Business intelligence a in-memory computing potřebují nejen výkon

Informační a analytická řešení pro finanční instituce a zejména systémy business intelligence (BI) potřebují vysoký výpočetní výkon, který lze zajistit výkonným hardwarem nasazovaným přímo v organizaci. Poskytovatelé cloudových služeb proto zase potřebují flexibilní infrastrukturu pro rychlé změny požadavků na výkon – počet pronajímaných procesorů, diskový prostor a operační paměť, aby mohli poskytovat pronajímaný software jako službu (SaaS), včetně mobilního přístupu. Zeptali jsme se několika výrobců softwaru a hardwaru, co mohou v tomto smyslu nabídnout.
Dnešní podnikové a finanční systémy a jejich nadstavby, zejména business intelligence, kladou vysoké nároky na výkon, což s sebou nese některé nepříjemnosti, zejména v oblasti nákladů na hardware. Existují z pohledu primárního dodavatele výpočetní síly, jakým je Intel, nějaká východiska?

Petr Ulvr | Intel

Petr Ulvr, Intel, manažer pro firemní sektor: Business inteligence a obecně znalost dat se dnes stává pro firmy konkurenční výhodou a jedinou cestou je dle našeho názoru jít tomuto trendu naproti. Výkon nových serverových procesorů se za posledních osm let zvýšil na více než dvacetinásobek a energetická spotřeba se přitom snížila. Jediným východiskem pro firmy je tak ve stávající situaci nahradit starý hardware za nový. To je cesta nejen ke snížení provozních nákladů, ale také cesta ke zvýšení konkurenceschopnosti. Nedávno uvedené procesory Intel Xeon E7-8800/4800 v3 pomáhají klientům v systémové paměti bezpečně zpracovávat a analyzovat mohutné datové sady, což umožňuje rychlejší rozhodování a efektivnější provoz. Tato produktová rodina dále nabízí desetkrát větší výkon za dolar a o 85 procent nižší celkové náklady na vlastnictví než alternativní architektury RISC5. Toho je dosaženo zejména nižší cenou hardwaru, nižší spotřebou energie a nižšími náklady na chlazení.

Na dnešní podnikové IS a jejich nadstavby, zejména BI, ale i CRM nebo SCM, jsou kladeny nároky nejen z hlediska výkonu, ale i z hlediska mobility. Jaký směrem by se měli poohlédnout nejen výrobci těchto systémů, ale také uživatelé, pokud si je chtějí pořídit pro svoje účely pro práci z tabletů, případně smartphonů, při současné roztříštěnosti platforem – iOS, Android, Windows Mobile, Blackberry, HTML5 atd.?

Martin Bubeníček | DC Concept

Martin Bubeníček, obchodní ředitel společnosti DC Concept: Uživatelé by se měli vyhnout vzájemnému propojování různých samostatných systémů. Vhodný je takový dodavatel, který nabízí komplexní řešení přístupu ke zdrojům dat. Z praxe vnímáme, že trendem poslední doby je tlak uživatelů na jednotnost softwaru. Ideální je takové řešení, které podpoří veškeré procesy probíhající v dané organizaci, jak to například umí náš informační systém QI.

Dnešní podnikové a finanční systémy a jejich nadstavby, zejména business intelligence, kladou vysoké nároky na výkon a optimalizaci jak aplikací, tak hardwaru, zejména u in-memory computingu. Máte řešení, které podporuje tyto nároky?

Tomáš Jurczyk | Dell

Tomáš Jurczyk, Dell, Sales Support Sr. Analyst:Trend v BI je patrný a i nadále bude narůstat důraz a procento business uživatelů, kteří budou chtít mít podklady pro svá rozhodnutí velmi rychle, nejlépe ihned. To samozřejmě klade vysoké nároky na architekturu a uživatelskou přívětivost nástrojů, stejně jako na kvalitu hardwarového řešení. Vývoj ve společnosti Dell, která vyvíjí nejen hardware, ale také softwarová řešení, jde také tímto směrem. Novinkou je například zpřístupnění analytické platformy Dell Statistica v cloudovém řešení Microsoft Azure či představení modulu Statistica Dashboards, který je schopen real-time streamingu dat i s kompletním grafickým zobrazením.

Robert Havránek | Microsoft

Robert Havránek, produktový manažer divize Cloud + Enterprise ve společnosti Microsoft: Základním kamenem aplikační platformy Microsoftu je databázové řešení SQL Server 2014, který aktuálně patří mezi špičku v oblasti zpracování různých typů dat v paměti, a díky tomu zajišťuje rychlý běh firemních aplikací. SQL Server využívá in-memory technologie pro zpracování jak analytických, tak transakčních dat v paměti, bez nutnosti úprav vlastních aplikací a změny hardwaru. Například společnost bwin, provozovatel on-line sázkových her, zvládá ve svém herní systému zpracovat šestnáctinásobný objem práce oproti předchozímu stavu právě díky nasazení databázové platformy SQL Server 2014 a technologii zpracování transakčních dat v paměti (konkrétně 250 000 požadavků za sekundu) a umožňuje běh a obsloužení uživatelů i ve vypjatých ituacíchj, kde dřívější řešení nestačilo.

Tom O`Reilly | VCE

Tom O’Reilly, CTO ve společnosti VCE pro oblast Turkey, Europe East, Middle East & Africa:
Podnikové aplikace v současné době procházejí revolucí. Stejným způsobem, jakým jsme se v 80. a 90. letech přesunuli z centralizovaných mainframových aplikací k distribuované architektuře klient/server, dnes vidíme přechod z tradičních monolitických aplikací pro BI k novým cloudovým architekturám.
Tento moderní přístup k vývoji a nasazení aplikací vyžaduje od základu rozdílný přístup ve smyslu infrastruktury a softwarových platforem.

Společnost VCE je světový lídr v oblasti konvergované infrastruktury a nedávno jsme ohlásili nová zařízení VxRack Systems, které dostaly speciálně navrženou architekturu právě pro tyto moderní aplikace. VCE VxRack System umožňuje zákazníkům začít s tuctem serverů a škálovat až na tisíce serverů – desítky petabytů kapacity storage při současném poskytování nejvyššího výkonu a hodnoty za IOP (vstupně/výstupní výkon). Co je však nejdůležitější, VCE přináší svoji prověřenou metodologii továrně přednastavené infrastruktury společně s podporou na jeden telefonický hovor, abychom poskytli masivně rozšiřitelnou škálovatelnost hyper-konvergovaných systémů VxRack se stejně skvělou zkušeností zákazníků VCE.

Jiří Přibyslavský | SAP

Jiří Přibyslavský, SAP ČR: Rozhodně nejde o jednoduchý úkol. Finanční oblast byla, je a bude komplexní a vzhledem k neustálým změnám v okolí podniku, stupňujícímu se tlaku regulatorních požadavků i měnící se roli a požadavkům na finanční ředitele je jasné, že komplexity bude přibývat. U nás hraje klíčovou roli in-memory platforma SAP HANA, která se používá jako databáze transakční u SAP ERP (základní informační systém) i platforma analytická, která využívá technické inovace vedoucí k masivnímu zrychlení analytické práce, absenci neustálého fyzického kopírování dat či absenci databázových indexů. Zásadní inovací je dnes inovovaný SAP ERP s názvem SAP S/4HANA, kde jsou výhody in-memory platformy použity ke zjednodušení strukturu systému, zrychlení finančních i jiných operací a spojení transakčního světa se světem analytickým a reportingovým. Zajímavé možnosti se také nabízí v integraci tzv. velkých dat např. dat ze senzorů a aplikacemi pokročilých analýz např. pro prediktivní maintenance, forecast cash-flow nebo analytický marketing.

Radovan Hošek, Fujitsu

Radovan Hošek, Fujitsu Technology Solutions, HW product sales manager: Fujitsu dlouhodobě spolupracuje jak s největšími světovými hráči, tak lokálními výrobci informačních systémů. Není nezajímavé, že například německý SAP měl první kompetenční centrum s Fujitsu, stejně jako fakt, že je jedním z největších zákazníků Fujitsu na 4 a 8 socketové servery Primergy v oblasti in-memory computingu (zde konkrátě tzv. SAP HANA) řešení. Promované řešení pro SAP B1 HANA Appliance s certifikacemi od SAPu, a garantovanou opravou hardwaru do konce dalšího pracovního dne v místě instalace začíná na velmi příjemných 222 222 Kč bez DPH. Obdobným způsobem přistupujeme i k databázím založeným na produktech Oracle (ať již naše servery Fujitsu Sparc M10, nebo Primequest – momentálně nejvýkonnější 8socketové servery na trhu) a Microsoftu.

Radek Špimr | IBM

Radek Špimr, IBM, konzultant pro oblast Power Systems a nových výpočetních úloh: IBM se svými servery Power Systems s procesory POWER8 typu RISC de-facto definuje standardy pro supervýkonný, spolehlivý a levný hardware, jaký je potřeba pro big data, analytické a mobilní pracovní zátěže, včetně nasazení v cloudovém prostředí velkých datových center. Procesor POWER8 je první generací procesorů, přímo navržených pro velice rychlé a efektivní zpracování tohoto typu dat. Už samotný návrh procesoru, jako je velikost a uspořádání cache (L1 až po unikátní L4 off-chip cache), IO a paměťová propustnost, a především specifické vlastnosti jako například osm supervýkonných procesorových vláken, umožňuje zpracovávat data několikrát rychleji než na platformě x86. V kombinaci s unikátními řešeními našich partnerů, sdruženými do konsorcia OpenPOWER, jako například Google, Nvidia, Mellanox, Samsung, Micron a více než 130 dalších, poskytují naše servery nepřekonatelnou platformu pro stávající a i nově vznikající datově náročné pracovní zátěže.

Pro specifické úlohy, jako například servery in-memory computing Power, standardně nabízejí hardwarovou ochranu dat už v paměťových modulech, kterou nenabízí žádný jiný výrobce. Pro cloudová prostředí vyvíjíme servery splňující standardy OpenStack a spolupracujeme s lídry jako Google, OVH, Rackspace, Canonical Ubuntu, Red Hat, SUSE, včetně otevřených komunit vyvíjejících nástroje open source, aplikace i celá řešení.

Luděk Šafář | EMC

Luděk Šafář, EMC, Magager System Engineer: Ano, tento trend vnímáme, a v oblasti řešení s vysokými nároky na výpočetní výkon a obecně rychlost odezvy dlouhodobě vyvíjíme řadu aktivit. EMC začala jako světová jednička v technologiích pro informační infrastrukturu do tradičních diskových polí montovat flash-čipy, a tato oblast se postupně vyvinula do samostatné oblasti All-Flash-Arrays (AFA), které umožňují díky absenci rotačních disků zpracovávat extrémní množství IOPS (stovky tisíc) s nízkou latencí (<1 ms). Díky deduplikačním mechanismům se také daří cenovou úroveň těchto zařízení (např. EMC XtremIO) posouvat na úroveň srovnatelnou s tradičními úložišti.

Novinkou je pak úroveň úložišť obcházející standardní komunikaci fibre-channel a využívající přímo napojení na sběrnice serverů, kde se IO operace odehrávají přímo v paměťových čipech – v této oblasti připravujeme řadu speciálních zařízení EMC DSSD, která budou operovat v řádu milionů IOPS s mikrosekundovými latencemi.

Lucie Klaudová | Infotrend

Lucie Klaudová, Infortrend, Sales Account Manager: V souvislosti se značným nárůstem dat a požadavky na integraci do cloudu plánujeme podporovat cloudovou gateway s podnikovým rozhraním pro více možností přístupu (SAN, NAS, Amazon S3) pro integraci firemní infrastruktury a dat do cloudové služby storage. Rozšiřitelné objektové storage s Hadoop Distribute File Systemem (HDFS) se stane příštím řešením společnosti Infortrend pro BI.

Martin Bubeníček, obchodní ředitel společnosti DC Concept: V současné době nenabízíme provoz našeho systému v in-memory DB. Tuto oblast ale pozorně sledujeme a do budoucna v ní vidíme velký potenciál.

Rychlé rozhodování vyžaduje také rychlé a garantované nasazení aplikací. Jaké řešení nabízíte pro nasazení in-house, jaké případně nabízíte pro využití v datacentrech?

Robert Havránek, produktový manažer divize Cloud + Enterprise ve společnosti Microsoft: Potřeba rychlého nasazení aplikací je jedním z důvodů, proč naši zákazníci čím dál častěji volí cloudová řešení. Například zprovoznění nových virtuálních strojů trvá pouze několik minut s tím, že zákazník má k dispozici téměř neomezenou kapacitu s automatickým škálováním. Mezi další důvody patří zcela jistě optimalizace nákladů, neboť v cloudovém řešení Microsoft Azure platí zákazník jen za skutečně využitou kapacitu. Takže pokud zmíněné servery potřebuje například jen na půl hodiny denně, tak zaplatí jen těchto 30 minut. Díky široké škále certifikací, včetně FISMA, SOC nebo PCI-DSS, je Azure důvěryhodným řešením i pro zákazníky z finanční vertikály, kteří mají typicky vysoké nároky na bezpečnost a soulad s právem.

Tom O’Reilly, CTO ve společnosti VCE pro oblast Turkey, Europe East, Middle East & Africa: Produktové portfolio společnosti VCE, včetně systémů Vblock a VxBlock, stejně jako nově ohlášené systémy VxRack, toto vše zahrnuje inženýrský vývoj, výrobu, podporu, správu a metodologii, které dohromady přinášejí 4x kratší dobu nasazení oproti tradičním architekturám a umožňují podnikům nabídnout o 55 % rychlejší vývoj životního cyklů aplikací. Naši zákazníci a partneři na celém světě si uvědomují, co přínosy konvergované infrastruktury znamenají, že mohou nabídnout více stabilních platforem, které mají konzistentní výkonnost, takže se mohou více zaměřit na aplikace a na to, jaký přínos mohou tyto aplikace poskytnout byznysu.

Jiří Přibyslavský, SAP ČR: Pokročilé zpracování dat pomocí in-memory technologie SAP HANA lze použít jako databázi pro různé systémy SAP, analytické datové tržiště, datový sklad nebo jako vývojovou platformu pro nové aplikace (součástí databázové platformy je i aplikační server) vyznačující se moderním designem a rychlostí zpracování. Všechny zmíněné varianty lze řešit on-premise (instalace v rámci podniku) nebo jako cloud (data centrum SAP, partnerská data centra nebo datová centra zákazníka). In-memory technologie tak umožňují nejen zrychlit vlastní zpracování dat, ale také přináší nové možnosti v architektuře systémů, zjednodušení vývoje aplikací.

Lucie Klaudová, Infortrend, Sales Account Manager: Řada storage Infortrend CS 1000/3000/4000 s řadičem Cinder je dostupná pro blokové storage založené na OpenStacku. Přicházející rozšiřitelná objektová storage s HDFS (Hadoop Distributed File Systém) je navržená jako architektura plug-and-play, což znamená možnost přidávání dalších uzlů storage bez přerušení služby, bez přerušení chodu aplikací, a také s jednoduchou konfigurací zařízení jak jen to je možné – na stisknutí jednoho tlačítka.

Radovan Hošek, Fujitsu Technology Solutions, HW product sales manager: Zákazníci, kteří nechtějí laborovat a jít metodou pokus omyl (do it yourself), a chtějí maximálně těžit z připravených a nakonfigurovaných řešení, se mohou spolehnout na již zmiňované SAP HANA (několik velikostí řešení v návaznosti na velikost a požadavky databáze), nebo vShape. Vždy jde o prověřené a certifikované řešení, které těží maximum z hardwaru serverů Primergy a diskových polí Eternus/NetApp. Věděli jste, že Fujitsu si servery vyrábí v Německu, a disková pole v Japonsku, včetně ovladačů? To znamená, že nejsou možné žádné úniky dat přes ovladače či management, jako v případě různých jiných výrobců? Své zákazníky na rozdíl od jiných společností prostě nesledujeme…

Radek Špimr, IBM, konzultant pro oblast Power Systems a nových výpočetních úloh: IBM nabízí celou škálu takto optimalizovaných řešení, od samotného hardwaru, navrženého pro cloudová datová centra, jako jsou servery IBM Power S812/22L, nebo referenční řešení od výše zmiňovaných partnerů OpenPOWER – Google, Rackspace, Tyan, Wistron, Inspur apod., přes cloudové služby jako SoftLayer, až po samotný software umožňující vytvoření vlastního prostředí a nasazení, například v hybridním cloudu jako PowerKVM a virtualizaci PowerVM, Cloud Manager with OpenStack a Cloud Orchestrator a řadě dalších, včetně partnerských řešení Ubuntu Juju, SUSE OpenStack Cloud, nebo Red Hat OpenStack platform a RHEV. Všechna tato řešení umožňují rychle a efektivně nasadit potřebné aplikace a v reálném čase replikovat tato prostředí pro neomezené množství uživatelů bez ohledu na skutečnost na případ, zda jde o velké datové centrum nebo o nasazení in-house u konkrétního zákazníka. Ukázka, jak lze během pěti minut zprovoznit celou aplikaci, od databáze až po aplikační a webové servery, lze vidět na na Youtube jako „Cloud is Magic!“.

Luděk Šafář, EMC, Magager System Engineer: EMC, jako většinový vlastník VMware, má k provozování aplikací, zejména ve virtualizovaných prostředích, velmi blízko. Obecně automatizace je nyní pro VMware i EMC velké téma, a z nasazování aplikací se samozřejmě přenáší níže, do garantovaného a automatizovaného provisioningu infrastrukturních komponent.

Klíčovou technologií je pro EMC proto EMC ViPR, čistě softwarová technologie umožňující virtualizaci managementu infrastruktury, jako podmnožina orchestračních nástrojů na úrovni VMware vRealize Automate. Zajímavý je dle mého také fakt, že EMC se rozhodla uvolnit kód ViPR jako OSS pod značkou COPRHD [koprhed].
Naprostou novinkou, oznámenou na konferenci EMC World v minulých týdnech, je potom opět čistě softwarové řešení EMC OnRack, který si dává za cíl abstrakci hardwarových komponent na úrovni racku a tak automatizovat práci jak s virtualizovanými, tak s fyzickými servery.

Martin Bubeníček, obchodní ředitel společnosti DC Concept: Rozhodnutí o způsobu nasazení je plně v kompetenci uživatelů našeho systému QI. Vzhledem k tomu, že nabízíme komplexní podnikový informační systém, drtivá většina našich zákazníků se spoléhá na in-house řešení, nicméně několik menších firem provozuje náš systém i z datacenter.

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version