Cesta za inteligentními úložišti a zase zpátky

Doba bitová, kdy se spravovala úložiště, je historie. Dnes, v době datové, je potřeba spravovat data.

Miloslav Bejček, Tech Data

Miloslav Bejček, Tech Data

Pryč je čas, kdy vrchol inteligence datového úložiště bylo to, že zvládlo ustát výpadek jednoho disku a kromě ajťáků tomu nikdo jiný nerozuměl. Byla to doba, kdy spravovat takové úložiště byla činnost jen pro vyvolené a probíhala někde na pomezí raketové vědy a alchymie. Doba datová je současnost. Je nejvyšší čas zaměřit se místo správy úložišť na správu samotných dat a datových služeb. Hewlett Packard Enterprise si takový přístup vzala za své a přizpůsobuje mu svoji nabídku. Vydejme se tedy na cestu za moderními datovými úložišti současnosti.

Každá cesta má mít svůj cíl, jenomže představa o pojmu inteligentní úložiště závisí na roli uživatele v organizaci.  Jiné požadavky na storage má obchodní manažer, finanční ředitel, vývojář, administrátor infrastruktury nebo operátor cloud služeb. Nehledejme tedy svatý grál v podobě jednoho produktu, který vyřeší všechny storage potřeby. Cílem bude samotná cesta světem inteligentní datové platformy (Intelligent Data Platform, IDP), kde každého může těšit něco jiného, a chytrá úložiště budeme potkávat na každém kroku.

Hlavním motivem inteligentní datové platformy HPE se stala jednota a jednoduchost datových služeb. Pokud projdeme datovou platformou dost hluboko, tak narazíme na pevné základy, na samotná datová úložiště, nad kterými zaplesá srdce administrátorů infrastruktury. Konečně pořádné železo diskových polí! Úložiště pro různé typy použití a pracovní zátěže. Máme tu storage pro mission-critical řešení s garancí 100% dostupnosti (HPE Primera, Aletra 9000) i pro běžné použití s dostupností „jen“ 99.9999 % (HPE Nimble, Alletra 6000), stejně jako řešení pro zálohy (StoreOnce) nebo big data (Apollo).

V době datové jsme si už prošli flash obdobím a nadšením z té rychlosti a efektivity. Cloud je běžný standard, který přinesl nejen pružnost a rychlost nasazení, ale hlavně zkušenost s modelem užívání IT jako služby (As-a-Service). Současný provoz datové infrastruktury se už neobejde bez strojového učení a umělé inteligence (AI). Nečekejte roboty od Čapka, spíš si představte analytický nástroj, který vyhodnocuje sebraná data z prostředí, učí se a doporučuje nebo sám přímo automaticky provádí nezbytné kroky, které jsou pro hladký běh prostředí nezbytné. Takovým nástrojem je prediktivní analytika HPE InfoSight. Pokud jsou disková pole Alletra, Primera a Nimble svaly datové infrastruktury HPE, mozkem je právě InfoSight. Jeho inteligence není jen klíčem ke správě samotných úložišť. Podle výzkumu se příčina 90 % nepříznivých událostí a poruch datové infrastruktury nachází v úrovních mimo samotnou storage. Hlavní kouzlo nástroje HPE InfoSight je pak v jeho dosahu do celé infrastruktury, od storage přes servery, sítě, operační systémy až k samotným aplikacím.

Časy se mění a tak dnes už nestačí mít na všechno v portfoliu nějaký hardware, klade se mnohem větší důraz na jednoduchost použití a snadnost řešení problémů. Uživatele se ovšem nemusí o takové hlubiny datové platformy HPE vůbec zajímat, nemusí rozumět technickým detailům a ani se o ně starat. Ať už je to administrátor, vývojář, nebo manažer výroby, je třeba všem zajistit stejně jednoduché užívání datových služeb. Každý uživatel pro svou práci potřebuje různé datové služby a typy zátěží (workloadů) a úkolem inteligentní datové platformy (IDP) je to jednoduše zajistit. Cesta k takovému zjednodušenému čerpání datových služeb pak vede přes Data Services Cloud Console (DSCC). DSCC je přístupová vrstva s ambicí spravovat všechny storage v datové platformě. DSCC zrychluje zprovoznění storage díky automatické instalaci. Veškeré updaty a nové funkce jsou dostupné automaticky a bez výpadku. Cloud console umožňuje bezpečnou správu odkudkoliv a hlavně lze jednoduše a inteligentně nasazovat datové služby již přímo optimalizované podle potřeb SLA. Právě takový „cloud-like“ způsob práce je vlastní nové řadě diskových polí HPE Alletra.

Provozovat úložiště je pak podobně snadné jako provoz jiné cloud služby bez ohledu na to, jestli leží v cloudu nebo vašem datovém centru. A nejen finančního ředitele potěší, že když už to jde všechno jako cloud provozovat, tak to můžete jako cloud také platit. S využitím HPE GreenLake je možné konzumovat nejen datové úložiště, ale i ostatní prvky infrastruktury jako službu cloud způsobem (IaaS), tedy platit jen za to, co využíváte, a provozovat to přesto u sebe doma (on premise). HPE GreenLake pomáhá rychlému nasazení nových služeb a aplikací, zjednoduší vaše IT a uvolní ajťákům ruce na odbornější práci. Ekonomika cloudu vás zbaví kapitálových investic i utopených nákladů za to, co nepoužíváte a především získáte flexibilitu, díky které výrazně zrychlíte škálování kapacity a výkonu, když bude potřeba. Zbavíte se tak potřeby přesného plánování růstu na roky dopředu, které mnohdy připomíná spíš věštění z křišťálové koule. A pokud vás tolik nezajímají nákladové kategorie CAPEX/OPEX, tak vás na HPE GreenLake osloví právě vysoká flexibilita změn.

Tato cesta do inteligentní datové platformy HPE ukazuje pokračování strategie transformace způsobu řízení datových služeb. Využívají se zde silné analytické nástroje a vše směřuje k jednotnému prostředí pro správu a zjednodušení provozního modelu pro poskytování infrastruktury jako služby.

Miloslav Bejček, Technical Presales Consultant společnosti Tech Data

Exit mobile version