Čeká nás další drastická vlna konsolidací v IT průmyslu?

IT průmysl, od klasického korporátního IT až po dnešní internetový byznys, prochází rychlými vlnami konsolidace s každou prudší ekonomickou krizí, nebo změnou diskursu. Je další velká změna přede dveřmi? John Chambers, CEO společnosti Cisco si myslí, že ano.
Muž, který zastává posledních 18 let roli CEO svého času největšího dodavatele síťové infrastruktury a dnes doširoka rozkročeného globálního IT hráče, řeč je o společnosti Cisco, během včerejšího otevření poslední Cisco live konference vystoupil se zajímavou výkopovou keynote.

Tvrdí v ní mimo jiné, že se svět korporátního IT v dohledné době radikálně promění a společnosti v oboru, které nezvládnou včas zareagovat, čeká pohlcení úspěšnějšími a flexibilnějšími konkurenty, nebo rovnou pád do zapomnění. Pro samotné Cisco vidí na tomto poli vůdčí úlohu v éře tzv. „Internetu věcí“, kde nakonec zůstanou maximálně dva až tři velcí poskytovatelé infrastruktury (síťové, serverové i storage).

Dalšími velkými hybateli změn na všech frontách mají být:

Právě na nuancích v přístupu k infrastruktuře (kvalitě middleware, intuitivnosti ovládacího softwaru a celkové bezpečnosti) má záviset případný úspěch či neúspěch současných hráčů. Benchmarkem v tomto klání nemá být nic jiného, než tzv. „Internet of Everything“, tedy internet strukturovaných i nestrukturovaných dat vytvořených lidmi a miliony nejrůznějších senzorů a dohledových mechanismů. Včerejší dopis Baracku Obamovi ohledně aktivit NSA v této souvislosti Chambers taktně ponechal bez povšimnutí.

Z IT firem Fortune 500 z roku 1989 je dnes ve hře již jen zlomek

Chambers se ve svém proslovu držel, seč mohl, aby se vyhnul otevřenému poukazu na nadcházející vražednou řež mezi přeživšími šampióny IT průmyslu v kategorii široce rozkročených dodavatelů, mezi které řadí vlastní společnost, IBM, Hewlett-Packard, Oracle, Dell, Microsoft, EMC či Fujitsu, upozornil ale taktně na model z minulosti.

„Společnosti mají extrémně těsný čas na to se přizpůsobit vznikající situaci na trhu. Rychlost změn je dnes zhruba dvojnásobná oproti situaci před třemi lety, k rozhodujícímu okamžiku dorazíme do pěti let,“ říká Chambers a dodává: „Z pěti set top společností (podle Fortune), které existovaly před 25 lety a kde IT hrálo dominantní roli, je dnes v byznysu jen nějakých 24 procent z nich, za dalších 25 let zůstane opět jen čtvrtina, tentokrát z těch co přežili až doteď.“

Ačkoli Chambers nepopisuje, jak přesně bude tato změna probíhat, neodpustil si zmínku o opravdu drsné konsolidaci (dvakrát za sebou použil výraz „brutal“) celého současného IT průmyslu. Ze současných top pěti hráčů IT průmyslu mají zůstat na trhu za pár let jen dva až tři. Menším firmám a společnostem na okraji (zejména start-upová scéna) věští ještě podobnou budoucnost: „Společnosti, o kterých je dnes nejvíce slyšet nebudou až na výjimky do 10 let vůbec přítomné na trhu,“ komentuje.

Zajímavé je, že přes veškeré problémy, s nimiž se nyní Cisco potýká, vidí Chambers firmu mezi vítězi, nebo alespoň mezi tzv. „přeživšími“.

Exit mobile version