Český startup JoTio Tech má s IoT plány v prostředí IBM Cloud

JoTio Tech je startup dvou mladých „bastlířů“ v oblasti IoT, kteří si tyto technologie, od hardwaru přes software, komunikační a cloudové služby dokázali dobře zmapovat. Díky orientaci na IBM Cloud získali tak trochu náskok a hodlají ho využít k dalšímu podnikání. Jak? Na to odpovídali Vojtěch Novák a Zdeněk Kolář, zakladatelé JoTio Tech.

Co vaše firma ohledně IoT dělá?

JoTio Tech – Vojtěch Novák, Zdeněk Kolář

Říkáme o sobě, že JoTio Tech je IoT design house, děláme vše od hardwaru po software a cloud. Společně „bastlíme“ už od průmyslovky, a na České zemědělské univerzitě v Praze Suchdole jsme se stali součástí inkubátoru Point One, s jehož pomocí jsme založili firmu. Cítíme sice, že naší doménou jsou služby v oblasti softwaru a cloudu, avšak narážíme na to, že specifický hardware je pro IoT nedostatkový, proto se mu zatím věnujeme nejvíce. Zejména se specializujeme na zařízení s bateriemi s dlouhou životností pro čidla s velmi nízkou spotřebou energie, které v nich mají vydržet až několik let. Na trhu prostě stále nejsou, a právě na výdrži baterií v takovýchto zařízeních většina projektů, založených i třeba na nějaké úžasné myšlence, prostě ztroskotá. Pracujeme na tom, navrhujeme architekturu řešení IoT, komunikaci zařízení v síti i zpracování dat.

Jak data ze zařízení IoT zpracováváte?

Data ze zařízení proženeme skrz IBM Cloud a jeho službu Watson IoT, který data autentifikuje a umožňuje je přes API dále zpracovat. IBM Watson IoT toho však umí mnohem víc, například poskytuje management, včetně toho že „vidí“, která zařízení nebo čidla jsou online, offline, zda mají aktuální firmware, vidí a informuje o poslední komunikaci apod. Data pak dále zpracováváme v prostředí IBM Cloud v aplikaci NodRed a v databázích, které jsou zde také k dispozici. Kromě toho používáme chatbota (Watson Assistant), jsme tedy schopni uživateli IoT zařízení poskytnout možnost komunikace typu „zapni“, „vypni“ (třeba světlo), nebo „jaká je teplota v místnosti“, „zapni topení“ apod.

Proč jste zvolili zrovna IBM Cloud?

IBM Cloud je jednou z cest, máme zkušenosti i s MS Azure, Google atd. Kromě toho jsme členy IQRF Alliance, kde je IBM také. Mimo to nám byla nakloněna, a kontaktovala nás, Angelika Dudová, která má tyto projekty na starosti. Neomezujeme se však jen na IQRF, zabýváme se i ostatními komunikačními technologiemi pro IoT, například LoRa, kde zase spolupracujeme s Českými Radiokomunikacemi, které síť LoRa v České republice spravují. IBM nám také poskytla kredity pro využívání prostředí IBM Cloud, a to v programu GEP (Global Enterpreneur Program).

Jak hodláte dále pokračovat?
Aktuálně se připravuje na příchod sítí NB-IoT, které budují mobilní operátoři. V souvislosti s IBM Cloudem chceme poskytovat školení a workshopy, jak s technologiemi IBM zacházet, a to libovolnému subjektu. Samozřejmě hodláme v JoTio Tech i nadále pokračovat v navrhování IoT řešení na míru.

Exit mobile version