CETIN se připravuje na Internet of Things

IoT je jedním z nejperspektivnějších trendů a CETIN věří GSM, protože jde o zavedené standardy. Až budou mít výrobci standard 3GPP zapracovaný do svého hardwaru a softwaru, předpokládá spuštění pilotních projektů IoT ve čtvrtém čtvrtletí 2016, říká Colin Shea, ředitel pro strategii CETIN.
Prakticky všichni operátoři a vlastníci přenosových sítí sledují trend internetu věcí, IoT, jako například České Radiokomunikace nebo ČD Telematika. CETIN je přitom největším provozovatelem síti se 70 % veškerého provozu. Jak se k IoT tedy staví CETIN, sledujete trend IoT také?

IoT samozřejmě sledujeme, protože jde o jeden z nejperspektivnějších trendů. Existuje totiž omezený počet lidí, kteří mají omezený počet zařízení, takže provoz, který generují, se dá zvyšovat a monetizovat v mobilních sítích jen v omezené míře. Nové typy zařízení se proto pomalu stanou motorem IoT a největší provoz bude generován ze strojů pro jiné stroje, tj. machine to machine (M2M). Lidé do toho vůbec nebudou zasahovat. Tento trend v čase povede k prakticky neomezenému počtu připojených a navzájem komunikujících zařízení. Z matematického hlediska je to jasné: provoz M2M v sítích výrazně převálcuje komunikaci mezi lidmi. Stane se jedním z budoucích pilířů byznysu mobilních operátorů na celém světě.

Otázkou zůstává, jakou si nakonec všichni vyberou technologii. V současné době jich existuje více. GSM se nabízí sama od sebe a vedle ní se objevily některé další, převážně LoRa nebo SigFox, které uviděli mezeru na trhu. Například SigFox staví celoevropskou síť s partnery v jednotlivých zemích, v některých jsou jimi přímo národní operátoři. V České republice sice mají menšího partnera, nicméně v jiných zemích pracují s operátory, jako je například Orange. Mají v Evropě prostě silné zastoupení. Nicméně věříme, že staré známé a osvědčené technologie nakonec přece jen vyhrají. Mám tím na mysli ty, jež vycházejí ze specifikace 3GPP.

Máte v zamýšlené nabídce pro IoT nějaké vlastní řešení, kromě přenosové infrastruktury?

To sice máme, avšak chtěl bych zdůraznit, že CETIN je technologickým partnerem pro poskytovatele služeb. Náš byznys má úplně jiný charakter. Neposkytujeme totiž služby koncovým zákazníkům, naším byznysem nebude propojit každého psa vybaveného obojkem s čidlem, každé kolo nebo ledničku. Naším posláním je služba provozování sítě a služeb pro všechny větší telekomunikační operátory. Snažíme jim proto připravit síťovou infrastrukturu podle jejich požadavků.

Budete se při nabídce pro IoT orientovat jen na technologii GSM a pevné linky, nebo budete otevřeni i v podstatě konkurenčním řešením a protokolům, kterými jsou například LoRa, SigFox, IQRF, Zigbee apod. a nabízet jejich operátorům svoje přenosové služby?

Standardy 3GPP sice vnímáme jako nejdůležitější, nicméně předpokládáme, že stejně bude nakonec existovat heterogenní technologické prostředí. Jsou totiž určité příklady užití (use-cases), které velmi těžko obslouží standardizovaná pásma GSM. Typicky jde o odečítání hluboce uložených čidel, jako například u vodovodních řadů apod. Jeden z podobných příkladů jsem viděl tuším v Kanadě, kde jeden operátor poskytuje službu Connected Mine (propojený těžební důl), což představuje přenosy ze stovek metrů pod zemí. Proto museli vystavět dedikovanou infrastrukturu. IQRF je proto zajímavou technologií a určitě bude také úspěšná pro specifické případy užití, například pro odečty vody z čidel pod zemí.

To je jedním z důvodů, proč věříme, že technologické prostředí přenosových sítí pro IoT bude heterogenní, že jedna technologie nevyřeší vše. Chceme proto využít našich silných stránek, kterými jsou nejen mobilní síť, ale i infrastruktura fixních optických a metalických kabelů. Jsou to statisíce rozvaděčů a desítky milionů kilometrů optických a metalických sítí, což nám dává obrovský dosah ke koncovým uživatelům. S technologií GSM počítáme jako se základem pro IoT, tím myslím NB IoT (Narrow-Band IoT, úzkopásmové přenosy IoT) a LTE-M, a dále hybridní řešení, které bude využívat naší fixní síť.

Vlastníte i datová centra? Budete nabízet i služby zpracování posbíraných dat IoT v cloudu, případně provoz nadstavbových aplikací?

Nebudeme. Datová centra sice vlastníme, nicméně náš byznys, který v nich běží, jsou komunikační služby převážně pro operátory. Neposkytujeme aplikační vrstvu na těchto službách. V současné době ohledně aplikací jako takových spoléháme na naše partnery z řad poskytovatelů služeb pro byznysové zákazníky a spotřebitele, kteří si pro ně aplikační vrstvu sami postaví. V našich datových centrech si ji pak mohou hostovat.

Kdy s nabídkou pro IoT hodláte začít? Na koho by se měl případný zájemce, operátor, u CETINu informovat? Budete otevření i menším, virtuálním operátorům?

Začnu od konce, virtuální operátoři jsou závislí na těch, kteří provozují vlastní síť, v podstatě všichni běží na sítích Vodafone, O2 nebo T-Mobile. CETIN nevlastní žádná pásma GSM, LTE nebo UMTS a služby pro virtuální operátory proto poskytovat neumíme.

Colin Shea, ředitel pro strategii CETIN

Co se týče časového harmonogramu, právě jsme dokončili rozsáhlou strategickou analýzu IoT, různých souvisejících technologií a segmentů trhu. Máme jasno, kde je poptávka, na kterých technologiích poběžíme, a co se týče NB IoT a LTE-M vnímáme je jako dvě nejperspektivnější technologie. Například Huawei a Vodafone spustili v Austrálii jako jedni z prvních pilotní projekt. Standardy budou specifikovány v Release 13 3GPP (standard LTE-M) a dodavatelé je musejí zapracovat do svého hardwaru i softwaru. Očekávám, že ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku už budou mít standardy k dispozici a my je budeme moci spustit v pilotním režimu.

Exit mobile version