Češi si cestu k big datům hledají pomalu

Češi na jedné straně stále příliš big datům nevěří, na druhé straně ale 64 % českých firem říká, že big data povedou k lepšímu obchodnímu rozhodování. To alespoň vyplývá z nejnovějšího průzkumu společnosti EMC, který probíhal v České republice.
V rámci průzkumu bylo dotazováno 237 pracovníků s rozhodovací pravomocí v oblasti IT na to, jaké výzvy a příležitosti mohou podle nich podnikům přinést technologie big data a s nimi spojená transformace IT – a související dovednosti.

V České republice jsou tedy big data považována za faktor, který přináší jasné zlepšení rozhodovacích procesů, přesto ale zatím nemá významný vliv na konkurenční odlišení ani schopnost odvracet rizika. Podle průzkumu totiž pouze 8 % respondentů získalo díky využití analytických technologií big data výhodu oproti konkurenci a jen 33 % je přesvědčeno, že se tyto nástroje stanou podmínkou úspěchu v oboru.

V otázce bezpečnosti potom čtvrtina účastníků průzkumu souhlasila s tvrzením, že technologie big data budou zcela zásadní při rozpoznávání kybernetických útoků a ochraně proti nim. Big data tak mohou mít v budoucnu klíčový přínos pro tuto oblast, vezmeme-li v úvahu, že pouhých 65 % respondentů z České republiky má jistotu, že v případě potřeby dokážou v organizaci plně obnovit veškerá data.

Skepse jenom dočasná?

I přes opatrnost českých uživatelů by big data měla hrát stále důležitější roli. To si alespoň myslí generální ředitel EMC Czech Republic Michal Fišer: „Náš výzkum ukazuje, že podniky v České republice ve stále větší míře vnímají přelomové přínosy, kterých mohou dosáhnout s analytickými technologiemi big data, a to i přes jejich poněkud pomalejší implementaci. Big data jsou základní součástí transformace IT, procesu, který nyní probíhá v celé řadě českých firem. Množství společností v tomto regionu již zahájilo virtualizaci a využívá cloudové technologie. Některé dokonce již vytvořily plně softwarově definovanou infrastrukturu. Tento přístup spolu s analytickými technologiemi big data přinesou silný růst konkurenceschopnosti českých podniků.“

Otázkou samozřejmě zůstává, nakolik je průzkum realizovaný v tak malém rozsahu směrodatný ukazatel situace na celém trhu. Faktem je, že EMC má v České republice, co se týče tržního pokrytí, nezanedbatelný podíl. Průzkumu se zúčastnilo celkem 237 pracovníků a ředitelů firem a IT oddělení, technických architektů, datových specialistů a správců úložišť a infrastruktury z nejrůznějších firem v České republice, kteří se zaregistrovali na konferenci EMC Forum v Praze, jež se uskutečnila včera. Bližší pohled na výsledky průzkumu v České republice i v dalších zemích bude k dispozici na webové stránce studie EMC Forum 2013: Transforming I.T. Study, kde budou zveřejňovány, jakmile budou k dispozici (po dokončení celého turné). Celou sérii završí oznámení globálních výsledků plánované na prosinec.

Exit mobile version