Brother MFC-L6800DW: Černobílý rychlík pro mobilní éru

Kdo potřebuje barvu? Co takhle si namísto toho za přijatelný peníz pořídit monochromatickou laserovou multifunkci, která chrlí téměř 50 stran za minutu, má duplexní podavač originálů, zvládne tisk a skenování pro libovolnou mobilní platformu či cloudovou službu a navíc má integrovanou čtečku i NFC? Jednu takovou jsme měli možnost otestovat.

Brother MFC-L6800DW nabízí rychlost tisku 46 str./min a rychlý duplexní podavač originálů pro skenování až 100 obr./min.

Pořídit si i do menší firmy barevné laserové multifunkční zařízení dnes není nic neobvyklého, ceny jsou na takové úrovni, že jej může mít kdokoliv. Na druhou stranu, kdo vůbec barvu opravdu potřebuje? Pokud firma trochu hledí na náklady a obrací kámen po kameni, aby našla skulinku, kde by se dalo ušetřit, je namístě se zamyslet: Je nezbytně nutné mít na fakturách barevné logo? A pokud používáte centrální barevné zařízení, nestačí jej doplnit namísto barevných několika černobílými „satelitními multifunkcemi“, které podpoří produktivitu bez nadměrných nákladů? Za přijatelnou cenu totiž můžete dostat zařízení z kategorie černobílých laserů s výkonnostními parametry o třídu vyššími a skvělou funkční výbavou.

Jedním takovým zajímavým multifunkčním zařízením je jeden z posledních přírůstků do portfolia firmy Brother zaměřeného na firemní sektor. Konkrétně model Brother MFC-L6800DW jsme měli možnost prověřit v praxi.

Brother MFC-L6800DW je monochromatická laserová multifunkce, která je od základu navržená do praxe a současně nabitá funkcemi pro uživatele, kteří rádi využívají výdobytky dnešní doby: Nechybí pokročilé možnosti zabezpečení včetně podpory NFC, podpora mobilního tisku nebo tisku z cloudu nebo jednoduché ovládání pomocí dotykového displeje. Jedná se o výkonný model s rychlostí tisku A4 až 46 str./min nebo 24 str./min oboustranně, vybavený rychlým duplexním podavačem originálů pro skener, kopírku či fax.

Úsporně a efektivně

Zařízení Brother MFC-L6800DW jde s dobou i v tom směru, že minimalizuje nároky na zásahy a údržbu. Ačkoliv Brother nabízí výkonnostně srovnatelné výrazně levnější modely, MFC-L6800DW je nejen bohatě vybavený funkcemi, ale navíc jde o robustní zařízení, jehož pohyblivé komponenty jsou vyrobeny z odolnějších materiálů a garantují tak vyšší životnost, než je tomu u levných produktů, které se snaží víc než čímkoliv jiným „konkurovat cenou“.

Například nabízí možnost použít vysokokapacitní tonery: namísto standardní kazety pro (teoreticky) 3 000 stran můžete použít vysokokapacitní (8 000 stran) nebo dokonce super vysokokapacitní kazetu s tonerem na 12 000 stran. Fotoválec má pak životnost 30 až 50 tisíc stran. To se odrazí hlavně tam, kde bude zařízení využito naplno a vygeneruje až 7,5 tisíce stran za měsíc, pro které je tento model doporučen.

Brother MFC-L6800DW nabízí v základní konfiguraci vstupní kapacitu 570 listů A4.

S očekávaným vyšším zatížením koresponduje i vyšší kapacita standardního vstupního zásobníku na 520 stran, který doplňuje deskový podavač na 50 listů. Vstup papíru lze ale navyšovat pomocí volitelných zásobníků – lze využít i věžový zásobník pro 4 x 520 listů, maximální vstupní kapacita je pak 2 650 listů A4. Displej přitom automaticky detekuje stav zásobníků – skoro prázdný, prázdný či plný. Výstupní podavač je dimenzován na 250 listů, podavač pro rovný průchod papíru na 10 listů. Automatický podavač dokumentů pak zvládne až 80 listů A4, avšak pro netypické formáty médií můžete skenovat či kopírovat běžným způsobem, „ze skla“.

Multifukce přitom podporuje širokou škálu typů médií ve formátu A4 až 16 od 60 g/m2, tedy včetně recyklovaného papíru, z deskového podavače je schopen zpracovat i papír gramáže 200 g/m2, samozřejmostí je i tisk na obálky. Potěší i automatická detekce papíru na vstupu nebo výstupu s možností upozornění na displeji nebo e-mailem.

Bezpečnost na druhou

Tiskárnu lze instalovat do firemní LAN „přes kabel“ (gigabitové ethernetové rozhraní) nebo přes WiFi (b/g/n), samozřejmě ale nechybí USB 2.0 pro připojení k PC, potažmo USB host pro přímý tisk (především PDF a obrazových formátů z USB) nebo samozřejmě skenování do USB.

Ani o bezpečnost dat se uživatelé bát nemusí, multifunkce podporuje bezpečný síťový přenos s využitím SSL/TLS, IPSec, 802.1x nebo bezdrátové zabezpečení pomocí WEP, WPA-PSK a WPA2-PSK, k tomu lze využít filtrování IP, ověření přes LDPA či Active Directory nebo funkci Secure Function Lock (3.0) pro omezení činnosti uživatelů či skupin pomocí přihlašovacích jmen do PC. Nechybí ani možnost zabezpečeného tisku vyžadujícího čtyřmístný PIN kód. K nejmodernějším elementům patří podpora NFC – buďto ve formě integrované čtečky nebo externí čtečky. Pro zabezpečené ověření vyžádání tisku lze využít mobilní zařízení Android s NFC nebo NFC karty, které si může za pár korun pořídit kterákoliv firma.

Softwarová výbava multifunkce umožňuje přehlednou a efektivní správu při provozu v síti menší či střední firmy.

Zařízení je navíc velmi dobře připraveno zejména pro nasazení v malé a středí firmě také po softwarové stránce – k dispozici je nástroj BRAdmin Professional 3 pro nasazení v síti a pomocné nástroje pro bezproblémové, centrální nasazení v síti. Navíc výrobce volitelně nabízí několik softwarových řešení, kterou pomohou při snahách o snížení provozních a tiskových nákladů, například PrintSmart CostControl (sledování a řízení nákladů na tisk, a to nejen pro produkty Brother), SecurePro (doplňuje funkci zabezpečeného vyžádání tisku) nebo Mobile/MobileZone (podpora mobilního tisku či tisku jako služby).

Z cloudu nebo mobilu

Multifunkce je skvěle připravena na mobilní a webové uživatele. Pokud jde o podporu WiFi, multifunkce přitom podporuje režim „Infrastruktura“, ale také WiFi Direct či AdHoc, takže z mobilních zařízení se lze „připojit“ přímo k tiskárně bez použití routeru, v případě WiFi Direct může být toto připojení zabezpečené. Například pro iOS lze tisknout pomocí technologie AirPrint, vše je otázkou pár kliknutí. U zařízení s OS X lze přes AirPrint také skenovat nebo odesílat faxy.

Kromě toho však Brother nabízí zdarma ke stažení také aplikaci Brother iPrint&Scan, která je dostupná nejen pro iOS, ale i pro Android, Windows Phone nebo Windows 8/RT Tablet. S ní můžete využívat prakticky všechny funkce přímo z mobilu – ať už chcete tisknout dokumenty, fotky či webové stránky, nebo skenovat (s uložením do fotoalba nebo do cloudového úložiště atd.), ale také kopírovat a faxovat.

Multifunkce nabízí také širokou podporu tisku a skenování s využitím cloudových služeb včetně služeb Google Drive (podporován je i tisk, přes Google Cloud Print), Dropbox, OneDrive a OneNote, Picassa, Flickr, Facebook, Evernote či Box.

Výkon při tisku

Snadný přístup ke spotřebnímu materiálu.

Ve výkonnostních testech se zařízení drželo velmi dobře. Zahřátí po probuzení z režimu spánku trvá necelých 5 sekund a první stránku lze dostat za cca 9 sekund, v běžném provozu jsme pak první stránku A4 dostali už za cca 7,1 sekundy (při rozlišení 600 dpi), což je ještě o pár desetin sekundy méně, než uvádí výrobce. První výtisk při maximální rozlišení je 1 200 x 1 200 dpi (s možností interpolace na 2 400) je delší jen zanedbatelně cca, 7,45 sekund.

V případě grafiky či fotografie A4 (byť to asi není úplně účel, kvůli kterému si takovou tiskárnu firma pořídí) ve škále šedé v nejvyšší kvalitě se rychlost zpomalila snížila – výsledek na výstupním podavači přistál za zhruba 9 sekund. Pokud jde o oboustranný list, ten získáte za velmi solidních 11,9 sekund (600 dpi).

Výkonnostní potenciál enginu s rychlostí 46 str./min není nijak nadsazený, naplno se projeví při opakovaném tisku či tisku vícestranných dokumentů. Při opakovaném tisku nebo tisku 10 stránek „Wordu“ tiskárna vychrlila 10 „jednostran“ za velmi pěkných 18,5 sekundy, tady už se potvrzuje, že. Deset oboustranných listů pak zařízení s využitím automatického duplexu „vytvářelo“ necelých 57 sekund, což je na zařízení této cenové třídy pěkný výkon. A nakonec naše obvyklé testovací PDF s kombinací grafiky, fotografií a textu zabralo jen něco málo přes 40 sekund jednostranně a minutu a 12 sekund oboustranně.

Hlučnost zařízení při tisku je na běžné úrovni. Což v praxi znamená, že i když hluk není nadměrný, za některých situací, může rušit. Praktickou vlastností je proto možnost přepnout tiskárnu do tzv. tichého režimu, kdy se rychlost cca 25 str./min a hlučnost enginu se subjektivně výrazně sníží na úroveň, kdy může kolega v kanceláři například bez problému skypovat.

Kvalita výstupu je pro kancelářské prostředí zcela adekvátní – v lepší kvalitě 600 nebo 1 200 dpi byl text ostrý, bez defektů a také úroveň rastrové grafiky byla velmi dobrá. Co se týká „barevných“ ploch nebo fotografií ve škále šedé, výstup byl na solidní úrovni, i když pro tyto účely zařízení primárně určitě určeno není. Pro náhled slidů PowerPointu na poradu však kvalita bez problémů vyhoví. Nechybí běžné kancelářské funkce jako tisk N stran na jednu nebo zvětšení A4 na plakát (ekvivalentní počtu 4 až 25 stran A4), tisk ID či vodoznaku, vynechání prázdné strany či tiskový archiv pro ukládání úloh ve formátu PDF.

Kopírování a skenování

Stejně tak je pro praxi velmi dobře připravená i „kopírka“. Nabízí běžné a nepostradatelné funkce, umožňuje například vybrat si při vícenásobných kopiích, zda je má stohovat nebo třídit, samozřejmostí je kopírovaní 2 nebo 4 stran na jednu či naopak 2 strany dokladu (ID) na samostatný list A4 nebo např. pořizovat zřetelnější kopie účtenek. Parametry kopie lze snadno a rychle nastavit pomocí dotykového displeje, který lze ovládat běžnými gesty, a poté už přichází ke slovu rychlý automatický podavač originálů (ADF) a tiskový engine. Kopii jedné strany jsme dostali už za cca 5,6 sekund při použití ADF i „ze skla“, duplexně kopírovaná dvoustrana trvala pouhých 13 sekund a fotografie v nejvyšší kvalitě 10,4 sekundy. Například 10 stran A4 jednostranně jsme získali za 17,1 sekundy, což je ještě rychleji než při tisku. Po přepnutí z kvality „text“ na auto trvala stejná úloha 21 sekund. Při duplexním režimu se rozdíl mezi těmito režimy smazal, 10 dvojstran oboustranně trvalo kopírce 1 minutu a 1 sekundu.

Podobně rychlé je díky výkonnému automatickému podavači také skenování. Jednoprůchodový podavač originálů a skener jsou při monochromatickém skenování schopny nabídnout rychlost až 50 obrazů za minutu jednostranně nebo 100 obrazů/min u oboustranných originálů. V barvě se pak rychlost skenování snižuje na 20 obr./min (jednostranné originály) až 34 str./min (oboustranné originály). Skener přitom podporuje barevnou hloubku 24 bitů nebo 256 stupňů šedi a rozlišení 1 200 x 1 200 dpi (s interpolací až na 19 200 x 19 200 dpi).

V praxi jsme jednu stranu barevně při rozlišení 300 dpi (což znamená rozumnou kvalitu) v PDF získali za pěkných 12 sekund. Rychlost se naplno projeví při hromadných úlohách, kdy např. 10 stránek do PDF jednostranně skener zvládnul za 21,2 sekundy (stupně šedi, 300 dpi), resp. 38,6 s (barevně, 300 dpi) nebo pak za 1 min 55 s (barevně, 600 dpi). V duplexním módu se rychlost skenování projeví naplno: 10 dvoustran jsme obdrželi za 21,3 s při 300 dpi ve škále šedé, resp. 45,2 s barevně.

Dotykový displej v kombinaci s číslicovou klávesnicí umožňuje snadné a rychlé ovládání.

Také skener je funkčně velmi dobře připraven na kancelářský provoz – vedle běžného síťového skenování (do složky, FTP, e-mailu) umí skenovat také do cloudu (viz výše) či na SharePoint a Windows Web Services, zvládá skenování do MS Office nebo do prohledávatelných PDF (dodávané „no name“ OCR funguje docela slušně, ale několik drobných chyb se na stránce A4 našlo, takže lze doporučit ukládat skeny spíše do dokumentů umožňujících editaci nebo použít osvědčenější varianty OCR).

Co za to

V případě námi testovaného modelu však jde o hezkou ukázku toho, co můžete dostat, pokud máte spíše vyšší nároky. Odrazí se to na živostnosti zařízení a jeho součástí a tím i velmi příznivých provozních a tiskových nákladech. Při použití „super“ vysokokapacitního toneru na 12 000 výtisků vyjde jedna strana A4 na cca 0,27 Kč, v případě toneru na 8 000 stran (který je mimochodem dodáván jako startovací v ceně tiskárny) vyjde na cca 0,36 Kč, což jsou velmi příjemné hodnoty. Co se týká fotoválce s životností až 50 000 stran, ten k ceně za stránku přidává cca 0,07 Kč (vše bez DPH).

Vysokokapcitní toner pro 8 000 (nebo volitelně až pro 12 000) stran A4 a tiskový válec s dlouhou životností minimalizují četnost zásahů během provozu.

Brother MFC-L6800DW je moderní monochromatická multifunkce, která vás nezahltí zbytečnými funkcemi, ale zato nabízí dnes stále žádanější možnosti, jako je mobilní tisk pro širokou škálu platforem nebo napojení na cloud. Jeho funkční výbava z něj činí ideální kousek pro kancelář libovolné menší až střední firmy, ale uplatnit se může i v rámci jednotlivých oddělení těch větších firem. Výkon a robustnost, které nabízí, nejsou úplně zadarmo: Výrobce uvádí cenu 19 784 Kč bez DPH, u prodejců je však běžně k dostání za 16 550 Kč (bez DPH).

Zdaleka však nejde o nejlevnější zařízení, které je Brother schopný nabídnout, naopak pokud vám jde o cenu, můžete zvolit výkonnostně velmi podobné modely nižší třídy a dostanete se na mnohem zajímavější ceny.

Exit mobile version