Budoucnost ERP v cloudu?

Cloudová řešení jsou dnes velmi populárním námětem odborných diskusí. Mnozí tvůrci IT je svým zákazníkům nabízejí a mnozí zákazníci si je již pořídili. Je však cloud opravdu řešením budoucnosti a dokáže časem zcela nahradit ERP on-premise?

Svět versus Evropa

Cloud computing dnes patří k nejrychleji rostoucím segmentům globálního technologického trhu. V Evropě však jeho nárůst zaostává za celosvětovým průměrem. Služby v prostředí cloud computingu zde používá necelá čtvrtina uživatelů osobních počítačů. Z nedávného průzkumu na toto téma vyplývá, že zatímco evropských respondentů, kteří uvedli, že používají cloudové aplikace, například on-line e-mail nebo on-line textové procesory, je 24 %, celosvětový průměr činí 34 %. Navíc 65 % dotázaných Evropanů uvedlo, že o něčem takovém‚ nikdy neslyšeli‘ nebo že „pouze zaslechli ten název“.

Průzkum dále zjistil, že obeznámenost s cloud computingem se napříč jednotným evropským trhem značně liší. Je překvapivé, že užívání cloud computingu je nejčastější v Řecku a Rumunsku – 39 %, což je podstatně více, než činí evropský i globální průměr. A naopak v rozvinutých evropských zemích je penetrace cloud technologií podstatně nižší: Německo (17 %), Belgie (18 %) a Francie (19 %). Dále 86 % uživatelů cloud computingu v Evropské unii uvedlo, že používají tyto aplikace pro osobní potřebu, a to zejména služby, které jsou k dispozici zdarma. Pouze 29 % uvedlo, že využívají tyto služby pro podnikání.

V průzkumu se však kupodivu ani jednou neobjevila skutečnosti, že by kdokoli z respondentů používal cloudovou verzi ERP.

Horká novinka – Mobile Cloud Computing

Ještě nedávno se v této souvislosti hodně sázelo také na t. zv. Mobile Computing (MC). Pro oblast ERP jde však „mrtvý směr“. Aplikace běžící na mobilních zařízeních mívají omezenou funkčnost a obecně to nejsou aplikace podnikové kategorie. Je velmi komplikované vytvořit komplexní aplikaci pro řešení jakéhokoliv podnikového procesu (fakturace, sklady, účtování, majetek, …) tak aby byla uživatelsky přítulná a jednoduchá v prostředí mobilního zařízení. Řada takovýchto aplikací byla již napsána, ale mnohé z nich jsou používány jen okrajově. Výjimkou jsou většinou zakázkově řešené aplikace pro speciální účel použití.

Jiná situace je u novinky zvané Mobile Cloud Computing (MCC). Je založena na principu, kdy mezi mobilním řešením a cloudem putují po mobilních sítích (3G,4G) jen data, které uživatel potřebuje pro svou práci. Tento přístup přináší vyšší kvalitu práce s mobilní aplikací a bezpečnost celého řešení. Aplikace se tak zaměřuje na GUI a ergonomii ovládaní, na jednoduchost zprovoznění a principy ochrany firemních dat. Ale hlavně tento způsob přináší uživatelům možnost spouštět robustní aplikace, které například pracují s velkými objemy dat nebo provádějí složité výpočty, které centrální server zpracuje v milisekundách, ale na mobilním zařízení by trvaly v řádech hodin až dnů. MCC je způsob jak v „reálném čase“ poskytnout zaměstnancům a manažerům potřebné informace o stavu aktivit ve společnosti (libovolné velikosti a procesní složitosti) a nástroje pro jejich řízení a rozhodování

Přesně takové ERP, jaké potřebujete

Základní úvaha na téma, které řešení si pořídit, vychází ze skutečnosti, že existují tři základní stavy podniků. V prvním případě firma vzniká (na zelené louce nebo organizační změnou). Pak zpravidla nemá žádný informační systém. Zde je tedy na místě diskuse o pořízení informačního systému – ERP – formou Cloud Computingu.
Druhý případ nastává, jestliže firma existuje již delší dobu, mnohdy je i ve svém oboru velmi úspěšná a přesto nemá „žádný“ informační systém. I zde je relevantní diskutovat o pořízení ERP formou Cloud Computingu.

Jiná situace však je, jestliže firma existuje již delší dobu a má implementován standardní ERP. V tu chvíli je diskuse na téma, zda zavést či nezavést cloudové řešení, velmi komplikovaná. Proč? Jednak zdaleka ne všichni uživatelé věří životaschopnosti trendu zvaného Cloud Computing. Dále v již fungující firmě jsou vždy složité a neopakovatelné procesy, které coloudové řešení může mít problém reflektovat. Dalším problémem může být i stále ještě nízká vyprofilovanost dodavatelů ERP Cloud Computingu. A konečně je zde otázka ochrany již vynaložených investic do ICT (ne jen do ERP).

Pokud však firma řešení již má a nepředpokládá žádné zásadní změny a potřebujeme zavést nový proces nebo existující proces změnit, pro takovou firmu se nabízí řešení: Hybridní ERP.

Takové řešení je nenáročné na zprovoznění, na investice i na čas zaměstnanců. Neovlivňuje současnou funkcionalitu ERP a jeho velkou výhodou je, že zaměstnance není nutné přeškolovat, jen doškolovat v nových oblastech. Není také nutné většinou měnit podnikové procesy.

Už dnes se dá předpokládat, že v poměrně blízké budoucnosti budou mít malé organizace cloudové řešení (jako je například HELIOS One) a tato řešení porostou s nimi.

Středně velké organizace, které budou používat hybridní systémy, budou mít možnost ve středně dobém horizontu přejít na plnohodnotný „cloud oriented“ systém pro střední společnosti.

Exit mobile version