Česko má v digitální ekonomice co zlepšovat

Index digitální ekonomiky a společnosti (DESI) za rok 2017 ukazuje, že EU dosáhla pokroku, ale mezi nejdůležitějšími digitálními hráči a zeměmi, které vykazují nižší výkonnost, je stále příliš velká mezera. Česká republika je na 18. místě.
Česká republika se v roce 2017 umístila dle indexu DESI na 18. místě. Ve srovnání s minulým rokem země dosáhla pokroku v digitálních veřejných službách, zachovala si svou pozici, pokud jde o lidský kapitál, ale v jiných aspektech si pohoršila. Země má nejlepší výsledky v integraci digitálních technologií ze strany podniků, zejména proto, že mnoho malých a středních podniků zavádí elektronické obchodování. Největší výzvou pro Česko je zlepšit využívání internetových služeb, zejména v oblasti elektronické veřejné správy a pro zábavní a společenské účely.

Česká republika se mezi 28 členskými státy EU v indexu digitální ekonomiky a společnosti (DESI) za rok 2016 podle Evropské komise 2 řadí na 17. místo, což oproti 15. místu z předešlého roku představuje pokles. Česká republika spadá do skupiny zaostávajících 3 států, neboť její skóre DESI je pod průměrem EU a v uplynulém roce rostlo pomaleji
než skóre EU jako celku.

Na špičce indexu DESI jsou v letošním roce Dánsko, Finsko, Švédsko a Nizozemsko, po kterých následují Lucembursko, Belgie, Spojené království, Irsko, Estonsko a Rakousko. Tři nejlepší digitální hráči v EU jsou na vedoucích pozicích rovněž celosvětově a předstihli Jižní Koreu, Japonsko a Spojené státy. Ze zemí EU dosáhly největšího pokroku Slovensko a Slovinsko. I přes mírné zlepšení některé členské státy jako Polsko, Chorvatsko, Itálie, Řecko, Bulharsko a Rumunsko ve srovnání s průměrem EU ve svém digitálním rozvoji stále zaostávají.

Konektivita se zlepšila, ale stále nepostačuje k řešení budoucích potřeb

To vše ale nestačí k uspokojení rostoucích potřeb týkajících se rychlosti, kvality a spolehlivosti propojení v budoucnosti. Internetový provoz roste o 20 % ročně a v mobilních sítích dokonce o více než 40 %.

EU má více specialistů v digitální oblasti než kdy předtím, ale mezera v dovednostech stále přetrvává

Evropané stále více využívají digitálních služeb

Podniky se stále více digitalizují, ale objem elektronického obchodování roste pomalu

Profil České republiky v rámci studie Evropské unie DESI (Digital Economy and Society Index) 2017

Exit mobile version