Cisco: chytrá elektronika zapříčiní obrovský nárůst mobilního trafiku

Zpopularizování chytré elektroniky povede podle nové studie společnosti Cisco v dalších letech k razantnímu nárůstu mobilního trafiku.

Cisco předpovídá, že v roce 2019 bude mezi lidmi 578 milionů kusů nositelné elektroniky (tzv. wearables), zatímco v minulém roce to byla jen asi pětina. I když počet chytrých zařízení mezi lidmi vzroste pětinásobně, množství přenesených mobilních dat má vzrůst až osmnáctinásobně, přičemž většina tohoto trafiku proteče přes smartphony.

Některá chytrá zařízení, jako třeba chystané Apple Watch, vyžadují k přenosu dat smartphone – to však není pravidlem. Dobrým příkladem mohou být videokamery GoPro, které při živém streamování vygenerují okolo 5 MB mobilního trafiku za minutu.

Celkem proběhne v roce 2019 podle studie Cisca 11,5 miliardy mobilních spojení, z nichž 8,3 miliardy bude pocházet z osobních mobilních zařízení, jakými jsou smartphony, tablety a laptopy. Zbylých 3,2 miliardy spojení bude pocházet z kategorie cnositelné techniky, do níž patří třeba chytré hodinky, bezdrátové kamery, které lze umístit na tělo, či fitnessové náramky.

Cisco předpovídá, že v roce 2019 bude používat mobilní zařízení více než 69 % světové populace. Pokud vycházíme z předpovědí, podle nichž bude za čtyři roky na světě 7,6 miliardy lidí, bude tak mobilní zařízení používat 5,2 miliard z nich. Není asi překvapením, že nárůst počtu mobilních uživatelů zapříčiní navýšení množství dat přenesených vzduchem. Zatímco v minulém roce bylo bezdrátově podle Cisca přeneseno 30 exabytů, v roce 2019 bychom se měli dostat na 292 exabytů. Pro lepší představu, 292 exabytů bychom dosáhli tehdy, pokud by všichni lidé na Zemi nahrávali každý den v roce alespoň dvě videa na YouTube nebo 23 obrázků na Instagram.

Data přenesená z cloudových služeb typu Netflix, Spotify a YouTube budou v roce 2019 tvořit asi 90 % celkového mobilního trafiku, jenž vzroste z 2 exabytů měsíčně v roce 2014 na 21,8 exabytů v roce 2019. Lidé by samozřejmě měli být schopni se za čtyři roky k těmto službám připojovat přes mobilní data rychleji, než v současnosti – průměrná rychlost vzroste na 4Mbps, přičemž v minulém roce to bylo 1,7Mbps.

Exit mobile version