BYOD: epický souboj mezi firemním IT a zbytkem podniku

Mobilní koncové technologie se čím dál více prolínají s pracovní sférou. Začalo velmi nenápadně přibližně před pěti lety, kdy nastal doslova boom chytrých telefonů, které začaly pomalu nahrazovat neohrabané komunikátory a PDA zařízení. Po úspěchu Nokie, která na trhu chytré telefony prosadila, následoval, jako další milník první iPhone, který nabídl pohodlné brouzdání po Internetu. Z konkurenční výhody v podobě rychlého přístupu k informacím odkudkoli se již dávno stala spíše nutnost a ve firmách trpěné zlo.
Přestože i budoucnost firemního IT i bez pohledu do křišťálové koule očividně úzce souvisí s mobilními inovacemi, postoj jednotlivých složek podniku k mobilním inovacím není ani po několika letech stále zdaleka jednotný.

Tento trend potvrzuje i čerstvě zveřejněná studie Fonts of Innovation – Mobile Development in the Business od Economist Intelligence Unit sponzorovaná společností Symantec. Studie zahrnuje výsledky analýzy odpovědí 280 vedoucích pracovníků z regionu EMEA, kteří reprezentují IT pozice i výkonný management společností ze všech oblastí podnikání.

S IT na ostří nože

Studie poukazuje na rozpor mezi postavením IT a zbytkem podniku, pokud jde o mobilní vývoj. Pouze necelých 10 procent respondentů, kteří nejsou na pozici v IT, věří, že jejich IT kolegové jsou v této oblasti “vysoce inovativní”.

Vzdoruje IT požadavkům ostatních?

Průzkum také odhalil další oblasti konfliktu. Více než polovina respondentů věří, že IT oddělení jsou vlastně odpůrci všech novinek a nápadů v mobilních technologiích, které mohou přinášet pracovníci z jiných částí podniku. Toto napětí se objevilo hlavně ve firmách poskytujících finanční služby, tedy celkově poměrně konzervativním segmentu. 62 procent respondentů z tohoto odvětví říká, že IT oddělení brojí proti nápadům, které pocházejí z jiných částí organizace. Skutečně téměř polovina (46%) IT zaměstnanců ze všech odvětví připouští, že to je problém.

Co studie odhalila

Pokud jde o mobilní inovace existuje mezi IT a non-IT profesionály rozpor. Více než jedna polovina si myslí, že IT pracovníci jsou negativní vůči novým mobilním návrhům od jiných.

Zdroje inovačních nápadů se liší v závislosti na typu příslušných služeb. Oddělení IT se zdá být hlavním iniciátorem nápadů na zlepšení mobilní práce zaměstnanců v rámci organizace. Pokud se jedná o využití mobilních technologií ke zlepšení součinnosti se zákazníky, je hlavním zdrojem nápadů marketing a obchod.

Zrnko naděje: IT již nebude izolováno. Nadějným znamením je to, že IT oddělení bude mnohem méně izolované v rámci organizací, než dříve. Přibližně jedna třetina respondentů tvrdí, že IT pracovníci „dostatečně spolupracují“ ve vývoji mobilních služeb, zatímco pouze 13% si myslí, že tato situace byla již před dvěma lety.

Odpověď spočívá ve spolupráci. Přestože je evidováno napětí mezi IT a podnikáním, je zřejmé, že skutečné mobilní inovace vyžadují aktivní spolupráci všech IT i non IT pracovníků.

Trend

„Směrování moderních technologií stále více do konzumní oblasti a zavádění BYOD vedou k pronikání inteligentních zařízení a mobilní technologií do podnikání, a to bude mít i nadále značný dopad na organizace“ prohlašuje Greg Day, bezpečnostní ředitel Symantecu pro region EMEA. „Inovace mobilních technologií pomůže řídit obchodní úspěch v organizacích a bude vyžadovat spolupráci mezi IT a podnikáním v oblastech týkajících se tématu moderních, konkrétně mobilních technologií,“ dodává.

„Konkurence často pomáhá podpořit lepší inovace, ale mohla by být kontraproduktivní, pokud jsou IT a business uzavřeny vzájemným nápadům pro mobilní vývoj“ myslí si Denis McCauley, ředitel Global Technology Research v Economist Intelligence Unit a dodává, že je pravděpodobně na straně IT, aby udělalo první krok k inovaci.

Exit mobile version