Budoucnost podnikového nakupování podle SAP Ariba

Automatizace nákupního procesu a přeměny role zaměstnanců. Ze současných sítí se postupně vyvinou supersítě, takto propojené systémy se stanou standardním prostředím pro zadávání poptávek
Společnost SAP Ariba představila výsledky studie o budoucím obchodování mezi podniky. Dle ní dojde k významným změnám nejen v oblasti samotného nákupního procesu a zajištění dodavatelského řetězce, ale díky automatizaci se transformuje i role zaměstnanců. Dojde k reorganizaci prakticky všech procesů a k dalšímu zasíťování celého ekosystému.

Budou v roce 2025 existovat ve firmách pracovní pozice zaměřené na optimalizaci nákupu (procurement) a obstarávání dalších zdrojů? Podle některých názorů tuto roli převezmou robotické technologie, experti společnosti SAP Ariba však tento pohled nesdílejí. Obchodování je sociální proces řízený prodávajícími a kupujícími a nové technologie umožní, aby se jak samotné podniky, tak i vztahy mezi nimi staly více personalizovanými. Dle studie SAP Ariba Procurement 2025 navíc technologie zajistí, že vše bude fungovat s větším zřetelem ke konkrétnímu kontextu, chytřeji a efektivněji.

„Během posledních 20 let prošla oblast podnikového nákupu řadou transformací. S nástupem nových technologií však opravdové změny teprve přicházejí a nesou s sebou mnoho příležitostí a výzev,“ uvedl Petr Havelka, ředitel české pobočky SAP Ariba. „Digitální technologie a automatizace změní proces nákupu a významně rozšíří jeho charakter. Nákupní procesy budou hrát více než kdy předtím kritickou roli a oddělení nákupu se budou transformovat do role strategického partnera významně přispívajícího k dosazení korporátních cílů. Vedle dosažení co nejnižší ceny půjde také o zefektivnění procesů, podporu inovací, a tím získávání konkurenčních výhod,“ dodává P. Havelka.

Jak si tedy představit řízení nákupních procesů a povahu podpůrných technologií v blízké budoucnosti? Hlavní předpovědi studie Procurement 2025 jsou následující:

„V příštích letech bude nutné důsledně promyslet jak nasazení nových technologií, tak i přidělování zdrojů, požadované dovednosti zaměstnanců a způsob jejich motivace. Teprve po příslušné transformaci začnou procesy nákupu a obstarávání dalších zdrojů fungovat požadovaným způsobem,“ doplňuje Marcell Vollmer, ředitel pro digitální technologie ve společnosti SAP Ariba.

Exit mobile version