Bublina jako v roce 1999?

Skutečnost, že Apple jako první firma v historii překonal svou kapitalizací bilion dolarů, opět logicky vyvolala úvahy o budoucích cenách akcií technologických firem. V roce 1999 tvořilo 5 největších firem (Microsoft, General Electric, Cisco, Walmart, Intel) 15 % HDP USA, nyní je to 20 %.
Viz také: Apple je první obchodovanou firmou z USA s hodnotou bilion dolarů

Máme před sebou bublinu podobnou roku 1999? Juliette Michel na Phys.org uvádí důvody spíše pro opak. Dle jejího názoru za tehdejšími cenami stála spíše víra v budoucí zisky, zatímco dnes již jde o ocenění na základě zisků reálně dosahovaných (snad s výjimkou Amazonu). Nakonec nemusí jít o bublinu ani v případě samotného Applu, vždyť bilionovou hranici může brzy prolomit i Amazon (889 miliard), Alphabet/Google (856 miliard) či Microsoft (828 miliard) nebo Facebook (513 miliard – ovšem po masivní korekci směrem dolů o nějakých 20 %, přičemž investoři mohou zase důvěru obnovit).

Zajímavé je, že v rámci dotazování agenturou AFP se objevilo i dělení největších firem na další skupiny: např. na Microsoft a vedle něj tzv. FAANG (zde N znamená Netflix), pro obě kategorie prý platí odlišné vlivy/rizika. Faktem také je, že ceny akcií vyhnala extrémně uvolněná měnová politika a její pozvolné utahování je ve skutečnosti velmi mírné.

Nicméně existují i důvody mít se na pozoru. V roce 1999 tvořilo 5 největších firem (Microsoft, General Electric, Cisco, Walmart, Intel) 15 % HDP USA, nyní je to 20 %. A navíc nyní jde výhradně o IT firmy; rizikem je tudíž jak obecný vývoj v ekonomice (obchodní války, ekonomický cyklus…), tak i speciálně vývoj v rámci IT. Speciálně pro Google a Facebook platí platí ve velké míře politická rizika, kdy regulátoři mohou jak omezovat jejich podnikání, tak i udělovat pokuty v řádu miliard dolarů, což v podstatě odpovídá snížení kapitalizace společnosti o příslušnou částku.

Proto bez ohledu na existenci bubliny jako takové s sebou současná situace rozhodně pro investory do největších IT firem nese značné riziko.

Zdroj: Phys.org a další

Exit mobile version