém světě. Nad tímto řešením jsme postavili kompletní platformu, která na jedné straně integruje jejich replikační řešení a na druhé straně cloudový software, jakým je OpenStack nebo Docker. Výsledkem je produkt, kdy koncový uživatel může používat storage jako hotové řešení, nemusí se zabývat detailním nastavováním a dostává výkon a funkčnost bez nějakých dalších investic.

Je už BlackStor také součástí open source?

V tuto chvíli ne, probíhá ale aktivní diskuze s některými partnery o jeho začlenění. Myslím, že nemá smysl něco takového provádět, pokud to není dostatečně připraveno.

Co to znamená, že řešení BlackStor ještě není technicky připraveno?

Tady nejde o technickou způsobilost. Zařazení projektu do open source světa má svoje specifika a není to jen záležitost uvolnění zdrojového kódu. Je potřeba pro to vytvořit prostředí ve firmě včetně lidí, kteří s komunitou budou na denní bázi komunikovat. Naše cloudové řešení už naštěstí neběží na platformě Ceph, už jsme vypli její poslední clustery a všechna naše řešení už BlackStor používají. To znamená, že technicky řešení funguje. První naše zákazníky, kteří budou mimo naše cloudové řešení, začínáme řešit od začátku roku 2017.

Hovořil jste o softwaru DRBD – Distributed Replicated Block Device, jakou problematiku řeší?

DRBD je poměrně transparentní řešení pro replikaci blokových dat v Linuxu. Samo o sobě to znamená pouze to, že vám zajistí replikaci dat řekněme mezi dva nebo tři servery. Od SDS je ale zapotřebí pro cloud-native storage výrazně větší počet činností a funkčností. DRBD proto používáme jako čistě replikační nástroj. Výhodou DRBD je, že už je na trhu patnáct let a díky tomu máme solidní platformu u které víme, že u ní nikdy nedojde ani ke ztrátě dat, ani k jejich poškození, a že replikace dat bude na DRBD vždy fungovat. To ve finále znamená, že storage prostě funguje. No a BlackStor nad DRBD zajištuje kompletní management včetně dashboardů, monitoringu a tak podobně.

Můžete naopak jmenovat klíčové vlastnosti, typické pro BlackStor?

Pro BlackStor jsou typickými klíčovými vlastnostmi řízení storage na základě politik, je to multitenantní a multicloudová storage, škálovatelná vertikálně i horizontálně, umožňuje zajistit kvalitu služeb (QoS), má funkčnost Backup & Recycle Bin a je plně připravena pro použití v cloudu.

BlackStor je kompletní softwarový produkt, který SDS zabalí do něčeho, co už zákazník může používat, včetně kompletního managementu a monitoringu a napojení na platformy pro provoz cloudu. Říkáme, že BlackStor je cloud-native software storage. Je primárně určena pro podporu OpenStacku, Dockeru a dalších jiných cloudových řešení, a tak se i chová. Administrátor nejenže může svoji storage spravovat jako úložiště pod OpenStackem, ale BlackStor mu například umožňuje přímo zobrazovat latenci a kvalitu služby pro jednotlivé uživatele OpenStacku. Stírá se rozdíl mezi storage a samotnou cloudovou platformou. To jsou naprosto jedinečné vlastnosti, jaké v současné době nemá ani žádná proprietární storage.

Existují už nějaká porovnání platforem BlackStor, resp. DRBD a Ceph?

Určitě. Porovnávat se dají dvě části, výkonnost a stabilita řešení. V tuto chvíli máme k dispozici nezávislé porovnání našeho řešení BlackStor a Ceph, kde je BlackStor ve většině parametrů 10x až 40x rychlejší.

BlackStor má navíc vlastnosti, které Ceph nemá a všechny pravděpodobně nikdy mít nebude, jako například kompresi, deduplikaci, řízení pomocí politik a řadu dalších funkčností. Je totiž z principu extrémně složité takové vlastnosti do stávajícího řešení dodělat.

Jak se bude BlackStor dál vyvíjet?

BlackStor posouváme dopředu s množstvím poměrně velkých partnerů. Integrujeme jej s řadou dalších softwarů tak, aby toto řešení mohlo používat čím víceh uživatelů. Dále například s Intelem řešíme integraci nových technologií, zejména jejich SSD disky 3D X-Point, které jsou mnohokrát rychlejší než současné SSD technologie, dále bezpečnost v oblasti šifrování dat kombinací jejich technologií jako například Intel TXT, AES-NI a dalších, a to nejen na discích, ale i na síťové vrstvě OSI. To je už však na další samostatný rozhovor.

Exit mobile version