Bude 5G v budoucnosti motorem ekonomiky?

Zdroj: Pixabay

Pátá generace mobilní datové komunikace (5G) je již nějakou dobu jedním z nejdůležitějších pilířů rozvoje digitální ekonomiky a související transformace. Díky robustnější bezdrátové infrastruktuře se nám podaří propojit nejen cloudová a edge prostředí, ale také bezpočet zařízení i uživatelů po celém světe. Ve srovnání s 4G navíc budeme potřebovat daleko méně energie k napájení.

Navzdory lákavým slibům jsme zatím neviděli plnohodnotné implementace – ze všech světových sítí, které mají podle plánů nejpozději v roce 2024 začít poskytovat 5G, dnes funguje pouze 40 %, které představují 25 % globálního mobilního provozu. Pokud se nám podaří úspěšně otevřít „stavidla“ příležitostí, které se podnikům nabízí po úspěšné digitální transformaci, podpoří 5G posun k trvalé udržitelnosti, podpoří zásadní hospodářské oživení a posílí ekonomiky do budoucna.

Zásadní skok v technickém vývoji

Poptávka po neustálém zlepšování konektivity vyžaduje stále větší výkon zařízení pro přenos dat. K uspokojení této poptávky budou sítě 5G poskytovat mimořádně rychlé připojení s vysokou přenosovou kapacitou, které zvýší efektivitu a inovační potenciál firem.

Různé futuristické technologie, o kterých jsme dlouho jen slýchali, se začínají stále větší měrou uplatňovat v praxi. Z 5G budou mít prospěch jednak datově náročné systémy, jako je umělá inteligence (AI), internet věcí (IoT) a rozšířená realita (XR), například také aplikace citlivé na latenci, například chirurgie na dálku nebo samořídící automobily.

Úplné zavedení 5G bude znamenat, že i spotřebitelé budou moci ve svých domácnostech plně využívat široké spektrum inteligentních zařízení, od střech, které samy detekují a ohlásí například rozsah škody způsobené vichřicí, po odpadkové koše, které požádají o vysypání. Venku na ulicích můžeme začít očekávat upozorňování na volná parkovací místa nebo aktivní varování před zhoršenou kvalitou ovzduší. Díky vysokorychlostní komunikaci v reálném čase mezi senzory a zařízeními může zemědělství a produkce potravin dosáhnout dosud nevídané efektivity, které zlepší ekonomiku celého odvětví i spotřebitelskou zkušenost a možnosti volby.

5G představuje více než pouhou modernizaci bezdrátových komunikačních ekosystémů – podpoří globální inovace tím, že umožní připojení dalším technologiím, jako je edge computing. Různorodé, avšak propojené systémy společně umožní bezdrátové zpracování obrovských objemů dat v reálném čase – kdekoli na světě.

Podpora trvalé udržitelnosti

Možná ještě důležitější je úloha 5G z hlediska nasměrování digitální transformace na cestu trvalé udržitelnosti včetně snížení globálních emisí do roku 2030 až o 15 %. To povede ke snížení nákladů, spotřeby energie, emisí a množství odpadu.

V současné době omezená propustnost nutí síťová zařízení 4G pracovat na plnou kapacitu, a tedy s vysokou spotřebou energie. Vyšší kapacita 5G umožňuje 90% snížení spotřeby energie v síti a možná až desetiletou výdrž na baterie u nízkoenergetických zařízení IoT.

Aplikace IoT využívající 5G nabízí mnoho různých inovativních řešení v oblasti trvalé udržitelnosti – od distribuce elektrické energie po zajišťování dostatku potravin. Například inteligentní elektrorozvodné sítě vybavené 5G IoT pomohou vyřešit problémy posledních 5 km distribuce, kterou komplikuje připojování obnovitelných zdrojů energie. Logicky nezávislé segmenty, vytvořené s pomocí 5G, umožní inteligentní rozvodné síti lépe pokrýt spotřebu a uspokojit různé nároky.

Další významnou příležitost představuje zemědělství. Nasazení velkého množství vzájemně propojených senzorů, které na vzdálených místech shromažďují a analyzují přesné údaje o stavu plodin, strojů a hospodářských zvířat, umožní celému odvětví optimalizovat výnosy při podstatně nižších nákladech.

Nastal správný čas

Budování udržitelných sítí 5G není nijak triviální, a to ani ve srovnání s předchozími generacemi telekomunikačních sítí. Je to nesmírně náročný proces, který vyžaduje ze strany veřejných i soukromých subjektů silnou podporu nové infrastruktury, zařízení a služeb. Navzdory nákladům je však zásadní pro budoucí prosperitu a konkurenceschopnost celé ekonomiky.

Někteří pochybují, zda jsou technologie 5G vůbec zapotřebí, jak pro jednotlivce, tak pro firmy. I když to je poměrně dávno, vzpomeňte si, jak fungovalo vytáčené připojení k internetu. A nyní si vzpomeňte, jaký byl přechod na kabelový internet. Ten dramatický skok se ani zdaleka neblíží skoku, který můžeme očekávat od přechodu ze 4G na 5G.

Nejde však pouze o rychlost. Přenosová kapacita spolu s rychlostí nabídne zcela nové spektrum možností.

Iniciativy, jako je evropský Fond pro digitální konektivitu a další partnerství, jsou ideální nástroje k urychlení zavádění technologií 5G. Koaliční model vývoje – se zapojením široké skupiny odborníků, kteří chápou, jak budovat moderní systémy, které přesahují specifické potřeby telekomunikačních operátorů – je nejlepší přístup, který zajistí, abychom budovali skutečně komplexní sítě.

Stručně řečeno – všichni musíme spolupracovat na investicích do mobilní budoucnosti, která nabídne značné příležitosti pro každého. Se správnými nástroji a know-how se dnešní společnosti nejen zotaví, ale budou se rozvíjet a vzkvétat.

Petr Zajíček pracuje u Dell Technologies jako Client Solution Field Product Manager.

Exit mobile version