Cloud computing v praxi: dává cloud smysl i pro malé firmy a drobné podnikatele?

Cloud computing momentálně patří k nejčastěji skloňovaným termínům na poli IT. Dnes už ale není zdaleka jen alternativou pro velké, bohaté firmy, ale nabízí přitažlivé možnosti také malým firmám či živnostníkům.

Jednou z nejžádanějších forem cloud computingu je ukládání dat přes internet. Díky takové službě mají firmy a uživatelé možnost přistupovat ke svým datům odkudkoliv, ať už se nacházejí ve firmě nebo na cestách, nebo data sdílet s obchodními partnery či zákazníky. Samozřejmostí je také možnost vzdáleného zálohování dat z notebooků a jiných zařízení odkudkoliv.

Leckoho ale může odradit fakt, že běžné cloudové služby třetích stran jsou pro malé firmy či živnostníky v delším časovém horizontu přece jen poměrně drahé a často i nepraktické. Nemáte nad svými daty plnou kontrolu a jejich dostupnost závisí na externím poskytovateli.

Dnes ale existuje i jiná alternativa, jak takové služby zavést. Služby cloud computingu se totiž stávají běžnou součástí moderních síťových úložných řešení NAS, která jsou dosažitelná i pro sebemenší firmy či podnikatele. Díky nim si při příznivých pořizovacích nákladech můžete vytvořit svůj vlastní, dalo by se říci osobní, cloud, který nabídne všechny výhody, jaké od něj očekáváte.

Jaké jsou základní výhody NAS

Výhod takového řešení je více. Kromě toho, že pořizovací náklady jsou i pro malou firmu velice přijatelné, poskytuje NAS kromě řady užitečných možností z oblasti cloud computingu také plnou kontrolu nad vašimi daty, která jsou fyzicky uložena v kompaktním, levném a energeticky úsporném zařízení umístěném přímo ve vaší firmě. Kromě počáteční nevelké investice do hardwaru pak nemusíte platit žádné měsíční poplatky poskytovateli veřejných cloudových služeb, které se časem prodraží.

Zprovoznění takového cloudu i správa vzdáleného přístupu jsou velmi snadné a navíc získáte mnohoúčelové zařízení, které zajišťuje i všechny ostatní funkce pro ukládání, zálohování, správu a ochranu dat. Pro malou firmu to má jeden zásadní přínos: Nasazení takového NAS serveru jí umožní podstatným způsobem snížit nároky na hardwarovou infrastrukturu a tak i související investice.

Jelikož obvykle zahrnuje veškeré funkce související s ukládáním a zálohováním dat, představuje sám o sobě i energeticky úsporné řešení. Pokud navíc uživatelům umožníte přistupovat vzdáleně k datům třeba z domova či během služebních cest, sníží se tím dále jak náklady na elektřinu, tak i na kancelářské prostory a nájmy. Okamžitý přístup k aktuálním datům má pro pracovníky v terénu také velký význam – například obchodníci mohou pružněji reagovat na požadavky zákazníka či dokonce nové příležitosti.

Škála možností

NAS zařízení jsou dostupná opravdu pro každého, neboť se dodávají vždy v několika různých konfiguracích s různými kapacitami. Není problém zvolit si zařízení s úložným prostorem víc než 10 gigabajtů či osadit jej disky SSD, nicméně ještě důležitější je, že existují i levné základní varianty dostupné i pro podnikatele a živnostníky, které pak poskytují velkou škálovatelnost pro pokrytí budoucích požadavků. Samotný NAS pak můžete rozšířit o další šasi pro přidání dalších disků. I v tomto směru tedy takové řešení splňuje to, co vám slibují poskytovatelé cloudových služeb.

Navíc při poměrně nízké investici získáte velmi univerzální, funkcemi nabité řešení. Kromě funkcí cloudu samozřejmě můžete počítat i s plnou funkcionalitou pro ukládání, správu a zálohování dat. Obsahují jednoduché možnosti správy uživatelů a pružného přidělování úložných zdrojů pomocí uživatelských kvót, ale i snadné zabezpečení či podporu Active Directory a virtualizovaných prostředí. Základní správu zvládne i průměrně zkušený uživatel. Vedle běžných možností zálohování pak NAS s funkcionalitou cloud computingu umožní například i vzdálené zálohování mezi dvěma NAS servery v různých lokalitách pro zabezpečení dat třeba v případě zásahu přírodního živlu, či krádeže.

Příkladem zařízení, které podporuje cloud computing, jsou NAS systémy společnosti Iomega, člena skupiny EMC, vybavené inovativní technologií Personal Cloud. Na rozdíl od mnoha služeb veřejných či privátních cloudů má firma zařízení i kontrolu nad obsahem a jeho dostupností plně ve svých rukou bez jakýchkoliv měsíčních poplatků. Zařízení tak umožňuje velmi rychle a jednoduše vytvořit úložný cloud pro ukládání dat, která jsou pak přístupná z lokální sítě i přes internet kdykoli a odkudkoliv.
Z toho, co zde bylo řečeno je zřejmé především jedno: Cloud computing, který má dnes až odstrašující množství forem a podob, je životaschopnou alternativou i pro podnikatele a malé firmy. Konkrétně při volbě NAS s podporou cloudových služeb se opravdu není čeho bát. Jeho pořízení není drahé, do dodatečných kapacit je možné investovat až ve chvíli, kdy vznikne jejich skutečná potřeba, a jeho zprovoznění a provozování není vůbec složité a za své peníze dostanete opravdu širokou škálu funkcí a možností. Díky zjednodušení firemní hardwarové infrastruktury navíc můžete do budoucna očekávat nemalé úspory.

Exit mobile version