Celosvětové výdaje na internet věcí v roce 2026 přesáhnou 1 bilion dolarů

Pixabay License

Aktuální prognóza (Spending Guide) společnosti IDC uvádí, že letos dojde k růstu výdajů na IoT meziročně o 10,6 %. Výsledně tak trh dosáhne objemu 806 miliard dolarů. V roce 2026 investice do ekosystému internetu věcí převýší 1 bilion dolarů, což bude pro léta 2023-2027 odpovídat průměrnému růstu (CAGR) 10,4 %.
Největší investice do řešení IoT v roce 2023 a po celé prognózované období budou vynakládat odvětví kusové a procesní výroby, na něž připadne více než třetina všech výdajů. Dále budou mít velké výdaje sektory utilit (rozvodné sítě), profesionální služby a maloobchod se zhruba 25% podílem. Nejrychleji porostou investice ze strany státní správy a samosprávy a telekomunikací – v obou případech růst investic meziročně o 12 %; což není o tolik víc než růst trhu jako celku, jinak řečeno adopce IoT se týká řady sektorů ve zhruba stejné míře..
Investice do internetu věcí jsou podle IDC klíčovým stavebním prvkem pro podporu digitalizace. Organizacím mají tyto investice pomoci dosáhnout konkrétních obchodních cílů, jako je úspora nákladů nebo efektivita dodavatelského řetězce. Jinak řečeno, nejedná se obvykle o zavádění obecných platforem spojených s celou technologií, ale o konkrétní projekty/případy použití.
V roce 2023 se má nejvíce prostředků vkládat do IoT v souvislosti s řízeních výrobních prostředků (Production Asset Management) a řízením provozu ve výrobě, inventarizací majetku, chytrými elektrickými sítěmi (smart grid) a odolností dodavatelského řetězce. Případy použití, které zaznamenají nejrychlejší růst výdajů, představují různorodé aplikace IoT, jako je nabíjení elektrických vozidel (růst 30,9 %), prevence ztrát nové generace (14,5 %), monitoring území v zemědělství (13,9 % CAGR) a propojené prodejní automaty (13,8 %).
Z technologického hlediska budou v roce 2023 a do konce prognózy největší oblastí výdajů za IoT služby, které mají představovat téměř 40 % všech výdajů. Druhou největší technologickou kategorií mají být výdaje na hardware, kterým dominují nákupy modulů/senzorů. Software bude nejrychleji rostoucí technologickou kategorií s průměrným růstem 11,0 % v příštích 5 letech. IDC v této souvislosti zdůrazňuje nákupy nejen samotného aplikačního, ale i souvisejícího analytického softwaru.
Odvětví IoT je také spojeno s videoanalytikou (včetně souvisejícího využití umělé inteligence) a inteligentními budovami/městy. IDC proto plánuje příští vydání svých analýz a prognóz segmentu IoT rozšířit o tyto souvislosti.
Co se týče regionálního srovnání, Čína vzhledem k rychlejšímu růstu ve výdajích na IoT zřejmě předstihne USA, rychleji než Spojené státy poroste i západní Evropa (očekávané růsty v letech 2023–2027: USA – 8,0 %, západní Evropa 11,0 %. Čína 13,2 %).

Zdroj: IDC

Exit mobile version