Chcete „kus železa“ se sítí, průmyslový systém nebo IoT? To vše dnes umí Abra

Skutečně nejde o Alzu, ale původně pouze softwarovou firmu Abra, která stále inovuje svoje ERP systémy Abra G3 a G4. Několik let byla členem skupiny United Software, kterou založila. Dnes je Abra po sloučení s US díky nejrůznějším akvizicím schopna dodat komplexní zakázku včetně hardwaru síťařiny a průmyslových systémů, včetně IoT, říká Jaroslav Řasa, předseda představenstva.
Z veřejně dostupných údajů na portálu Justice.cz vyplývá, že akciová společnost United Software (US), která zastřešovala několik dalších společností včetně Abra Software a Systematiq, se s nimi sloučila a nástupnickou firmou je Abra Software. Je-li tomu tak, co vás k tomu vedlo?

Spojili jsme tři firmy do jedné. Společnost United Software vznikla za účelem spojování firem tak, aby jednotlivé značky neztrácely svoji hrdost a otcové zakladatelé se necítili být koupeni. US dokonce původně vznikla kvůli jedné firmě, se kterou jsme se chtěli propojit, avšak ta na poslední chvíli od spojení cukla. US však zbyla a v ideji jsme pokračovali dál. Díky tomu se připojil Systematiq z Floresu, dále internetové online účetnictví FlexiBee, a po cestě jsme ještě nasbírali několik menších částí firem a projektů, které jsme integrovali rovnou do Abry. Po letech už nemáme v plánu další rozsáhlejší akvizice relativně velkých konkurentů, už nám to nedává obchodní smysl. Samotné spojování moc dopředu nevede, spíše se nám vyplácí přibírat takové firmy do skupiny, které jsou něčím unikátní na úrovni technologií a toho, co umějí.

Znamená to, že důvody, proč US vznikla, už pominuly, nebo US nesplnila svůj cíl a očekávání?

Spíše se už změnila naše představa o dalším růstu. Samozřejmě že očekávání o připojení dalších firem mohla být větší. Na druhou stranu jsem skoro rád, že se tomu tak nestalo. Když si totiž představím spojování dvou podobně velkých firem, například o 100 a 160 lidech, jejich fúze může být z důvodu rozdílných firemních kultur pro obě nakonec smrtelná. Není totiž jasné, čí kultura ve výsledku převládá.

Co se v průběhu nějakých sedmi let existence United Software povedlo a co se naopak nepovedlo? Jak byste zpětně celý projekt zhodnotil?

Povedlo se postupné spojování různých subjektů a jejich postupná integrace. Další, co se povedlo, bylo díky připojování dalších subjektů, ať už firem nebo jednotlivých projektů, nabytí obrovského množství znalostí a kompetencí pro Abru samotnou. Do roku 2007, kdy jsme s UnitedSoftware začínali, byla Abra firmou, která dělala jen ERPy určitého typu a nic jiného. Dnes je Abra firmou, která je firemnímu zákazníkovi schopna poskytnout na úrovni informačních technologií komplexní dodávku toho, co ke svému podnikání potřebuje.

To jste dnes schopni zákazníkovi dodat a odladit i servery, storage a síťařinu?

Přesně tak, od ERP systémů Abra G3 a G4, FlexiBee a primaERP jsme připraveni zákazníkům dodat, nainstalovat a zprovoznit i kompletní hardwarovou infrastrukturu. Kromě toho samozřejmě i webové a mobilní aplikace, nástroje business intelligence, po kterých je dnes poptávka. Když přijde zákazník s představou, že chce naplno využívat IT technologie, jsme schopni mu v zásadě všestranně vyhovět, včetně připojení třeba čteček čárových kódů do IS a napojení průmyslových systémů, vah a měření online z oblasti internetu věcí (IoT, Internet of Things). Jsme rádi, že tak máme nad zakázkou kompletní přehled a můžeme nést sami zodpovědnost za všechny její dodané prvky. Umožňuje nám to dodat zakázku dobře.

Jaké máte další plány s Abra Software?

V Abra Software nyní probíhá integrace dvou produktových linií, plně cloudových aplikací pro menší firmy FlexiBee a primaERP dohromady. „Velká“ linie Abra Gx pokračuje samostatně. Cílem je mít dvě produktové linie, jednu pro středně velké až velké firmy a jednu pro menší. Vše ostatní z US pokračuje obdobně, jak jste byli zvyklí. Abra Software nadále naplno pokračuje ve své linii – být spojencem šikovných lidí v podnikání.

Jaké máte další plány vy osobně, když jste byl hlavní a vůdčí postavou United Software?

Po letech jsem opět předsedou představenstva Abry. Je to milé, protože mám svoji firmu rád. Po několika letech, kdy jsem nebyl v tak úzkém řízení a věci jsem viděl z vyššího nadhledu, jsem se naučil na Abru dívat s větším odstupem, což mi umožňuje dělat spoustu změn. Takže pokud jde o práci, jsem a chci být tím, kým vždycky – člověkem, který svou prací pomáhá jiným úspěšně podnikat díky IT technologiím a software.

Exit mobile version