Čerstvě z byznysu: CzechAccelerator otevírá čtvrtou výzvu a upgrade na Windows 8 Pro jen za 40 dolarů

Upgrade na Windows 8 ve verzi pro vyjde v přepočtu na pouhých 800 korun, Microsoft tak u nich zvolí podobnou cenovou politiku upgradu, jakou dnes úspěšně využívá společnost Apple u systému Mac OS X. Společnost to oznámila včera. Do 14. září 2012 se české podniky mohou hlásit do IV. výzvy projektu CzechAccelerator 2011 – 2014 agentury CzechInvest. Šanci na zkušenosti v zahraničí tak dostávají další firmy, které chtějí rozvíjet podnikatelské plány a hledat partnera pro byznys či získat zkušenosti ve světových technologických inkubátorech.

Microsoft sáhl k rozhodnutí dramaticky zlevnit budoucí upgrade v době, kdy Windows 7 neochvějně drží pozici (legálně) nejpoužívanějšího systému [odkazovaný text je anglicky] od Microsoftu. Upgrade bude za daných podmínek platit na 132 světových trzích. Oproti Apple zde ale přeci jen bude určitý rozdíl, cena bude platit pouze za upgrade jediného PC, další licence bude třeba dokupovat po jedné zvlášť. I tak se ale jedná o zajímavý posun. Microsoft zdá se také neomezil upgrade na jednu konkrétní řadu Windows, ale umožní jej bez ohledu na použitou verzi. Zároveň tak uživatel získá vyšší verzi v rámci obou edic Windows 8 pre x86 PC (Windows 8 Pro).

Samotný upgrade nebude probíhat formou nákupu krabicové verze systému, ale uživatel si z Internetu stáhne aktualizaci, kterou je možné převést do podoby instalačního ISO obrazu (paradoxní je, že samotná Windows 8 nepodporují optické mechaniky), nebo USB klíče. Aktualizaci systému pak provede nástroj Windows 8 Upgrade Assistant, ten zároveň prověří kompatibilitu hardware počítače.

Upgrade nezničí uchovávaná data na disku, přičemž jejich množství, respektive typy (uživatelská dat, profily, programy) budou záviset na použité verzi Windows. Systém během instalace ale umožní i čistý upgrade z nově naformátovaného disku, samozřejmě až po ověření „pravosti“ předcházející verze OS.

Při upgradu z Windows XP bude možné aktualizací zachovat pouze soubory, z Vist nastavení a soubory a z Windows 7 data, nastavení i aplikace. Otázkou zůstává, zda li bude povolen upgrade z 32-bitové verze systému na 64-bitovou. Nabídka bude platit od 31. ledna 2013, jak to bude s cenou nové instalace (krabicové či OEM) na PC bez systému zatím Microsoft nezveřejnil.

CzechInvest opět burcuje české firmy

Agentura CzechInvest otevírá v rámci projektu CzechAccelerator 2011 – 2014 již čtvrtou výzvu pro lokální technologické firmy. Do předchozí III. výzvy se přihlásilo šestnáct českých společností a deset z nich ve výběrovém řízení nakonec také uspělo. „Projekty, se kterými české firmy do CzechAcceleratoru vstupují, jsou velmi zajímavé
a životaschopné. Ať už je to například projekt malé větrné elektrárny s vertikální osou společnosti Simeti, řešení pro dopravu imobilních osob do letadla společnosti Altech nebo sociální síť zaměřená na umělecký aspekt graffiti a streetartu Tomáše Junkera,“
konkretizuje Martin Frélich, náměstek ministra pro oblast fondů EU, výzkumu a vývoje z Ministerstva průmyslu a obchodu.

Projektu se dosud zúčastnilo třináct českých firem, tři z nich opakovaně. Na základě III. výzvy k nim přibude dalších deset společností, které odjedou rozvíjet nápady do špičkového prostředí inkubátorů
a akcelerátorů v Silicon Valley, Bostonu, Švýcarsku, Izraeli a Singapuru. Projekt dosud stál téměř 6,2 milionu korun, z toho bylo 85 procent z Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) Evropské unie.

„Stát chce a bude podporovat mladé a ambiciózní společnosti, které mají světovému trhu co nabídnout,“ komentuje Miroslav Křížek, generální ředitel agentury CzechInvest a dodává, že ve IV. výzvě je pro zúčastněné firmy připraven bonus v podobě navýšení příspěvku na bydlení ze současných
6 666 korun na částku 15 000 korun na firmu a měsíc. „Do IV. výzvy se mohou firmy hlásit do 14. září. Projekty budou obhajovat před odbornou komisí v listopadu, v prosinci je čeká před-odletové právní a marketingové školení. V lednu příštího roku firmy pak vycestují do zvolených destinací,“ doplňuje Křížek.

Pro zájemce o účast v projektu CzechAccelerator 2011 – 2014 připravuje CzechInvest seminář určený malým a středním převážně technologickým firmám. Na akci budou moci účastníci získat informace o projektu, jeho přínosech a benefitech. Dozví se také detaily podmínek účasti a poskytované podpory v zahraničních inkubátorech. Seminář se bude konat v polovině srpna 2012.

Do CzechAcceleratoru 2011 – 2014 se mohou hlásit společnosti působící v oborech: biotechnologie, ICT, life sciences, zdravotnická technika, čisté technologie, nanotechnologie a přesné strojírenství. Kandidáti musí vyvíjet inovativní produkt, který má šanci uspět na globálním trhu, konkrétní podmínky jsou k nahlédnutí například zde.

Exit mobile version