Cloud Českých Radiokomunikací sází na stabilitu, kvalitu a bezpečnost

České Radiokomunikace sice sázejí při poskytování svých cloudových služeb na kvalitu a bezpečnost, nabízejí je jak ve virtualizovaném prostředí VMware a nově i OpenStacku KVM a „jedou“ téměř výhradně na platformě Intel x86, která už jim díky výkonu umožňuje nabízet i šifrovací služby AES-NI ve virtualizovaném prostředí, sděluje v rozhovoru Petr Sichrovský, obchodní ředitel ČRa.
Na co se zákazník ptá, když po vašem datacentru požaduje služby IaaS a PaaS, případně SaaS?

České Radiokomunikace nabízejí zejména služby IaaS. Samozřejmě umíme nabídnout i řadu služeb z portfolia PaaS, kde podle konkrétních požadavků toto řešíme buďto sami prostřednictvím vlastních odborníků, nebo ve spolupráci s prověřenými partnery. Pro naše zákazníky je především důležitá kvalita služeb a bezpečnost. Bezpečnost nejenom ve fyzickém zajištění budovy nebo provozní režimu, ale také v dalších ohledech jako je např. lidský faktor. Od samého začátku, proto budujeme DC Tower, v rámci České republiky, jako nadstandardně bezpečné.

Záleží podnikovým zákazníkům na tom, na jaké infrastruktuře vaše cloudové služby běží?

Pro zákazníky je důležitým kritériem především vysoké garantované SLA, dostupnost vlastní služby a dat, v neposlední řadě též jejich ochrana. Nesporným benefitem je možnost volby konektivity a s tím související výhody při provazování cloudových služeb s telekomunikačními. Výhodou je pak i to, že data jsou uložena v České republice.

V jakém prostředí softwarové infrastruktury vaše služby nabízíte?

České Radiokomunikace nabízejí cloudovou infrastrukturu jak na platformě VMware, tak nově i na OpenStack s KVM.

Cítíte konkurenci od nadnárodních poskytovatelů cloudu, jako například Google, Amazon, Microsoft, IBM apod? Jak se jí bráníte?

Je to relativní, stavíme na kvalitě služeb nikoliv na poměřování své velikosti. Na rozdíl od jmenovaných světových hráčů si zakládáme na individuálním přístupu ke každému řešení a profesionálním poradenství, abychom pro každého klienta našli vždy optimální řešení. Opět je důležité uvést, že naši zákazníci oceňují, že při spolupráci s námi přesně ví, kde jsou jejich data a že jsou garantovaně v České republice, zákazníkům poskytujeme veškerý support nonstop a v češtině, rádi jim ukážeme i zázemí a konzultacemi pomáháme s nastavením, které má nad vlastními službami přesah. Také klademe důraz na kombinaci cloudové služby a konektivity, což tvoří pro zákazníky nesporné výhody. V porovnání s globálními hráči rozhodně máme výhody, které zákazníci ocení.

*Která procesorová platforma má u vás pro nabízené služby nejvyšší přítomnost? *

V rámci obou cloudových prostředí nabízíme jedinou platformu, a to Intel x86. Uvažovali jsme i o jiných platformách, nicméně jejich zastoupení není velké a podobné obchodní případy řešíme hybridním řešením cloudových služeb a dedikovaného hardwaru. Důvodem této volby je tedy zejména rozsah provozovatelných služeb.

Jste členem programu některého z výrobců, kteří dodávají základní infrastrukturu pro datacentra, ať už hardwarovou, nebo softwarovou?

Jsme registrování v některých programech, výrobce či dodavatele však volíme vždy s ohledem na dlouhodobou koncepci našeho cloudu jako vysoce výkonného a stabilního prostředí. První zkušenost s cloudem nás vedla k osvědčené kombinaci VCE (VMware, Cisco, EMC), v případě openstackového řešení jsme volili jinou kombinaci. Vždy se řídíme tím, abychom našli tu nejvhodnější, dlouhodobě stabilní a mimořádně výkonnou kombinaci a nechceme se vázat k jedinému dodavateli či výrobci.

Jak často plánujete obnovu vašeho serverového parku, zejména s ohledem na zvyšování měrného výkonu celého datacentra a snižování spotřeby energie, které každá nová generace procesorů Intel přináší?

Pravda je taková, že kromě spotřeby energie sledujeme především výkon nových procesorů a často také jejich speciální funkcionality jako je podpora šifrování či třeba připravenost na trend data-in-memory. Standardní obnovu serverů jsme plánovali na pět let, při posledních upgradech jsme však přešli na výkonnější řady procesorů a některé starší servery vyřadili dřív. Mohli jsme tak sjednotit platformu a snížit související rizika. Že se současně snižuje spotřeba energie, to je jistě pravda, nicméně to není ten rozhodovací faktor.

Říká vám něco program Intel Cloud Finder, který sdružuje společnosti poskytující cloudové/sdílené služby?

Jsme členy, kromě zařazení do seznamu poskytovatelů však nevyužíváme žádných dalších částí tohoto programu.

Znáte technologie Intel TXT pro snížení rizika napadení škodlivým kódem, AES-NI pro zrychlené šifrování, nebo FlexMigration pro usnadnění migrace dat ve virtualizovaných prostředích MS Hyper-V, VMware nebo Citrix? Využíváte je? Napadlo vás postavit na nich nějakou službu, například šifrování AES-NI, nebo verifikaci důvěryhodného startu a zajištění důvěryhodné geolokace dat díky Intel TXT?

Ze zmíněných technologií využíváme AES-NI pro šifrování. Na této technologii stavíme část virtualizovaných síťových služeb, které jsme donedávna nebyli schopni z výkonnostních důvodů virtualizovat, resp. to nedávalo smysl. Nových technologií si velmi pečlivě všímáme a zvažujeme, jaké výhody mohou našim zákazníkům přinést.

Využíváte ve svých datacentrech také průmyslová úložiště SSD? Od kterých výrobců? Víte, že je nabízí i Intel?
Aktuálně využíváme SSD úložišť jako součásti větších diskových systémů a ve všech případech jde o technologie EMC. Známe i nabídky výrobců diskových systémů full-flash a je jisté, že tento diskový systém v budoucnu zahrneme do nabídky.

Exit mobile version