CES 2020: Nová elektronika i město budoucnosti

Veletrh CES je tradičně zaměřen především na domácnosti a spotřební elektroniku, ale velcí IT výrobci jako Acer, Dell či Lenovo při této příležitosti představují také novinky pro podnikovou sféru pro nadcházející období. Letos dokonce došlo i na představení celého nového města, které se příští rok začne budovat v Japonsku.

Město budoucnosti

Toyota na veletrhu CES odhalila svůj záměr vybudovat prototyp „města“ budoucnosti na úpatí japonské hory Fuji na území o ploše 175 akrů. Woven City, v překladu propletené město, bude tvořit plně propojený ekosystém, poháněný pomocí vodíkových palivových článků. Ve městě koncipovaném jako „obytná laboratoř“ budou trvale žít obyvatelé a výzkumní pracovníci, kteří zde budou testovat a vyvíjet různé technologie, například v oblasti autonomních systémů, robotiky, osobní mobility, chytrých domácností a umělé inteligence v reálném prostředí. Pro začátek se počítá s 2000 lidí, přičemž toto číslo má narůstat s dalším rozvojem města. Zahájení výstavby města je naplánováno na počátek roku 2021.

Součástí generálního plánu města je i určení způsobu využití jednotlivých komunikací s rozdělením do tří kategorií: pouze pro rychlejší vozidla, pro pomalejší prostředky osobní mobility v kombinaci s chodci, resp. pro pěší korzování chodců podobně jako v parku. Všechny tři typy ulic jsou vzájemně protkány tak, aby tvořily organickou síť, která napomůže k rychlejšímu testování autonomních technologií. K cestování obyvatel po městě budou sloužit jen plně autonomní vozidla s nulovými emisemi, pohybující se po hlavních dopravních tepnách.

Město je navrženo jako plně udržitelné s budovami převážně ze dřeva kvůli minimálním dopadům na životní prostředí s využitím tradičních japonských truhlářských postupů v kombinaci s automatizovanými výrobními technologiemi. Střechy budou pokrývat fotovoltaické panely pro výrobu elektřiny ze slunečního záření; ta se bude využívat společně s energií vyrobenou pomocí vodíkových palivových článků. Toyota má v plánu začlenit do celého města i přírodní prvky, včetně přirozené vegetace a pěstování rostlin pomocí hydroponie.

Obydlí budou vybavena nejmodernějšími asistenčními technologiemi, například prvky automatizace domácností na pomoc v každodenním životě. Domácnosti budou využívat prostředky umělé inteligence na bázi senzorů, které budou sledovat zdravotní stav obyvatel, plnit základní potřeby a přispívat ke zlepšení všedního života.

 

Lenovo

Letos Lenovo oficiálně představilo první počítač s ohebným displejem na světě – ThinkPad X1 Fold. Revoluční ThinkPad je postaven na kombinaci lehkých slitin a uhlíkových vláken a je chráněn koženým fóliovým krytem. I při hmotnosti menší než 1 kilogram se stále jedná o plnohodnotný počítač s 13,3palcovým ohebným OLED displejem. Uživatelé mohou plynule přecházet mezi nejrůznějšími způsoby použití od klasického kompaktního nastavení až po zcela plochý displej.

Vzhledem k tomu, že je dnes stále běžnější synchronizace napříč zařízeními, přichází společnost Lenovo se zařízením ThinkBook Plus s e-ink displejem na vnější straně krytu. Tento displej může být využit k psaní poznámek a vytváření ilustrací pomocí pera Precision Pen, i když je víko notebooku zavřené. Kromě toho dokáže zobrazovat důležitá oznámení a upozornění ze synchronizovaných zařízení.

Nejzajímavějšími tradičnějšími kousky jsou poslední generace legendární série ThinkPad X1, vylepšený Legion Y740s, dostupná Yoga Slim 7 a nová řada Creator zaměřená na kreativce. Kromě chytrých funkcí prošly velkými změnami především displeje, kde se výrazně zvětšilo pokrytí barevného prostoru a zlepšila světelnost. Konkrétně letos přijde 8. vydání ThinkPadu X1 Carbon a 5. generace ThinkPadu X1 Yoga. Oba notebooky spojuje odolná konstrukce, 10. generace procesorů Intel a podpora Wifi 6 po celém světě.

Řada Yoga se pro příští rok rozšíří o model Yoga Slim 7. Za povšimnutí určitě stojí displej s úzkými rámečky, rozlišením až 4k a 100% pokrytím sRGB prostoru. Model bude k dostání ve 14 a 15palcové variantě v konfiguracích jak s procesory Intel (až 10. generace Intel i7) tak AMD (série Ryzen 4000).

Sérií Creator se Lenovo rozhodlo zaměřit na grafické designéry, fotografy a další kreativce a navrhnout zařízení podle jejich potřeb. Prvním přírůstkem do rodiny Creator je Lenovo Yoga Creator 7. Kromě poslední generace procesorů Intel je počítač vybaven dedikovanou grafikou Nvidia, až 16 GB operační paměti a SSD úložištěm o kapacitě až 1TB. Nabízený 15,6palcový displej má Full HD rozlišení a pokrývá celý barevný prostor sRGB. Obrazovka je navíc zkalibrována již z továrny. Vše v kovové šasi, která dohromady váží necelé 2 kilogramy.

Po herním modelu Y740 přichází jeho omlazený nástupce Legion Y740s, který je zatím nejlehčím a nejtenčím herním notebookem od Lenova.  Vlajková loď Legionu v nové verzi nabídne nejnovější 10. generaci procesorů Intel i9, až 32 GB operační paměti, 1 TB úložného prostoru na SSD, čtečku otisku prstu a výdrž až 8 hodin. Vylepšením prošel i displej, který má nyní rozlišení až 4k a 100% pokrytí barevného prostoru sRGB. Lze k němu také připojit externí grafickou kartu Lenovo Legion BoostStation.

Acer

Acer rozšiřuje řady svých počítačů pro tvůrce o konvertibilní notebooky ConceptD 7 Ezel a pracovní stanice ConceptD 700. Konvertibilní RTX Studio notebooky ConceptD 7 Ezel mají dotykové UHD displeje. ConceptD 7 Ezel Pro je vybaven procesorem Intel Xeon, grafikou NVIDIA Quadro RTX a podporou ECC pamětí. ConceptD 7 Ezel je vybaven chystanými procesory až Intel Core řady H desáté generace, grafikami NVIDIA GeForce RTX, až 32 GB paměti DDR4 a až 2TB NVMe PCIe SSD. Pracovní stanice ConceptD 700 je osazena procesorem Intel Xeon E a až grafikou NVIDIA Quadro RTX 4000.

Acer také přichází se třemi novými herními monitory Predator Gaming nabízejícími větší obraz. 32″ herní monitor Predator X32 pokrývá 89,5 % barevného prostoru Rec. 2020. Velký 37,5″ zakřivený herní monitor Predator X38 má UWQHD panel. Herní monitor Predator CG552K se může pochlubit obřím 55″ 4K OLED panelem, který podporuje je kompatibilní  s NVIDIA G-SYNC.

Dell

Dell Latitude 9510 má být nejmenší a nejlehčí komerční 15palcový přenosný počítač na světě, který se snadno vejde i do malé aktovky. S notebookem o hmotnosti 1,45 kg se prý dá bez zásuvky vydržet až 30 hodin, nechybí podpora 5G sítí.

Inovovaný notebook XPS 13 je menší, tenčí, avšak vybavený větším displejem. XPS 13 je vyrobený z frézovaného hliníku, uhlíkových vláken, skelných vláken a tvrzeného skla Corning Gorilla Glass, které společně tvoří elegantní, lehkou a současně odolnou konstrukci notebooku.

Dell XPS 13 9000

Displej XPS InfinityEdge s poměrem stran 16:10 zabírá celou plochu od kraje ke kraji ve všech směrech a může se pochlubit o 25 % vyšším jasem. Nový notebook XPS má úhlopříčku displeje 13,4 palce v 11palcovém těle, které se prý pohodlně vejde na sklopný stolek v letadle.

 

Další zajímavosti

TCL představila technologii Vidrian Mini-LED, která přináší jako první na světě panely zadního podsvícení, které mají polovodičové obvody a desítky tisíc diod mikronové třídy mini-LED nanesené přímo do krystalicky čisté skleněné desky substrátu.

Western Digital ukázal prototyp SSD kapesního externího disku s kapacitou 8 TB a rozhraním SuperSpeed USB 20 Gbps.

Samsung prezentoval mimo jiné nové chytré telefony Galaxy S10 Lite a Galaxy Note10 Lite, oba se 6,7palcovým displejem a trojicí objektivů, s 8 GB resp 6 GB RAM a 7nm resp. 10nm 8jádrovými procesory a Androidem 10. Došlo také třeba na nové QLED 8K televizory a modely s MicroLED technologií.

LG se zaměřila koncepty využívající AI, kdy například klimatizace mapuje situaci (počet lidí, teplotu) v místnosti a následně upraví teplotu a proudění vzduchu. Zařízení a služby s umělou inteligencí mohou také sbírat data získaná interakcí s konkrétním prostředím a uživateli. Umělá inteligence prý také může využít učení kauzality prostřednictvím kolektivní inteligence systému složeného z různých zařízení a služeb.

Exit mobile version