Číňané poprvé přiznali existenci jednotek určených pro kybernetické útoky

Když čínská vláda minulý týden vůbec poprvé oficiálně přiznala, že tamní armáda má specializovanou divizi určenou k provádění kybernetických útoků, šokovalo to jen málokoho. I když Číňané dlouho vehementně popírali útoky na americké a další západní cíle, americké firmy a vládní agentury kybernetické útoky pocházející z pevninské Číny evidují již roky.

Číňané se přiznali k existenci divize určené pro kybernetický boj v publikaci „The Science of Military Strategy“, kterou vydává tamní armáda. Pravdou je, že existence této jednotky je již dlouho veřejným tajemstvím. Trefně to okomentoval Brett Fernicola ze společnosti Stealthbits Technologies, když řekl, že „potvrzení existence čínských kybernetických jednotek je stejné, jako kdyby dnes vědci přišli s objevem, že Země není placatá.“ S tím souhlasí i bezpečnostní analytik ze společnosti Tripwire Ken Westin, podle kterého bylo by naivní si myslet, že jednotlivé země nevytvářejí jednotky určené pro „kybernetickou válku“.

Podle Fernicoly kybernetické útoky z Číny sice nejsou v řadě případů příliš sofistikované, ale i tak stojí obrana proti nim firmy nemalé finanční prostředky. Tvrzení, podle kterého Číňané stojí pouze za méně pokročilými útoky, by však bylo mylné.

V květnu minulého roku americké Ministerstvo spravedlnosti obvinilo pět členů čínské armády z hackingu počítačových systémů a krádeže obchodních tajemství šesti amerických organizací podnikajících v různých průmyslových odvětvích. V roce 2010 pak Google obvinil čínskou vládu z toho, že sponzorovala útoky na něj a další velké technologické společnosti. A podle Richa Bargera z firmy ThreatConnect to vypadá, že Číňané mají prsty i v dalších útocích, které se odehrály v nedávné době. Dosavadní vyšetřování totiž ukazuje na to, že čínští hackeři stáli za útoky na americké pojišťovny Anthem a Premera Blue Cross.

Existencí čínské divize určené pro kybernetické útoky, není nikdo šokován, protože i nevládní organizace jsou schopné odhalit to, že útoky pocházejí od skupin spojených s čínskou vládou,“ řekl Barger. Jak však dodal Joe McReynolds z Centra pro zpravodajský výzkum a analýzu, nyní je to vůbec poprvé, co byla výslovně potvrzena existence tajných kybernetických sil na čínské straně. Podle Reynoldse je dokument The Science of Military Strategy západními analytiky a bezpečnostními experty pozorně sledován, jelikož jeho nové vydání je dostupné „jednou za generaci“. Předchozí verze byla vydána v roce 1999 a vydání nové verze je proto podle McReynoldse „velkou událostí.“

Přiznání existence kybernetických sil v dokumentu může mít podle některých expertů dopad na diplomatické vztahy mezi Čínou a západními zeměmi. „Ještě v roce 2013 čínská armáda prohlašovala, že nikdy nepodporovala žádné aktivity hackerů. To už od nynějška dělat nemůže,“ dodal McReynolds. To však podle Jamese Lewise z Centra pro strategické studie není tak úplně pravda. „Číňané existenci kybernetické divize popírali ještě před měsícem a dokument Science of Military Strategy byl přitom vydán již před delší dobou,“ uvedl Lewis s tím, že se o několikasetstránkového dokumentu píše až nyní proto, že jeho překlad trval dlouhou dobu.

Podle McReynolse Číňané rozděluje své kybernetické síly do tří skupin (jejich detailní analýzu Reynolds poskytne v knize China’s Evolving Military Strategy, jež vyjde v říjnu). První skupinu tvoří příslušníci armády, kteří mají provádět útoky na sítě a zajišťovat obranu. Druhou odnož tvoří týmy specialistů v civilních organizacích, které mají povolení provádět útoky od tamní armády. Mezi tyto civilní organizace patří Ministerstvo státní bezpečnosti (MSS), které je čínskou verzí CIA a Ministerstvo pro veřejnou bezpečnost (ekvivalent FBI). Třetí skupinu pak tvoří „externí subjekty“ mimo vládu, které je možné zorganizovat a zmobilizovat pro kybernetické operace.

Čína samozřejmě není jedinou mocností, která má schopné divize hackerů. Kromě USA v této oblasti vyniká také Rusko, které své kybernetické jednotky použilo například při invazi na Krym v minulém roce při tocích na ukrajinské komunikační systémy a veřejné webové stránky. Experti se obecně shodují na tom, že Rusko, Čína a USA (americká armáda přiznala vlastní kybernetickou jednotku již před více než deseti lety) mají nejlepší kybernetické síly na světě. Daleko za nimi však nezaostávají ani státy jako Írán, Severní Korea.

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version