České Radiokomunikace mají pro IoT většinové pokrytí

České Radiokomunikace (CRA), které se internetu věcí věnují velmi intenzivně, do konce roku 2017 pokryjí 70 % území ČR. Kdo se chce přesvědčit a zapojit, může se podívat do CRA IoT HUBu v jejich sídle v Praze na Strahově, a dokonce využít kit pro návrh čidel, nebo se zúčastnit IoT Hackathonů, říká Miloš Mastník, obchodní a marketingový ředitel CRA.
CRA se už delší dobu věnují službám spojeným s IoT. Jaká je u vás v této oblasti aktuální situace?

V současné době velmi rozšiřujeme pokrytí a to tak, abychom jen do konce roku 2017 měli 70 % celého území ČR, a zároveň jsme dokončili vývoj vlastního IoT cloudu. Znamená to, že už dnes jsme ve stádiu, kdy poskytujeme několika zákazníkům komerční pilotní projekty, které budeme schopni velmi brzy překlopit do standardního komerčního provozu.

Jaké máte plány s IoT pro rok 2017?

Jak už jsem říkal, jde nám o rozšiřování standardního komerčního pokrytí. Máme sice vlastní plánování pro uvedení rádiového pokrytí, avšak už dnes jsme schopni tento plán na základě zákaznických požadavků modifikovat, což už se také několikrát za posledních pár měsíců stalo, a pokrývat právě ta místa, kde přichází ze strany zákazníka poptávka.

IoT je mladá, technologicky a obchodně nesegmentovaná záležitost, zatím je spíše více technologických možností než uživatelských příkladů využití, tzv. „technology driven“ namísto „user driven“.

Co pro IoT děláte v této oblasti, když ji nabízíte?

Už v průběhu minulého roku pořádali několik hackathonů, kde se snažíme odbornou veřejnost seznamovat s možnostmi, které IoT přináší. Hackathony pořádáme i letos, první se koná v pátek 31. března v Brně a další 7. dubna v Praze. Zájemci se mohou přihlašovat na webu pripoj.me. Také jsme u nás v prostorách CRA na Strahově otevřeli CRA IoT HUB.

Co všechno lze ve vašem IoT HUBu vidět a vyzkoušet?

V našem CRA IoT HUBu naživo ukazujeme nejen řadu senzorů, ale i vizualizaci dat, která se na senzorech sbírají. Zájemcům z řad odborné veřejnosti umožňujeme, aby za námi přišli. K dispozici máme i vývojový kit, s jehož pomocí si mohou postavit vlastní čidlo a přicházet s vlastním řešením. Návštěvníkům CRA IoT HUBu jsou k dispozici naši lidé – ať už technici nebo obchodníci, se kterými mohou probrat jejich konkrétní požadavky a otázky.

CRA disponují obrovskou výpočetní kapacitou, která musí mít z principu nabídky škálovatelnosti zákazníkům velké rezervy. Abyste je využili, plánujete zavedení nějakých služeb ohledně vyššího využití IoT, například kognitivní analýzy posbíraných dat z čidel vašich zákazníků?

Těmito otázkami se samozřejmě také zabýváme, ale jako prioritu vidíme v poskytování infrastrukturální části, to znamená doručení dat z čidla do našeho CRA IoT Cloudu, což pro nás znamená krok číslo jedna. S cloudem samozřejmě také souvisí vývoj prostředí, ve kterém je možné tato data spravovat. A do budoucna samozřejmě přemýšlíme, jakým způsobem využít ona data, která budou následně k dispozici, a to je pro CRA prioritou číslo dvě.

Exit mobile version