CeBIT 2016 se točil nejen kolem 3D, VR a IoT

Největší IT událost široko daleko, veletrh CeBIT v německém Hannoveru také letos ukázal, jakým směrem se informační technologie budou ubírat. Velký zájem byl – podle očekávání – o 3D skenování a tisk, internet věcí, virtuální realitu, roboty i drony. Co se týká podnikového IT a B2B , tady se pozornost zaměřovala na Průmysl 4.0 a řešení pro digitální transformaci.

Nabitá expozice IBM s ukázkami řešení pro moderní analýzu i průmysl 4.0

Günther Hermann Oettinger, evropský komisař pro digitální ekonomiku a společnost, se na CeBITu rozhovořil o plánech na jednotný digitální trh, který by se mohl rozšiřovat i na nečlenské země. Uvedl mimo jiné, že 28 fragmentovaných informačních sil a oddělených digitálních strategií zpomaluje proces digitální transformace celého kontinentu.

Také zmínil potřebu vybudování gigabitové infrastruktury pro pokrytí požadavků na internetové připojení příští dekády. Za zmínku stojí myšlenka vzniku evropské kyberbezpečnostní značky pro otestované produkty a služby. Otevřít by se také měla diskuse se soukromou sférou o etických otázkách spojených s digitalizací, o tom, kdo vlastní data, jak tuto oblast regulovat legislativně a podobně.

Chytré vinice i digitální workflow

Chytrá vinice aneb realtimové vinařství budoucnosti

Intel s partnerskou firmou MyOmega prezentoval projekt TracoVino, který vinařům prostřednictvím Internetu věcí má umožnit zlepšit kvalitu vína. Chytrá vinice budoucnosti bude v reálném čase sledovat stav půdy a klimatu, například teplotu vzduchu i zeminy, PH, množství živin, intenzitu slunečního záření, aby víno rostlo v pokud možno ideálních podmínkách.

Kyocera na svém stánku demonstrovala možnosti digitálního workflow. Management tisku a dokumentů je podle společnosti jedním z klíčů k úspěšné digitální transformaci organizací, což potvrzují i analytici IDC. Aby mohly do svých obchodních procesů úspěšně integrovat automatizovaný oběh dokumentů i malé a střední společnosti, potřebují řešení uzpůsobené jejich potřebám.

Jednu z největších expozic, 3 tisíce metrů, měla čínská Huawei, která spolu s Deutsche Telekomem spouštěla Open Telekom Cloud pro evropské organizace. Huawei poskytne hardware a software a DT bude službu hostovat.

Drony, hit CeBITu 2016

Od 4. průmyslové revoluce k hacknutému vibrátoru

HP Enterprise ukazovala platformu Avatar, která je schopna vytvořit animovatelný model ze 3D skenu osoby. Jednou z možností využití může být třeba virtuální převlékárna v online obchodě. Tvorba avatara probíhá ze 64 fotografií, z těch vznikne 3D model. Cena takového zařízení by prý mohla být kolem 300-450 tisíc korun, zatím šlo o prototyp. Podle odhadů HPE by použití v globálním měřítku mohlo online retailerům uspořit až 36 miliard dolarů ročně. Například fitness centra by takto mohla vyhodnocovat zákazníkům jejich pokroky, herní průmysl by do her mohl nasazovat věrné modely hráčů a podobně.

Pepper, robot s lidskými emocemi, ukázka možností moderní robotiky firmy Aldebaran na CeBITu 2016

Asseco Solutions spolu s osmi partnery ukazovalo možnosti nového rozhraní frameworku APplus a benefity jeho specifických funkcionalit. Vysoká úroveň automatizace, která přijde na řadu se 4. průmyslovou revolucí bude vyžadovat procesy a informační toky s minimem bariér pro hladký chod ve všech produkčních fázích výroby. V současnosti by zajištění těchto požadavků znamenalo nasazení dalšího systému a jeho napojení na centrální ERP. APplus framework se stará právě o komunikaci mezi ERP řešením a systémy třetích stran. Odchozí informace převádí do generické datové struktury, kterou navazující systém dokáže zpracovat a stejně to funguje i opačným směrem.

Lidé z Trend Micro na tiskové konferenci hacknuli růžový vibrátor, aby upozornili na rizika související s rozvojem internetu věcí, chytrými zařízeními připojenými online, nedostatečným zabezpečením a nezkušenými uživateli.

Devět statečných z Česka

Virtuální realita, jedno z největších lákadel na CeBITu 2016

Českých firem se na letošním ročníku veletrhu CeBIT prezentovalo devět. Jmenovitě 1.Rex Services, Skyntech Distribution, AL Wireless, Alcoma, Level Systems, Magicam HD Solutions , Retia, UBK a Whalebone.

Na CeBITu toho bylo k vidění a osahání samozřejmě mnohem více, než uvádí tento stručný výběr, který je pouze jakousi ochutnávkou toho, co veletrh nabízel. Čísla za letošní rok zatím nejsou k dispozici, tak alespoň nějaké zajímavé statistiky z loňska. Necelé dvě třetiny návštěvníků pocházely z EU (nepočítaje domácí Německo), třetina je členy top managementu, v roce 2015 CeBIT navštívilo 221 tisíc lidí a související konference, fóra a workshopy prošlo přes 42 tisíc návštěvníků.

Ať už budou letošní čísla jakákoliv, bude jisté to, že CeBIT je a nadále bude největší IT událostí v Evropě, jednou z nejdůležitějších akcí svého druhu na světě a jednou z mála, na kterou se dá z ČR celkem pohodlně dostat. Jako každý rok, i letos určitě stálo za to se veletrhu zúčastnit a jistě to bude platit i za 12 měsíců. CeBIT 2017 se v Hannoveru uskuteční příští rok 20-24. března 2017.

Exit mobile version