Chytrá domácnost není luxus

Pod pojmem chytrá domácnost si každý představí něco jiného – pro jednoho je to dům navržený od začátku s centrálním ovládáním, který je schopen nejen zajistit pohodlí obyvatel, ale sám řídit spotřebu energií, druhému stačí pro naplnění chytré domácnosti několik přístrojů, které může ovládat přes mobil. V praxi tedy chytrá domácnost zahrnuje jak statisícové investice již při stavbě nemovitosti, tak několik zařízení nebo vybavení za pár tisíc.

Ať již máte přichystán balík peněz nebo pár korun, vždy si položte otázku, co pro vás chytrá domácnost znamená. Jde pouze o to na dálku ovládat domácí spotřebiče a elektroniku, nebo potřebuji, aby se systém postaral i o vytápění, zabezpečení či hospodaření s energiemi? Chci, aby všechna zařízení byla spojena se specializovanou centrální jednotkou, s řídicí jednotkou využívající služby Google Assistant či Amazon Alexa, nebo mi stačí několik aplikací v mobilu? Pokud tedy plánujete, aby několik zařízení spolu navzájem „mluvilo“, věnujte pozornost plánování a stanovte si, k jakému výsledku se chcete dostat. Je jedno, zda za měsíc nebo za několik let. Předejdete tak frustraci z toho, že elektronika spolu komunikuje přes jedno rozhraní, ale kávovar a lednici musíte ovládat z jejich vlastních aplikací. Co vše v domácnosti může být nějakým způsobem propojeno a označeno za chytré zařízení.

Drátová i bezdrátová síť

Nervovým systémem chytré domácnosti je lokální počítačová síť. Zde stále platí, že „drát je drát“, a kde můžete, je ideální jak z hlediska propustnosti, tak rušení použít ethernetový kabel. U bezdrátové sítě se nevyplatí šetřit na routerech, které tvoří její základ. Vždy volte nejnovější standard, i když je třeba v pracovní verzi – jeho finální, schválenou podobu do routeru dostanete softwarovým updatem. Určitě věnujte pozornost konfiguračnímu prostředí – jedním z dobrých řešení na trhu je například Synology MR2200ac, který má vlastní operační systém a díky integrované nápovědě ho zprovozní i začátečník, aniž by ohrozil bezpečnost sítě špatným nastavením.

Jelikož jsme narazili na problematiku protokolů, vysvětlíme si několik pojmů, se kterými se v oblasti chytrých zařízení určitě setkáte, ale které mohou být trochu matoucí. Bezdrátové sítě označované jako Wi-Fi používají standard IEEE 802.11, jehož verze se odlišují písmeny, a ty používané pro potřeby chytrých domácností a zařízení pracují v pásmu 2,4 a 5 GHz.  Standardy 802.11 jsou zpětně kompatibilní, nemusíte mít strach, že s moderním routerem nebudou starší zařízení komunikovat – tedy aktuální 802.11ac nemá problém připojit zařízení pracující ve standardu 802.11g, jen s omezeními, která plynou ze staršího protokolu, jako je třeba maximální rychlost.

Domácí automatizace

Apple HomeKit je protokol pro chytrá zařízení, která jsou certifikována „Works with Apple HomeKit“ a najdete je v aplikaci Domácnost (Home) v operačním systému iOS 10 a vyšším. V této aplikaci můžete vytvářet automatizace a scénáře pro definovanými situace. Tedy jak se bude zařízení chovat, nastane-li zadaná situace – určitý čas, je naměřena zadaná teplota, zaznamenán pohyb atd.

ZigBee je technologie pro bezdrátový přenos dat postavená na standardu IEEE 802.15.4., spojující zařízení s nízkým výkonem na krátkou vzdálenost (do 75 m). V oblasti průmyslové automatizace nahrazuje Bluetooth (standard IEEE 802.15.1), který není pro její potřeby nejvhodnější.

Z-Wave je otevřený protokol pro bezdrátovou komunikaci kdy spolu mohou teoreticky spolupracovat zařízení různých výrobců. Síť řídí Z-Wave centrála, ke které se přihlašují všechna Z-Wave zařízení jednotlivé komponenty si ovšem dokáží předávat signál, a tak rozšířit dosah celé sítě.

IFTTT (If This Then That – „pokud se něco stane, pak udělej tohle), je bezplatná webová platforma, která formou tzv. appletů, tedy řetězců podmíněných akcí a reakcí, propojuje jinak nesouvisející aplikace a chytrá zařízení.

V rámci sítě nezapomeňte samozřejmě na úložiště, tzv. NAS – – webová/cloudová úložiště nejsou vždy vhodným řešením a řada chytrých zařízení může přes NAS sdílet nejenom multimediální soubory, ale třeba na jeho disky ukládat i statistická nebo servisní data. Pojďme se tedy podívat, co vše doma může „mluvit“.

Čím se můžete vybavit

U vstupu návštěvu přivítá zvonek nebo videotelefon jako je DoorBird D101S, který dokáže přenést obraz přímo na váš mobil nebo tablet, Evolveo DoorPhone IK06 je nabízen zase v setu s displejem a má třeba paměť na 120 fotografií. Ve dveřích můžete mít inteligentní zámky jako Yale Entr nebo Evva AirKey, které umožňují odemknutí přes mobilní telefon nebo vygenerovat virtuální klíč pro návštěvu, přístup přes kartu či přívěšek ke klíčům, otisk prstu apod.

Za dveřmi vás může čekat panel tradičního zabezpečovacího systému jako je Jablotron 100+, kdy kromě ovládání přes mobil může centrála alarmu ovládat světlo, otevření garážových vrat nebo zavlažování. Jednodušší řešení představuje třeba kamera IP D-Link DCS 8300LH, která je přímo připravena na komunikaci s Alexou i Google Assistantem a díky níž uvidíte, co se u vás doma děje.

Po celém objektu by měly být rozmístěny další bezpečnostní senzory, především kouřové senzory jakým je Netatmo Smart Smoke Alarm, zatímco na podlaze narazíte třeba na záplavový senzor využívající k přenosu dat IoT sítě, a který umístěný v koupelně vás na displeji mobilu varuje, pokud na podlaze zjistí větší množství vody.

A v koupelně ještě zůstaneme, připojit se dnes může i zubní kartáček. Braun Oral-B Genius X 20000N rozpozná, jak si zuby čistíte a v aplikaci ukáže individuální program pro vedení čištění tak, abyste nevynechali žádné oblasti zubů a používali vhodný tlak.
Mezi chytrá zařízení se velice rychle také protlačily i pračky a sušičky, taková Samsung QuickDrive stačí pouze informace, zda vložené prádlo je bílé, barevné či černé a míra zašpinění a vše další zvládne sama.

Chytrá kuchyně

Pomineme-li audio a videotechniku, na „hloupou“ televizi dnes narazíte výjimečně, rájem chytrých zařízení je ovšem kuchyně.  Například chladnička Samsung Family Hub s displejem, reproduktory a mikrofonem ve dveřích, je schopna se v podstatě změnit v multimediální centrum, kdy na ní můžete zrcadlit přehrávání z chytré televize nebo na ní přepojit hovor z mobilu. A samozřejmě nechybí internetový prohlížeč nebo nákupní seznam.

Podobně jako Samsung nabízí téměř kompletní řešení chytré kuchyně třeba Siemens na platformě Home Connect. A pokud byste chtěli vidět kompletní řešení na vlastní oči, navštivte showroom Siemens Brand Experience Center v Praze, kde najdete chladničky a mrazničky, pečící a parní trouby, varné desky, odsávače par, mikrovlnky, myčky, ohřevné zásuvky nebo kávovar, který v daný čas připraví kávu dle vaší volby. A samozřejmě i pračky a sušičky.

Koho nemusíte ani zahlédnout, je robotický vysavač Roxxter Bosch, který můžete naprogramovat tak, že začne vysávat teprve tehdy, když váš mobil opustí domácí síť, což znamená že váš nebudete vysáváním rušit, a naopak vy nebudete překážet.

Máte-li malý byt, určitě vás zaujme i další robotické řešení v podobě skříně Ikea Rognan, což je obytná stěna, která se pomocí ovladače nebo aplikace v mobilu může posouvat a měnit uspořádání, kdy na jedné straně je postel a na druhé pohovka s obývací stěnou. První kusy jdou do prodeje v roce 2020 v Japonsku a Hongkongu.

Regulace pro zdravý život

Pokud vám vadí příliš sluníčka nebo prostě jen prostě chcete zatáhnout abyste mohli v klidu spát, stačí využít podobné řešení, jaké nabízí Velux pro svá střešní okna. Ovládání Velux Integra a systém Velux Active umožňuje na dálku okno zavírat a otvírat, stahovat rolety, a přitom i hlídá vnitřní teplotu, kterou je schopen odvětráváním a zatažením rolet upravit. Regulovat teplotu samozřejmě můžete i přímo na dálku i chytrými termostaty nebo hlavicemi určenými přímo na radiátory. Kvalitu ovzduší zajistíte i kombinovanou čističkou a zvlhčovačem vzduchu 2v1 Philips AC3829/10, kterou ocení astmatici a alergici. TU samozřejmě lze ovládat rovněž na dálku.

Regulaci vnitřního osvětlení můžete snadno vyřešit s chytrými žárovkami Philips Hue a doplňky, které umožňují zapnutí a vypnutí na dálku, nastavení jasu a u vybraných modelů třeba i barvy světla. Rostliny i v době vaší nepřítomnosti zase zvládne zavlažit chytrý květináč.

Zdraví si můžete kromě chytrých hodinek, které umí zaznamenat EKG, hlídat i váhou Sencor SBS 8000 měřící tělesný tuk, vodu, svalovinu či BMR. Diabetici ocení glukometr iHealth Gluco BG5 Smart, kardiaci miniaturní EKG Beurer ME90 a   hypertonici tlakoměr Braun BUA6150.

A třeba příští rok už nebudete muset svého potomka v kočárku tlačit. Švédská Emmaljunga osadila elektropohonem Bosch eStroller svůj model NXT90e, který vám pomůže s cestou do kopce, z kopce brzdit, díky stabilizaci ho lze i do zatáčky ovládat jednou rukou a aplikace upozorní třeba na pokus s kočárkem odjet.

Je patrné, že chytré domácnosti se pravděpodobně nikdo z nás nevyhne. Integrační prvky v podobě Wi-Fi, Bluetooth, IoT a dalších rozhraní se objevují i v levnějších zařízeních, a kdo z nás ještě neovládá alespoň nějaký přístroj přes mobil? V určitém okamžiku dospějeme k myšlence, že by bylo pěkné a praktické, aby spolupracovali a mohli jsme vše řídit z jednoho místa, aplikace. To se sice ne vždy podaří, ale správnou volbou jednotlivého vybaveni nyní, dokážeme případně v budoucnu eliminovat počet ovládacích aplikací na minimum a zároveň využijeme veškerý potencionál, který propojená domácnost nabízí. Protože možnosti jednotlivých zařízení využíváme maximálně z poloviny, a to je škoda.

 

Synology Mesh Router MR2200AC

Synology MR2200ac
Synology MR2200ac

Zařízení Synology MR2200ac s inteligentní sítí Mesh Wi-Fi a nejlepšími možnostmi rodičovské kontroly v odvětví je navrženo tak, aby zajistilo připojení a bezpečnost pro všechna vaše zařízení i uživatele. Několik zařízení MR2200ac může společně vytvořit systém, který zajistí připojení k síti Wi-Fi v každém koutě vašeho domova. Ať už budete kdekoli, můžete využívat stále stejnou síť Wi-Fi. Rozšiřte existující síť Wi-Fi s RT2600ac o další jednotku MR2200ac nebo vytvořte kompletní síťový systém s více směrovač i MR2200ac. Technologie Tri-band s podporou MU-MIMO umožňuje připojeným zařízením MR2200ac dosáhnout maximální rychlosti Wi-Fi a snižovat přetížení. Díky algoritmům zabudovaným v systému SRM je nasazení neuvěřitelně snadné. Systém se sám inteligentně nakonfiguruje, sám se optimalizuje, a dokonce je schopen se i sám opravit, abyste měli vždy co nejrychlejší přístup k internetu. Služba Safe Access vám pomůže stanovit pravidla pro každé z dětí, aniž byste museli řešit nastavení rodičovské kontroly všech jejich zařízení. Síťový router Synology MR2200ac nabízí reporty o hrozbách DNS/IP, které chrání síť před škodlivými webovými stránkami. S balíčkem doplňků VPN Plus Server můžete svůj MR2200ac přeměnit na výkonné, a přesto intuitivní řešení VPN.

Exit mobile version