CaaS – nová zkratka s velkým potenciálem?

Kontejnery zvolna vytlačují klasická virtualizovaná prostředí s hypervisory, protože mj. umožňují velmi pružný přesun úloh mezi různými prostředími on-premise i cloudu a standardizaci podnikových aplikací. Efektní budování kontejnerů ale stále vyžaduje značnou zkušenost, je třeba provést implementaci a konfiguraci, zajistit bezpečnost, ladit výkon a odolnost proti selhání. To vše může formou služby nabídnout i poskytovatel cloudu. Výhody pro podnik jsou přitom podobné, jako když se formou cloudu provozuje databáze, ostatně i výše zmíněné požadavky se prakticky stejně tak týkají i DbaaS.

Kontejner jako služba, tedy ona zkratka CaaS z titulku, bude vedle DbaaS také nejvyužívanějším způsobem nasazení cloudu v režimu platformy (PaaS). Uvádí to alespoň studie 2020 State of the Cloud Report společností Flexera a RightScale. Ještě v loňském roce přitom CaaS bylo v rámci PaaS až na 6. místě a teprve letos tuto verzi nabízí podle průzkumu nadpoloviční množství poskytovatelů cloudu (53 %).

Co se pak týká pořadí nejrychleji rostoucích cloudových technologií, zde se CaaS umístila na 2.-3. místě spolu s nasazování umělé inteligence/strojového učení. V čele žebříčku bylo využití cloudu pro prostředí Internetu věcí.

Nejpoužívanějšími službami v oblasti Contaners-as-a-service jsou podle průzkumu AWS Elastic Container Servicc/Elastic Kubernetes Service (využívá 54 % respondentů, loni 46 %, dalších 24 % uvádí, že nasazení plánují), Microsoft Azure Container Service (46 %, loni 28 %) a Google Kubernetes Engine (24 %, loni 15 %).

Jako hlavní problémy při využívání kontejnerů studie Flexera uvádí nedostatek odborných znalostí/specialistů (41 % pokládá za hlavní problém, další 38 % za problém), 34 % respondentů zmiňuje potíže s migrací tradičních aplikací do kontejnerů, stejný podíl zmiňuje bezpečnost, 26 % pak tvrdí, že potřebné znalosti technologií souvisejících s kontejnery nemá ani jejich poskytovatel cloudu. Průzkum v této souvislosti dále zmiňuje, že kontejnery jsou jednak poměrně novou technologií, jednak jsou primárně navrženy/optimalizovány pro prostředí mikroslužeb, nikoliv tradičních aplikací (podnikových aplikací s tradiční architekturou). Nejvyužívanějšími technologiemi kontejnerů jsou v podnicích Docker (používá 65 % a dalších 14 % nasazení plánuje) a Kubernetes (58 % / 22 %).

Hlavní letošní cloudové iniciativy v podnicích

…a související technologie; % respondentů, kteří zmiňují jako úkol pro letošní rok

Zdroj: 2020 State of the Cloud Report, Flexera

Exit mobile version