Bude z Moravskoslezského kraje „Silicon Hills“?

V Ostravě proběhla v příznačném prostředí průmyslového skanzenu bývalých železáren konference Digitalizace a Průmysl 4.0 v praxi pořádaná českou konzultační a softwarovou firmou ITeuro. Na konferenci vystoupil i zástupce hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka se záměrem udělat kraj chytřejším, k čemuž má pomoci IoT a veřejná Wi-Fi síť.

Jakub Unucka, zástupce hejtmana MSZ kraje

ITeuro je také Gold Partner Infor a největším tuzemským i regionálním partnerem společnosti Infor, dodávající ERP, CRM, SCM, PCM a APS systémy. ITeuro dodává zejména Infor SyteLine. Kromě ITeuro a Inforu na konferenci vystoupila řada dalších technologických firem a zákazníci Marlenka international a Démos trade. Konferenci oživil David Gruber, který se věnuje mj. školením a publikacím o time managementu, a závěr patřil návštěvě dnes už téměř 100% robotizované výrobny dortů Marlenka.

Udělat z Moravskoslezského kraje „Silicon Hills“

Jakub Unucka představil vizi, jak udržet v Moravskoslezském kraji zaměstnanost – udělat kraj chytřejším, aby zejména schopní a kvalifikovaní lidé neutíkali jinam. Chtějí dosáhnout stavu jako v Brně, stát se technologickým centrem. Prostě něco jako „Silicon Hills“ v Beskydech. Motorem mají být ICT technologie, s důrazem na inovace a partnerství s technologickými firmami, což je ale dlouhodobý proces. Záměrem je také mít zde lidi, kteří se budou zabývat IoT (Internet of Things). „Číňané už všechna čidla vymysleli a vyrobili, my je chceme uvést v život,“ prohlásil Jakub Unucka, a doplnil: „Nechceme se zabývat nějakými obvyklými záležitostmi, jako například systémy s čidly na snižování obsahu CO2, chceme IoT dělat pro lidi.“ Mimochodem se už Moravskoslezský kraj dohodl s Českými Radiokomunikacemi na pokrytí signálem LoRa s programem 100 čidel zdarma na jedno IČ. Záměrem je také vybudovat veřejnou Wi-Fi síť v budovách a dopravních prostředcích, IoT, vysokorychlostní a bezpečné datové sítě a regionální datové analytické centrum. Například chtějí sbírat data ze SIM, sledovat kudy lidé jezdí do práce a nabídnout jim efektivnější linku, třeba ji i zavést. „Dnes jezdí autobusy po vpravdě historických linkách okolo už zaniklých železáren a v historických denních dobách před šestou ráno, které místo lidí převážejí vzduch. Každý, kdo si bude chtít sáhnout na veřejné peníze, bude muset svoje data vystrčit ven,“ informoval Jakub Unucka. Jedině pak se dají podle Jakuba Unucky exportovat chytrá řešení. Moravskoslezský kraj už také vypsal soutěž o nejlepší řešení, které by například pomohlo nejen dopravě, ale i zdravotnictví.

ČVUT-FEL, Průmysl 4.0 a Angela Merkelová

ITeuro Ostrava 2017 skanzen

Například na Fakultě elektrotechnické ČVUT na Katedře měření v Praze se týkal sběr dat z čidel na sběrnici a jejich zpracování na počítači prakticky každé diplomové práce už před nějakými 30 lety. Avšak až „osvícená“ Angela Merkelová tomu všemu dala zelenou, když „to“ (IoT) pojmenovala jako Průmysl 4.0 (kdo si dnes povzdechne nad buzzwordem Web 2.0, po kterém už ani pes neštěkne?). Fakt je ale ten, že až s dostupností internetu a modernějších komunikačních technologií (LoRa, SigFox…) se stalo možným data z čidel sbírat skutečně hromadně a zpracovávat je v datových centrech.

Konfigurátor a APS vyřeší paradoxy Murphyho zákonů

ITeuro dodává ERP systém Infor SyteLine už 17 let a má 33 instalací, zejména v průmyslových podnicích a v Evropě má jeden z největších implementačních týmů. Na konferenci seznámil Petr Boháč, člen představenstva a senior konzultant ITeuro, k čemu je dobrý konfigurátor (CFG) a APS (Advanced Planning and Scheduling). Murphyho zákony zná každý. Jedním z nich je, že když dostanete dva protichůdné příkazy, máte je splnit oba najednou. Typickým paradoxem dnešní výrobní firmy je málo času na dodávku s vědomím, že čas jsou peníze, zákazník chce individuální řešení a chce to skoro zítra, jako by to kupoval už hotové ze skladu, přičemž očekává nízkou cenu standardního řešení. Lidé ve firmě ale vědí, že buď je to na míru, a to něco stojí a trvá to dlouho, nebo to je sériový výrobek který nemá moc variant a zákazník ho dostane ze skladu. Komunikace se zákazníkem o zakázce přitom trvá zhruba 5 dní, klasické kolečko nacenění trvá 14 dní, schvalování se zákazníkem dalších 5 dní, a měsíc je pryč. Pak se to musí objednat, naplánovat do kapacit, které se však mezitím třikrát změnily. No, a pak se to už musí „jen“ vyrobit a na vlastní výrobu už je málo času. Proto se musí radikálně změnit myšlení a veškerou konstrukci provádět ještě před zahájením výroby, která musí projít zásadní změnou cestou standardizace a shodných dílů. Toto například zaváděl koncern VW už téměř před 20 lety a vše, co není na autě vidět, je shodné – od podvozků po drátěných výpletů do sedadel. Když zdvihnete na rampu octavii a golf, nepoznáte rozdíl a když si sednete za volant, posedění na sedadle už vůbec ne. Konfigurátor (CPQ) je vhodný i pro další odvětví – nábytek, elektroniku, různá vozidla a doplňky, stany na párty, ventily, audiosestavy, betonové prvky, jeřáby apod. Jako praktickou zkušenost uvedl Petr Boháč radiátory ISAN, kde používají APS a konfigurátor už více než 10 let. Obchodní proces nabídky a zařazení do výroby ze zkrátil z 10 dní na řádově hodiny, výsledkem je individuální kalkulace individuálního produktu, tiskové výstupy včetně nákresů a odpovídajících obrázků (nabídka, návody, technická dokumentace), výrobní technologický kusovník (postup a materiál), a díky tomu lze plánovat, nakupovat a vyrábět…

Zavedení APS a CFG ve výrobní firmě také umožňuje obchodníkovi vědět, zda „to“ může slíbit, případně dodat (CTP – Capable to Promise, Capable to Deliver), snížit zásoby nakupovaných materiálů, zvýšit tlak na kvalitu (už není čas řešit nekvalitu, už nejsou zásoby), a zkrátit dodací termíny. Alespoň jeden z Murphyho zákonů byl tedy naplněn kladně.

InduStream – bezpapírová dílna od ITeuro

ITeuro Ostrava 2017 skanzen

Vladimír Olšák z ITeuro zase představil bezpapírovou kancelář, resp. dílnu. V případě bezpapírové elektronické dokumentace jsou všechna data k dispozici v jednom systému (plány, TSD, dokumentace), nemusejí se dohledávat potřebné informace, na všechna pracoviště jdou aktuální verze, sníží se chybovost (vizualizace) a nikdo neběhá s dokumentací na dílnu. „Vše, co snižuje produktivní čas, stojí peníze,“ připomněl Vladimír Olšák.

Kdy měnit ERP

Za Infor Česká republika vystoupil Ireneusz Kubies, který uvedl základní informace o tomto výrobci jako o třetí největší soukromé technologické firmě na světě, která dodává ERP, SCM, CRM, PCM a APS systémy ve více než 200 zemích světa, má tržby přes 2,8 miliardy dolarů a nedávno získala investici 2 miliardy dolarů od Koch Equity Development (Koch Industries) na další rozvoj. Infor má přímé zastoupení ve 41 státech, přes 1 700 partnerů (prodává nepřímo), více než 7 000 zákazníků v oblasti průmyslové výroby a už více než 5 000 instalací v Cloud Suite Industrial (SyteLine).

Mezi důvody, proč měnit ERP systém, Ireneusz Kubies uvedl problémy s průmyslovými standardy, nadměrné plýtvání kvůli nárůstu nákladů a spotřeby výrobního materiálu pro vysoký podíl odpadu, nedostatečný přehled o výrobním řetězci, spoléhání se na excelové tabulky místo na přímé výstupy ze systému, což vede k problémům s přístupem k potřebným výkazům a datům, nepřesné marže (modely make-to-order a engineer-to-order znamenají snadnou ztrátu přehledu o celkových nákladech na projekt), v časovém presu se často zapomene na dodatečný materiál a vícepráce což vede na ztrátovou zakázku, často schází potřebný materiál a plýtvání časem kdy se čeká tam, kde je ho právě potřeba. Tyto situace zdržují dodávky zákazníkům a může hrozit penále při ztrátě přehledu o expedovaných zakázkách. Dalšími průvodními jevy je příliš mnoho neuspořádaných dat, problémy s připojením k sítím, nemožnost upravovat či připojovat nové aplikace a mnoho modifikací systému. Výsledkem jsou úzká místa ve firmě, nárůst chybovosti, chyby ve skladové evidenci, špatné řízení kvality kvůli přetíženým systémům pracovní síly i strojů, omezení údržby, neočekávané výpadky, rozladění zákazníci a špatná nálada ve firmě vedoucí k fluktuaci, častým absencím a nedostatku entuziazmu.

Strategie Inforu

ITeuro Ostrava 2017 ucast

Strategií Inforu je poskytnout ve smyslu digitální transformace aktuální funkčnost pro všechna průmyslová odvětví, kterým se věnuje, bez nutných modifikací, podle uživatelských zkušeností, včetně prediktivní analýzy s optimalizací na základě strojového učení, v cloudu a s integrací přes XML. Infor ION přitom slouží ke snadné integraci širokého rozsahu rozmanitých systémů a poskytuje jednoduchou, ale účinnou platformu pro správu byznys procesů, workflow a upozornění. Výsledkem je jednotná platforma dat a byznys procesů, která umožňuje proměnit způsob interakce koncových uživatelů a IT s klíčovými systémy.

Exit mobile version