Brother DS-920DW pro rychlé skenovaní na cestách

Potřebujete v terénu rychle odeslat podepsanou smlouvu nebo naskenovat fakturu a později ji uložit do elektronického archivu? Pomůže vám mobilní skener, který ukládá digitální dokumenty na paměťovu kartu nebo je kabelem či bezdrátově pošle do počítače, tabletu či chytrého telefonu.
Mobilní skenery jsou zajímavou kategorií zařízení, která dokážou rychle převést papírové dokumenty i fotografie do digitální podoby. Nezaberou moc místa a snadno je přibalíte do svého zavazadla ke svému přenosnému počítači nebo dalším mobilním zařízením. Průchodová zařízení s malými vnějšími rozměry a schopností zpracovat jednu nebo obě strany dokumentu mohou pracovat rychlostí 5 – 10 stran za minutu a s přenosným počítačem komunikují prostřednictvím USB kabelu nebo s využitím bezdrátového Wi-Fi připojení. Máte-li k dispozici elektrickou zásuvku, můžete je připojit do energetické sítě. V řadě případů se však obejdete i bez ní, neboť pokročilejší modely jsou dodávány s vlastním akumulátorem.

Společnost Brother zákazníkům nabízí čtyři různé modely mobilních skenerů. Základním skenerem je Brother DS-620 s rychlostí skenování 7,5 strany A4 jednostranně a připojením USB. Pokročilejší verze nese označení Brother DS-720D a zvládne i oboustranné skenování dokumentů při rychlosti 5 stran za minutu. V případě, že kromě USB požadujete i bezdrátové Wi-Fi připojení a napájení z vloženého akumulátoru, můžete sáhnout pro zařízení Brother DS-820W (jednostranné skenování) nebo vybrat nejlépe vybavený skener Brother s označením DS-920DW (oboustranné skenování dokumentů).

Testujeme Brother DS-920DW

Posledně jmenovaný model, tedy Brother DS-920DW, jsme při testu krátce vyzkoušeli. Zajímala nás rychlost zpracování dokumentů, možnosti instalace, podpora operačních systémů a propojení skeneru s počítačem a dalšími periferiemi.

Zařízení s vnějšími rozměry 308x67x42 mm a hmotností 530 gramů podle technické specifikace pracuje rychlostí až 7,5 strany A4 za minutu jednostranně nebo 5 stran A4 za minutu při oboustranném snímání. K napájení využívá nabíjecí akumulátor Li-Ion AP-120 a při práci odesílá dokumenty USB 2.0 kabelem nebo ukládá na paměťovou SD kartu. Wi-Fi slouží pro následný přenos digitalizovaných dokumentů z SD karty do počítače, tabletu nebo mobilního telefonu. V balení je i 4GB paměťová SD karta a také měkké přenosné pouzdro, které chrání skener při přenášení.

Programové vybavení na DVD i na webu

Ovladače a programové vybavení můžete instalovat z dodávaného DVD disku, v případě zařízení bez DVD mechaniky je rychle stáhnete a nainstalujete z webových stránek společnosti Brother. TWAIN rozhraní DSMobile Capture je připraveno pro systémy Windows (XP – Windows 8) a MacOS (OS X 10.6 a novější). Skener pak pracuje jako jakékoliv TWAIN zařízení a s digitalizovanými materiály můžete dále pracovat v běžných grafických editorech nebo kancelářských aplikacích. Výrobce ke skeneru dodává software Nuance Paper Port pro snadné snímání a správu dokumentů a NewSoft Presto BizCard pro snímání vizitek.

Neocenitelným pomocníkem, který výrazně zrychluje práci se skenerem, je program Button Manager V2. Pomocí této utility rychle nastavíte jednotlivé režimy práce pro skenování do souboru, cloudu nebo do předvolené aplikace, rozhodnete o formátu dokumentu připojovaném a odesílaném prostřednictvím e-mailu nebo ukládaném na FTP. K dispozici jsou i volby pro kopírování na připojené tiskárně. Pro každé tlačítko můžete zvolit rozlišení až 600×600 dpi, barevný, šedý či černobílý režim a formáty uložení (JPG, TIFF, PDF…). Po nastavení tlačítek stačí vložit dokument do skeneru, kliknout myší na požadovanou volbu a vše bez dalšího nastavování proběhne automaticky.

Pokud dáváte přednost ovládání ze skeneru, najdete v jeho pravé horní části několik ovládacích tlačítek a malý displej. Tlačítka slouží pro zapnutí skeneru a zrušení snímání, volbu formátu dokumentu PDF a JPG, nastavení režimů jednostranného a oboustranného snímání a volbu barevného nebo monochromatického snímání. Ve vstupním menu pak vybíráte, zda se má digitalizovaný dokument uložit na paměťovou kartu nebo odeslat do počítače.

Test rychlosti a barevné přesnosti

Rychlost práce se skenerem závisí na tom, s jakým dokumentem budete pracovat, jaký barevný režim zvolíte a pro jaký výstupní formát se rozhodnete. Při testování bylo zřejmé, že rychlost 7,5 stran A4 za minutu je spíše technický údaj o rychlosti posouvání papíru snímací mechanikou. Volba maximálního nastavení (600×600 ppi) a formátu bez komprese (BMP, TIFF) dobu práce výrazně zpomalí. Pro lepší představu připojíme pár naměřených údajů: fotografii 10×15 cm s nastavením 600 dpi můžete sejmout za 9,9 – 12,6 sekundy podle toho, zda ji vložíte do skeneru širší nebo delší stranou. Papír A4 jsme při testu snímali 17 – 19 sekund (režimy 300 ppi černobíle a barevně, formát JPG a PDF, uložení na paměťovou kartu), ale také 23 – 30 sekund (režim 600 ppi, černobíle, barevně, s využitím USB, uložení do počítače, BMP a TIFF).

Ke zpoždění dochází i v případě snímání několika stránek dokumentu. Po každé sejmuté stránce se skener ptá, zda má pokračovat další stranou, čeká na založení papíru a potvrzení. V praxi se tak nedostanete na vyšší rychlost snímání než 3 strany A4 za minutu jednostranně, případně 4 strany (2 listy A4) za minutu v oboustranném režimu.

I v základním nastavení a nízkém pracovním rozlišení byly barvy digitalizovaných dokumentů celkem věrné, písmo bylo ostré a dobře čitelné. Pro práci s většinou předloh vám pro následné OCR rozpoznávání znaků stačí režim 300 ppi, chcete-li z nějakých grafických předloh pořídit výřez nebo zvětšení, můžete zvolit hranici 600 ppi. Mobilní skener je určen především pro zachycení dokumentů v měřítku 1:1 a tuto činnost zvládne velmi dobře. Chcete-li však pracovat s digitalizovaným obrazem a potřebujete jeho zvětšení 4x a více, podívejte se po nějaké deskové verzi, která se chlubí rozlišení 2400 nebo 4800 ppi.

Závěrečné hodnocení

Nejlevnější model Brother DS-620 byl v době testu nabízen za 2 224 Kč, varianta DS-720D s duplexním snímáním stála 3 033 Kč. Brother DS-820W s Wi-Fi připojením a jednostranným snímáním byl k dispozici za 3 633 Kč a testovaný model Brother DS-920DW můžete koupit za 4 023 Kč (všechny ceny jsou bez DPH). Který z nich můžeme doporučit? Vzhledem k tomu, že se ke skenerům dodává shodné programové vybavení, záleží spíše na způsobu vaší práce. Pokud jste zvyklí ovládat skener z počítače, pak vám stačí levnější modely s USB připojením. Chcete pohodlnější ovládání přímo na skeneru, ukládání na paměťovou kartu, Wi-Fi připojení a vlastní napájení? To prostě stojí více. Ale zaslouženě…

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version