CeBIT 2015: Merkelová, Mitnick, Snowden a d!conomy

Celebritami letošního ročníku IT veletrhu CeBIT, který dnes začal v německém Hannoveru, budou kromě Angely Merkelová, která se včera večer zúčastnila slavnostního zahájení, také bývalý americký hacker Kevin Mitnick a whistleblower Edward Snowden. Z byznysového hlediska má být stěžejním tématem tzv. „d!conomy“, tedy digitální ekonomika se zaměřením na ECM. Na největší světové IT byznysové výstavě se prezentuje i několik desítek českých firem.

Kevin Mitnick vystoupí v rámci CeBITu na konferenci ve čtvrtek 19. března od 17.15 v hale 8, hovořit bude o aktuálních kyberbezpečnostních rizicích a hrozbách, součástí by měla být i živá demonstrace. Mitnick, který se měl údajně více než 100x nabourat do sítí amerického Ministerstva obrany a NSA, a který následně strávil nějakou dobu ve vězení, má nyní vlastní konzultační firmu.

Edward Snowden sice bohužel ze zřejmých důvodů nepřicestuje do Evropské unie z Ruska fyzicky, ale zúčastní se ve středu 18.3. živě přenášené online diskuse spolu s americkým novinářem Glennem Greenwaldem.

Motorem d!conomy, jak CeBIT označuje digitální ekonomiku, má být ECM (Enterprise Content Management) a vstupně/výstupní řešení, čímž jsou myšleny informace vstupující a odcházející z firmy či úřadu. Jen v případě papírových faktur, kterých prý Německo generuje stěží představitelných 29 miliard každý rok (půl milionu tun papíru), by místní firmy a úřady mohly přechodem na elektronickou firmu ušetřit až 500 miliard EUR.

České společnosti, které vystavují na IT veletrhu CeBIT 2015:
1.Rex Services, Alcoma, ARGO22, Aspena, AstrumQ Interactive, AVANTEA, be3D, CN Group CZ, Czech Association for IT Services, Czech Group Pavilion, Dactyl Group, Epofy, Infivision, INSTAR ITS Ostrava, Jalud Embedded, KMG Exim, MagiCam HD SOLUTIONS, Meta IT, Neogenia, Netspot, OneCast, OptimSys, Orfanic, Retia, Smart Fox, Trinerdis, UBK, UNIFO.

Během pěti dnů konání akce očekávají organizátoři podobně jako v uplynulých letech více než 200.000 návštěvníků. Stejně jako loni se i letos veletrh spíše než na počítačové nadšence zaměřuje na odborníky a na firmy.

Německo vidí v posílení digitálních technologií v průmyslové výrobě příležitost ke zvýšení konkurenceschopnosti svých firem. „Průmysl 4.0“, jak je nový způsob produkce označován, předpokládá propojení jednotlivých strojů, které spolu dokážou při výrobě komunikovat. To by usnadnilo lidem manuální práci přímo ve výrobě, na základě získaných dat by navíc bylo možné průběžně hledat způsoby, jak ještě zvýšit efektivitu průmyslu.

Společně se vstupem informačních technologií do výroby ale roste hrozba průmyslové špionáže. CeBIT se bude věnovat i tomuto riziku, mezi významná témata na veletrhu tak budou patřit možnosti kódování dat. Odborníci budou jednat zejména o zajištění údajů na internetových úložištích, která podniky využívají stále častěji.

Na veletrhu se představí zhruba 3300 firem ze 70 zemí světa. Druhou největší účast po Německu bude mít se zhruba 600 vystavovateli Čína, která je letos partnerskou zemí CeBITu. Během veletrhu se uskuteční na 1500 odborných přednášek a diskusí.

CeBIT se letos stejně jako loni zaměří spíš na experty a obchodníky v oboru než na počítačové nadšence. Tento formát CeBITu podle organizátorů prospívá, umožňuje mu snáz se vymezit proti jiným světovým veletrhům výpočetní techniky a lépe oslovit firmy, které hledají počítačová řešení pro svůj provoz.

Exit mobile version