Český trh a platy v IT a telekomunikacích: pré mají vývojáři a konzultanti, o projektové manažery není zájem

Změnilo se od minulého roku rozložení sil na pracovním trhu v IT a telekomunikacích? Jaký vliv má rozvoj bankovního trhu na IT? Proč dnes nerostou platy, ačkoli recese pominula a jak to dnes funguje se sledování nákladů na zaměstnance, to jsou jen některé body, na které se podíváme v následujícím článku.
Veškerá citovaná data v tomto textu vycházejí z pravidelného ročního platového průzkumu personálně poradenské společnosti Hays Czech Republic (Přehled platů a motivace zaměstnanců na českém trhu v roce 2014: Česká Republika – Destinace pro specialisty). Co lze z průzkumu vysledovat? V průběhu roku 2014 se neočekává přílišná aktivita na pracovním trhu, tj. ani masivní vytváření nových pracovních míst, ani výraznější propouštění, firmy také častěji přistupují k uzavírání pracovních poměrů na dobu určitou.

Souboj regionů

Nejvíce pracovních příležitostí je tradičně v Praze. Plzeňský, Zlínský a Moravskoslezský region poptává odborníky pro existující či vznikající výrobní závody, ve všech regionech jsou poptáváni kandidáti pro obchodní pozice, ideálně se zkušenostmi. Chtějí-li současní uchazeči o zaměstnání získat nadstandardní platové ohodnocení, musí přinést svému zaměstnavateli něco navíc. Ceněny jsou znalosti specifických technologií, vedle samotného IT sem patří například méně obvyklé jazyky.

Jazyky a praxe

Jazykové znalosti jsou pro nalezení zajímavé pracovní nabídky nezbytné. Zaměstnavatelé předpokládají dobrou znalost angličtiny, poptávána je více než dříve němčina. Zkušených kandidátů se znalostí němčiny je nedostatek a firmy neváhají tyto odborníky adekvátně ocenit. Společnosti dále poptávají znalost francouzštiny, španělštiny a italštiny, narůstá zájem o kandidáty s ruštinou a severskými jazyky.

Přestože recese je na ústupu a ekonomické prognózy na nejbližší roky jsou příznivé, firmy se stále snaží šetřit. Některé firmy šetří své náklady tím, že nabírají zkušené zaměstnance od konkurence. Přestože mzdové náklady na takového kandidáta bývají vyšší, svému zaměstnavateli ušetří náklady na potřebná zaškolení a dříve začnou vykazovat výsledky. Na druhou stranu, častěji než dříve se nachází i příležitosti pro šikovné absolventy, ty nejlepší z nich si budoucí zaměstnavatelé vytipují během praxí, stáží či absolventských programů.

Business Intellingence a datové sklady vytvářejí nové příležitosti pro konzultanty

Přehled ohodnocení v jednotlivých IT oborech (zdroj: Hays 2014)

Nábor IT odborníků je ovlivněn již běžícími projekty v bankovnictví, nejedná se však o ty nové, ale o potřebu rozšíření stávajících týmů u projektů dlouhodobých. Díky nim je také vyšší poptávka po specialistech v oblasti Business Intellingence a datových skladů.

Naopak projektoví manageři mají stále problémy najít nové uplatnění. Na trhu práce je i nadále velké množství odborníků na projektové řízení, kteří byli vzhledem k ekonomické recesi propuštěni. Na jednu volnou pozici je tedy mnoho zájemců a velká konkurence.

Na trhu se objevují i nové firmy, které se věnují mobilním technologiím na iOS a Android platformě. Tyto společnosti nabízí zaměstnancům méně formální pracovní prostředí.

Zaměstnavatelé stále častěji očekávají IT odborníky se širokým spektrem znalostí technologií i cizích jazyků. Někteří IT kandidáti dávají přednost práci na kontrakt, láká je větší flexibilita a daňové výhody. Každý třetí kandidát zmiňuje ochotu pracovat právě na kontrakt.

Vývojáři si polepšili, ale jen mírně

Finanční ohodnocení IT odborníků zůstalo na podobné úrovni jako loni. O 5% až 10% se snížily horní hranice platů u seniorních rolí, např. konzultantů, projektových managerů a IT managerů. Naopak se zvýšily horní hranice platů u vývojářů a technických specialistů, a to o cca 5%.

Společnosti nejsou již ochotné IT specialisty přeplácet, jako tomu bylo v letech minulých. Důvodem je neustálé sledování nákladů. Proto radši volí cestu vyplácení mimořádných bonusů, než zvyšování základních platů. Odborníky z oblasti IT více než zvýšení platu motivuje flexibilní pracovní doba a možnost práce z domova. Firmy jsou ochotny zaplatit více za specifické znalosti IT technologií, které jsou na současném pracovním trhu vzácné.

Java stále v kurzu

Stále je vysoká poptávka po java vývojářích, jak v Praze tak v Brně. Poptávají je jak velké nadnárodní společnosti, tak menší lokální firmy. Zaznamenali jsme i vyšší zájem o odborníky z oblasti zajištění kvality (testeři), jedná se o role specialistů a managerské role. Požadovány jsou zkušenosti s automatizovanými testy.
Očekáváme také růst poptávky po odbornících z oblasti Business Intelligence a datových skladů.
PLATOVÝ PRŮZKUM HAYS 2014 | IT & TELECOMS

Ostrava, region razovitý?

Nejen Brno, ale již také Ostrava se čím dál tím častěji stává atraktivní destinací jak pro nové investory, tak i pro nové projekty již přítomných nadnárodních firem. Jde sice zejména o centra sdílených služeb (SSC) poptávající nejrůzněji jazykově vybavené uchazeče pro práci v administrativě a zákaznickém servisu, ale čím dál častěji také o pracovníky vývojových center softwaru a služeb v oblasti IT. Pokud jde o zmíněné nové projekty, trendem je nárůst technologicky a znalostně náročnějších projektů.

Vzhledem k charakteru firem sídlících v regionu Hays očekává v tomto roce zvýšenou poptávku po pracovnících zákaznického servisu se znalostí angličtiny a dalšího cizího jazyka (nejčastěji němčiny), dále vývojářích softwaru a rovněž po elektrotechnických inženýrech vhodných pro pozice v oblasti kvality, vývoje nebo vedení projektů.

Exit mobile version