České Radiokomunikace otevírají IoT HUB

České Radiokomunikace rozšiřují své aktivity v oblasti internetu věcí (IoT) a otevírají nový prostor zaměřený na konkrétní činnosti, projekty a spolupráci v této sféře. Otestovat využití dat ze sítě LoRa pro své vlastní projekty a aplikace mohou zájemci na adrese pripoj.me/hub.

CRA IoT HUB je místem, kde se zájemci o nové technologie mohou seznámit s internetem věcí, IoT sítí CRA postavenou na platformě LoRa, reálnými projekty i možnostmi budoucího využití. K dispozici jsou prostory v sídle CRA v Praze na Strahově i virtuální webová aplikace.

„Naše dosavadní aktivity a projekty v oblasti IoT nám ukazují, že o tuto oblast je, nejen mezi odborníky, velký zájem. Na trhu je však stále málo reálných projektů, na kterých je možné ukázat výhody a možnosti internetu věcí. Náš IoT HUB má přivést zájemce o technologie, ukázat jim, jak je možné IoT využít, jaké jsou možnosti sítě LoRa, na které IoT služby poskytujeme, a v konečném důsledku to může být i prostor pro další nové projekty a spolupráci. Dostanou zde prostor nápady, které by možná jinak zůstaly jen na papíře,“ sděluje k CRA IoT HUBu generální ředitel CRA Martin Gebauer.

Vzorky senzorů k prohlédnutí a vyzkoušení

Miloš Mastník | ČRa

V prostorách CRA IoT HUBu v Praze na Strahově si zájemci mohou prohlédnout a vyzkoušet IoT senzory a moduly určené pro síť LoRa, kterou CRA provozují. Na místě uvidí konkrétní příklady využití – například data ze senzorů meteostanic, které snímají teplotu, vlhkost, další zase detekují pohyb, mapují polohu apod. CRA IoT HUB je také místem pro setkání s odborníky a lidmi, kteří v oblasti internetu věcí pracují.
Na základě registrace ve webové aplikaci na adrese pripoj.me/hub mohou uživatelé otestovat využití nepřetržitě proudících dat ze sítě LoRa pro své vlastní projekty a aplikace.

Infrastruktura ČRa pro IoT
CRA se chtějí výrazně profilovat při rozvoji IoT i nadále. Vycházejí ze své infrastruktury v celé ČR, která jim umožňuje pružně reagovat na potřeby pokrytí sítí prakticky kdekoliv. Na základě zkušeností a zájmu o projekty IoT, které CRA uvedly v život v minulém roce – soutěže Czech IoT Summer Jam a CRA IoT Hackathony, tak nabízí další prostor pro seznámení se odborné veřejnosti i potenciálních obchodních partnerů s technologiemi a možnostmi rozvoje a reálného využití internetu věcí.

Platforma LoRa

Ján Jacina | ČRa

CRA svou vlastní IoT síť postavenou na platformě LoRa stále rozšiřují. Aktuálně pokrývá krajská města a nově přibývá pokrytí na úrovni okresů: aktivní je již síť v okolí měst Mladá Boleslav, Kolín, Frýdek Místek a v následujícím období budou pokryta i další. CRA plánují do rozvoje v této oblasti investovat v průběhu roku 2017 desítky milionů korun. Mimo jiné připravují i spuštění IoT cloudu, který by měl sbírat data ze všech platforem, na kterých bude internet věcí provozovaný.

Exit mobile version