Cloud Computing 2015

Konference Cloud Computing dala přehled o tom, co se v této oblasti děje ve světě i u nás – ať už na platformě Microsoftu nebo OpenStacku běžících na procesorech Intel. Vystoupení zástupců Microsoftu, Intelu a poskytovatelů řešení a služeb potvrdila, že světu IT v současnosti vládnou čtyři imperativa: produktivita, mobilita, platforma a business aplikace.
Mluvíme-li o platformě Microsoftu, nejde již zdaleka o uzavřený svět, jak tlumočil Dalibor Kačmář, ředitel divize Cloud and Enterprise řešení, slova Satyi Nadelly, CEO: „Microsoft se otevřel světu a dnes je názoru, že by měl software uživatelům sloužit napříč platformami, takže se nebrání ani Linuxu. Důkazem je partnerství s Red Hatem. Dnes lze na tisíc distribucí Linuxu hostovat v cloudu Microsoftu jako virtuální stroje.“ Svými slovy dokázal svoje úvodní heslo „cloud zcela naživo“, když během dalších 60 vteřin zprovoznil virtuální stroj Suse Linuxu na platformě MS Azure.

IT pro byznys

Dalibor Kačmář svoje úvodní vystoupení konference uvedl slovy: „Světu IT, který se musí přiblížit byznysu, vládnou čtyři imperativa: produktivita, mobilita, platforma a business aplikace.“

Microsoft dnes svým cloudem pokrývá 19 regionů online a má v nich přes 100 datacenter. Další, zejména v Evropě, mají brzy následovat. Dalibor Kačmář také na místě a online předvedl, že je lze přehledně sledovat z administrátorské konzole prostředí MS Azure, od různých regionů Asie, přes Spojené státy až po Evropu.

Bezpečné prostředí cloudu Microsoftu

Dalibor Kačmář zdůraznil, že MS Azure má největší portfolio auditů a potvrzených souladů s normami a zákony. „I v Čechách je Microsoft regulován, ať už jde o nařízení a normy EU, nebo české zákony. Nejdůležitější jsou ohledně ochrany osobních údajů, tj. jak Microsoft nakládá s osobními daty v souladu s legislativou. Z toho důvodu také Microsoft založil Centrum zabezpečení MS Azure, které se musí každý rok obnovovat a rozšiřovat,“ doplnil Dalibor Kačmář.

Český byznys v cloudu MS Azure

Dalibor Kačmár, ředitel divize Cloud and Enterprise řešení, Microsoft

Podle průzkumů Microsoftu používají subjekty v Čechách cloud v MS Azure přes 50 % pro tzv. jednoduché scénáře – datová úložiště, archivy, vývoj a testování, disaster recovery a StorSimple (appliance software + hardware). Dalších 15 % subjektů jej využívá pro balíkové aplikace, provozované výrobci ve formě SaaS (Software as a Service), v 10 % používají stavební bloky Azure PaaS, často multitenantní, a zbylých 25 % využívají stávající aplikace které zůstávají beze změny, či převádějí povětšinou menší aplikace s různou zátěží, a jsou určené k dožití.

500 nových komplexních služeb ročně

Microsoft dnes uvádí zhruba 500 ucelených služeb ročně. Příkladem mohou být například Enterprise Mobility Suite (jednotná identita – Azure Active Directory Premium; správa aplikací a zařízení – Microsoft Intune; ochrana zařízení – Azure Rights Management a ochrana infrastruktury – Advanced Threat Analytics), nebo řešení pro IoT (Internet of Things; partnerské řešení Microsoft sám interně provozuje zejména na čidlech Jablotron).

Partneři na konferenci

„Řešení táhnou,“ prohlásil nakonec Dalibor Kačmář, a vyzval posluchače, aby navštívili zúčastněné partnery Microsoftu, kteří po něm přednášeli a v předsálí vystavovali – EFG CZ své řešení Evidence docházky a řízení přístupu; Kentico – CMS, E-commerce a Online Marketing platforma; Inveo – Rozesílání e-mailů a zpětná analytika; Software602 – FormApps – formulářová služba s firemními procesy na míru; a mForce – Mobilní nadstavba nad libovolný CRM a ERP systém.

David Čermák, CTO společnosti Pro-Zeta, poskytovatele řešení a prodejce s přidanou hodnotou (Cisco, rychlé síťové přepínače Arista), který je na IT trhu od roku 1991 a už má velké zkušenosti i s cloudovými službami (zejména IaaS), shrnul pro a proti ohledně open source a OpenStacku (provoz bez licencí, velká očekávání pro budoucnost, automatizace, programovatelnost, rozšiřitelnost, kompletní řešení pro základní IaaS x dlouhá cesta do produkce, chybějící podpora/SLA, často zmatený a nejasný vývoj software, mnoho chybějících funkcí oproti Amazon Web Services (AWS) či VMware. Z toho vyplývají omezené možností použití (testovací účely apod.) a s několika výjimkami vysoké náklady pro produkční prostředí. Pro-Zeta proto nabízí tzv. FullStack – fyzickou infrastrukturu, cloudovou infrastrukturu, software i s vývojem a podporu včetně 24×7 jako komplexní službu s vysokou dostupností a SLA, always-on. Tříleté zkušenosti jsou vidět na několika stovkách projektů a stovkách tisíců řádků kódu. Za příklad lze vzít řešení monitoringu s 10 tisíci výkonnostními metrikami na server. Výsledkem je výstavba public cloudu pro TOP 10 globálního operátora.

Ekosystém Intelu

Petr Ulvr, Business Development Manager, Intel

Petr Ulvr z Intelu měl hned následující přednášku, ve které zdůraznil: „Výkon a důvěryhodnost (datacenter) jsou důležité obchodní faktory, které umožňují digitální služby transformující trhy. Datacentra se musejí měnit, musejí poskytovat vysoký výkon a škálovatelnost, což in-house datacentrum nemusí být vždy schopno zajistit,“ a dodal: „Klíčovými požadavky na dnešní datacentra jsou škálovatelnost, efektivní a levný, konzistentní a spolehlivý provoz. Proto také Intel dodává na trh nové procesory se stále vyšší inteligencí.“

Zejména jde o hardwarově zajištěnou bezpečnost, šifrování, více paralelních kalkulací, případně možnost okamžitého zvýšení výkonu Turbo Boost nebo RAS.

Exit mobile version