Český eM Client 7.1 pro emaily, kalendář i úkoly

Český emailový klient eM Client je v nové verzi 7.1 výkonný nástroj pro práci s emaily, a díky kalendáři, úkolům a instant messagingu také pro organizaci práce i času. Aplikaci, která má po celém světě 1,4 milionu uživatelů, jsme podrobili bližšímu zkoumání, a ověřili jsme si její přednosti v rámci dlouhodobého používání.
Používání emailů neklesá, naopak roste a uživatelé jim věnují více pozornosti než jiným online kanálům. Stejně tak příliš neklesá používání desktopových emailových aplikací. Podle údajů společnosti Litmus je cca pětina všech emailových zpráv otevírána na desktopu, přes polovinu připadá na kategorii Mobile a zbylá čtvrtina na webmail.

eM Client 7.1 doručená pošta 2

Desktopový přístup

Desktopové emailové aplikace lze rozdělit do několika základních kategorií – dodávané s operačním systémem (Apple Mail, Windows Live Mail), komerční v balíku aplikací (Microsoft Outlook), komerční samostatné (eM Client, The Bat!), které mohou mít i bezplatnou verzi, a bezplatné (Thunderbird). Aplikace mají různé formy licencí a různou dostupnost pro konkrétní operační systémy. Právě platformová omezenost patří mezi slabiny těchto aplikací, webmail s minimem omezení otevřete de facto všude, kde máte browser.

eM Client 7.1 cz

Na druhou stranu mají desktopoví emailoví klienti obecně i výhody, mívají lepší UI a UX, tedy lépe se ovládají, lépe se s nimi pracuje a jsou úžeji provázáni s operačním systémem a dalšími aplikacemi než webmail, je jim bližší koncept offline emailových schránek, kdy veškerá data má uživatel na svém počítači (což může být výhoda i nevýhoda). Většinou se uživatelé dají označit/rozlišit/rozdělit na ty, kteří dávají přednost webmailům a na ty, kteří upřednostňují desktop, zbylým to bývá jedno.

Především pro ty desktopové uživatele připravuje už 10 let česká společnost eM Client stejnojmennou aplikaci eM Client, která je nyní v nové verzi 7.1. Jedná se o úspěšný projekt, aktuálně pouze pro Windows, ale na dalších platformách se podle zákulisních informací pracuje, který má po celém světě 1,4 milionu uživatelů. Aplikace v sobě spojuje mix předností Outlooku a Thunderbirdu, kteří jsou mu podle našeho názoru svojí koncepcí nejblíž.

Emaily, kalendář i úkoly

Prozatím je eM Client primárně určen pro Windows. Umožňuje jednoduchý a bezproblémový import dat z jiných emailových klientů včetně Outlook, Outlook Express, Windows Mail, Windows Live Mail, Thunderbird a Bat!. Ze serverů podporuje jmenovitě Gmail, Exchange, iCloud, Outlook.com, IceWarp Mail Server, Apple Server, Office365 a samozřejmě i další. Velmi dobře funguje automatická detekce nastavení serveru, kdy je minimalizováno množství údajů, které by uživatel musel zadávat ručně, nastavovat a vlastně vůbec znát. Takže si eM Clienta dokáže zprovoznit i méně znalý uživatel, aniž by musel vědět o tom, co je SMTP, POP3, IMAP, jaká jsou čísla portů a podobně.

Kromě emailového klienta eM Client obsahuje také kalendář, úkoly, kontakty, integrovaný chat a nechybí mu podpora pro RSS. Jedná se tedy o kompletní suitu pro online komunikaci, spolupráci a organizaci času, pokud nevyžadujete pokročilé nástroje typu projektového řízení. Úkoly lze přidělovat i jiným osobám, kterým pak přijdou emailem. Pokud používají eM Client, zobrazí se rovnou dialog s detaily úkolu a nabídkou reakcí, v případě nekompatibilního klienta dorazí email s přílohou „invite.ics“, kterou jde dále např. importovat do jiného nástroje na práci s úkoly. Kontakty umožňují kategorizaci, mají složky, podporují slučování kontaktů a obsahují i jejich historii. Lze vytvářet také distribuční seznamy. Integrovaný chat podporuje instant messaging pro Google, Facebook a Jabber. Aplikace také umí zobrazovat notifikace v pravém dolním rohu, jak na příchozí emaily, tak na všechny jiné důležité události (se solidním ozvučením).

Nově eM Client s podporou PGP

Emailový nástroj eM Client 7.1 obsahuje oproti předchozím verzím řadu novinek, z nichž nejpodstatnější jsou podpora PGP šifrování, zálohování databází za běhu, vylepšené tabulky v těle mailu, úpravy obrázků v těle mailu a automatické odpovědi pro Gmail přímo z eM Clienta. Zálohování lze nastavit také jako periodické, kdy se v určitém intervalu budou data zálohovat do daného umístění, což je velmi praktické pro zkušené (kteří mohou být vůči ručnímu zálohování laxní) i nezkušené (kterým to může někdo nastavit) uživatele. Podpora PGP ukazuje na to, že se tým zaměřuje na bezpečnost a soukromí, což by mohl ještě více podpořit tím, kdyby šifroval i lokální databázové soubory, což aktuálně možné není, heslem lze omezit pouze přístup do aplikace.

S daty lze klasicky pracovat jak lokálně, tak na serveru, záleží na tom, co uživatel preferuje. Ani s velkým počtem emailových zpráv, resp. velikosti databází, jsme nezaznamenali zpomalování aplikaci či zvýšení nestability, s čímž jsme se v minulosti setkávali u Thunderbirdu i Outlooku, pokud velikost databází dosahovala řádově gigabajtů a počty emailů desítek tisíc.
V rámci aplikace má uživatel na výběr z několik vizuálních vzhledů, nám se nejvíce osvědčilo tmavé téma, které je příjemné především při práci za nižšího osvětlení, a za každých podmínek méně namáhá oči než typické bílé pozadí. Dobrá je také volba fontů, návrh uživatelského rozhraní i rozvržení ovládacích prvků. Je zde patrná inspirace jak Outlookem, tak Thunderbirdem, což je k dobru věci. Kdo má rád zobrazování emailů v režimu konverzace ala Gmail, ten si také přijde na své. Nechybí ani podpora dotykového ovládání pod Windows.

eM Client 7.1 nová zpráva

Extrémně užitečné je rychlé fulltextové prohledávání emailů na klíčová slova jak ho můžete znát z Thunderbirdu nebo Outlooku. Praktický může být pro řadu uživatelů také integrovaný překladač pro příchozí i odchozí poštu (technologie Bing). Aplikace podporuje rovněž zadávání rychlého textu, nastavení pravidel pro zpracování emailů, umožňuje odesílat zprávy jako hromadnou poštu a také má odložené odesílání. Lepšímu třídění a kategorizaci zpráv pomáhají kromě složek i štítky, s nativní podporou Gmail štítků.

Při práci s eM Clientem 7.1 jsme nenaráželi na žádné zásadnější problémy ani omezení, pokud si odmyslíme absenci aplikací pro MacOS a Linux. Uvítali bychom možnost mít zároveň otevřený kalendář i poštovního klienta, což nyní v jednom okně nelze, bylo by to v některých chvílích přehlednější a usnadnilo organizaci času. Ale to, pokud si dobře pamatujeme, neumí ani Outlook ani Thunderbird. Někomu by mohla vadit absence pásu s ovládacími prvky (ribbon) ve stylu nových kancelářských aplikací Microsoft Office, pro někoho to naopak bude přednost. Trochu nám chyběla jedna praktická věc – v přehledovém okně zobrazený sloupec udávající velikost emailu, zprávy tím pádem podle tohoto parametru nelze ani řadit ani filtrovat.

Cenová politika a shrnutí

eM Client má dvě verze – bezplatná verze zvládne pracovat se 2 schránkami a nelze ji používat v komerční sféře. Plnou verzi PRO lze navíc oproti FREE používat pro komerční použití, lze mít neomezený počet schránek a náleží k ní i „VIP podpora“. PRO lze koupit za 599 Kč bez DPH, k tomu lze za dalších 600 korun bez DPH koupit doživotní upgrade na všechny budoucí verze, přičemž upgrade ze starší verze na verzi 7 je za 299 korun bez DPH.

eM Client 7.1 úkol

Pro větší počet instalací jsou k dispozici multilicence (ceny uváděny bez DPH): 3 multilicence za 1199 Kč, cena jedné licence pak s rostoucím počtem licencí průběžně klesá – u 10 ks je jedna za 316 Kč, 20 pořídíte po 288 Kč, 50 licencí po 260 Kč a pro vyšší množství připravuje tým eM Client individuální nabídku. Ceny jsou na české poměry podle našeho názoru velmi přístupné.

Pokud hledáte desktopovou aplikaci pro Windows, s pomocí které budete spravovat emaily popřípadě v ní budete mít i kalendář, úkoly či kontakty, tak eM Client určitě patří mezi preferované volby.

Více k tématu:

Čeští eM Client úspěšně konkurují Outlooku

Český emailový klient eM Client 7.1 přidává PGP šifrování

Exit mobile version