Case study: veřejný streaming z jednání jako cesta k transparentnosti ve veřejné správě

Jak „zprůhlednit“ radnici? Jednou z cest může být také třeba provoz vlastní „webové televize“, které umožňují přímý přenos ze všech oficiálních jednání zastupitelů. Na českém trhu se objevily nabídky komplexních služeb pro streaming videa, které jsou dodávány de facto na klíč, jednu z nich vám představíme v aktuálním článku.

Po mnoha korupčních aférách na všech úrovních státní správy si občané čím dál víc přejí vidět politikům „do kuchyně“. Tento trend muselo vzít na vědomí i zastupitelstvo městské části Praha- Čakovice, které se stará o 10 000 místních obyvatel.

Těžká volba

Po vzoru větších radnic hledali zastupitelé způsoby zprůhlednění dění na úřadě, a rozhodli pro realizaci živých video přenosů z pravidelných jednání zastupitelstva na městském webu.

První možností bylo pustit se do budování vlastního kamerového systému, který by vyžadoval dodatečnou IT podporu a celkovou investici desítek až stovek tisíc korun, druhá varianta byl pronájem, touto cestou se také zastupitelstvo nakonec vydalo.

Video jako služba

Řešení spočívá v objednání balíčku, který obsahuje kvalitní IP kameru s aktivovanou online službou, úložiště NAS a adapter pro napájení kamery přes ethernet. Výsledkem je možnost vysílat bez vlastního hardwaru a nákladů na servisní hodiny IT specialisty. Balíček může být doručen poštou, pro instalaci údajně stačí telefonická konzultace, a po skončení vysílání se kamera opět vrátí poskytovateli. Video přenos tak obecní pokladnu nestojí více než pár tisíc korun.

Jak funguje okno do úřadu

Průběh zasedání v Čakovicích je snímán IP kamerou kamerou AXIS P1344, která nabízí obraz v HD 720p rozlišení a přenáší zvuk ve vysoké kvalitě. Pro živý přenos jednání zastupitelstva byl zvolen pronájem řešení společnosti NetRex, podobných řešení je ale na trhu více (například nabídka společnosti LiveBox).

S pomocí streamovací služby je zajištěn přenos obrazu a zvuku z kamery na centrální aplikační platformu, kde jsou data rozmnožena a následně distribuována divákům. To umožní, na rozdíl od stan¬dardních web nebo IP kamer, sledování přenosu tisícům uživatelů najednou bez výrazného vytížení internetového připojení v dané lokalitě. Pro nahrání videa si tak úřad bez problémů vystačí s běžným ADSL připojením. Nahrávky jsou pomocí internetu nepřetržitě ukládány na vzdálené zabezpečené servery a zároveň ve vysoké kvalitě na příruční úložiště NAS.

Při instalaci stačí umístit kameru na vhodné místo, připojit ji k internetu a do zvolených stránek vložit vygenerovaný kód pro zobrazení videa. Odpadá tedy složitá konfigurace modemů, firewallů nebo nutnost použití vlastní veřejné IP adresy.

Webové rozhraní systému umožní obsluze definici kvality vysílání nebo vysílacích časů včetně rychlého vypnutí a zapnutí vysílání. V administraci lze také do živého obrazu vložit grafiku s odkazem na jiné stránky nebo upoutávky na další vysílání. Systém rovněž nabízí zásuvný modul do sociální sítě Facebook, který zpřístupní dění v reálném čase i další skupině diváků.

Budoucnost je v cloudovém videu

Princip videa poskytovaného jako komplexní služba může najít podobné uplatnění u business konferencí a jiných podobných akcí. Spojení IP kamery a cloudové služby je již jinak celkem běžnou záležitostí při klasickém videodohledu například v obchodech či ve veřejném prostoru. Poskytovatel služby tam na svých serverech může nabízet různé pokročilé nástroje pro správu záznamu z kamer – kromě bezpečnostních alertů třeba počítání zákazníků, analýzu jejich nákupního chování a další funkce. To vše znamená dostupnost záznamu odkudkoli a bez vlastního hardwarového zázemí.

Exit mobile version