Blízká budoucnost DevOps: více umělé inteligence, kontejnerů a open source

Zdroj: Pexels

Analytici z IDC v rámci svých prognóz FutureScape odhadují trendy, které v blízké době nejvíce ovlivní DevOps a vývoj softwaru obecně.

Již v příštích cca 4 letech zasáhne do vývoje softwaru (aplikací i celých systémů), jeho nasazování a provozu výrazně umělá inteligence a strojové učení. V roce 2024 již mírná většina firem (56 %) má AI/ML při vývoji softwaru nějak využívat. Nepůjde ovšem jenom o uplatnění při samotném programování, ale také pro řízení kvality a zabezpečení, design/práci s uživatelských rozhraním a optimalizaci zákaznické zkušenosti (neustálé fungování optimalizace pomocí strojového učení studie označuje jako hyperpersonalizaci) a správu celého životního cyklu softwaru včetně jeho nasazování. Těmto trendům budou odpovídat i měnící se požadavky na vývojáře. Pokračovat bude i trend zaměstnávání stále většího podílu vývojářů na zkrácené úvazky. Výsledky dosažené díky umělé inteligenci se budou samozřejmě různit, skutečně disruptivní aplikace budou i nadále vzácné.

Významným trendem se stanou kontejnery. Do roku 2024 má být 70 % nově vyvinutých aplikací nasazováno pomocí kontejnerů; cílem bude zvýšit rychlost implementace, konzistenci jednotlivých aplikací i celého prostředí a zjednodušení přenositelnosti. Odpovídajícím trendem bude pokles klasických virtuálních strojů a virtualizace v rámci architektur podnikového IT. Kontejnery, mikroslužby a dynamická orchestrace povedou již v příštím roce k tomu, že 25 % aplikací bude vyvíjeno i nasazováno nativně v cloudu.

Trend DevOps ještě nabere na dynamice. Ve 30 % podniků se v roce 2023 budou nové kódy uvolňovat denně (loni to bylo 3 %) – i když zde je samozřejmě otázkou, co se tím přesně myslí a jakého typu podniků se takový podíl má týkat. Největší tlak bude existovat na co nejrychlejší nasazování nových obchodních systémů. Přímo v rámci DevOps se budou ve stále větší míře nasazovat nástroje měřící již na této úrovni obchodní přínosy jednotlivých aplikací a projektů, respektive návratnost investic, metriky KPI (klíčové ukazatele výkonnosti) apod.

Firmy budou pro své systémy stále více využívat open source komponenty a v roce 2023 má 45 % z nich nasadit specializované nástroje určené právě pro analýzu open source kódu. Do roku 2024 bude 25 % podnikových aplikací nějak odvozeno z open source knihoven.

A stejně tak prý firmy brzy uznají, že přístup DevOps, respektive CI/DI (ontinuous integration/continuous delivery) nelze využívat plošně, pro vývoj a provoz veškerého podnikového softwaru. Plně na bázi DevOps tak má v roce 2024 fungovat pouze 35 % podnikových aplikací.

Exit mobile version