Cloud computing v praxi: Mobilita a Cloud – velmi výhodné spojení pro váš byznys

Koncept mobilních zaměstnanců přesahuje firemní prostředí a sahá až do životního stylu. Stále více lidí nemusí sedět v kanceláři. Prostě pracují odkudkoli, z domova, na letišti, ve vlaku… A nejenom, že mohou pracovat, kde chtějí, ale mohou pracovat také kdy chtějí. Mobilita zvyšuje efektivitu pracovního výkonu.
Existuje celá řada povolání, zdravotní sestry, lékaři nebo pomocný IT personál, kde sice musí být zaměstnanci na určitém místě, ale jen málokdy musí sedět u svého stolu. Moderní technologie pro komunikaci a spolupráci podporují i chytré telefony a tablety, což práci usnadňuje.

Původně byli mobilní pracovníci převážně prodejci na cestách. Později se mobilita rozšířila například i na techniky, kteří prováděli opravy. V současné době je ale mobilní pracovník prakticky každý zaměstnanec.

Flexibilita práce je součást životního stylu

Organizace si začaly uvědomovat, že mobilita musí být nedílnou součástí firemní kultury a procesů. Potřebu vyváženého poměru mezi prací a osobním životem nahradila potřeba propojení práce a života. A mobilita je klíčový nástroj, který zaměstnancům poskytuje, co nejvíce chtějí. Snadný kontakt s lidmi kdekoli a kdykoli v reálném čase. Potvrzuje to i velmi zajímavá statistika. Od března 2010 jsou návštěvy Google a Facebooku velmi podobné. Z toho lze odvodit, že lidé stále častěji raději sdílí informace, než aby je hledali. Raději se obrátí na své kolegy a zeptají se na doporučení ohledně dobré restaurace nebo filmu, než aby se spolehli na vyhledávání a roznášku jídla nebo filmové kritiky.

To znamená, že lidé hledají a budou hledat informace vlastními silami daleko aktivněji, než prostřednictvím oficiálních kanálů. Lidé proto uvítají inovace v oblasti mobilních nástrojů a organizace je nemusí ani příliš motivovat.

Zdaleka nejde jen o technologie

Twitter – mapa nálad

Mobilní uživatelé s chytrými telefony a tablety ovlivňují i politickou scénu a cloud, například v podobě Twitteru a Facebooku, představuje distribuční platformu. Novinky se nikdy nešířily rychleji a lidé k nim nikdy neměli lepší přístup. Bez cloudu mobilní technologie nedosáhnou svého plného potenciálu. A bez mobilních technologií cloud nemůže tak snadno ovlivňovat náš život.

Ještě důležitější je, že tvůrci Twitteru nebo Facebooku možná vůbec nepředpokládali využití jejich platformy pro sociální a politické změny. To pravděpodobně vzniklo čistě v důsledku lidské vynalézavosti. Organizace musí na změny reagovat a nejlepším řešením je mobilitu přijmout, než se před ní uzavřít ve snaze uchránit firemní data.

Tip: Více k tématu také v článku: Twitter mapuje světovou náladu.

Virtualizace je pouze první krok

Virtualizace neznamená jen umožnit přístup k datovému centru všem zařízením a všem uživatelům. Pomocí virtualizace je možné upravit architekturu sítě a umožnit větší mobilitu. Není to tak obtížné, jak na první pohled může vypadat. Virtualizace serverů, desktopů a aplikací umožňuje oddělit systémy, hardware, a dokonce i aplikace od zařízení uživatelů. Virtualizace usnadňuje udělení přístupových práv různým skupinám a uživatelům.

Uživatelé získají svobodu, po které touží, a firmy přitom ochrání své duševní vlastnictví. Navíc proces virtualizace a přechod na cloud služby je možný bez ohledu na to, jestli vše zavádí interní IT oddělení nebo externí poskytovatel.

Kontinuita podnikání

Další významnou výhodou mobility je kontinuita podnikání. Například finanční společnosti, které používají virtualizaci desktopů, mohou nabídnout svým zaměstnancům stejné funkce z kteréhokoli zařízení, jako kdyby byli ve své kanceláři.

Japonské zemětřesení a tsunami jsou tragické příklady, jak tento způsob může pomoci firmám přežít, i když jsou poškozené administrativní budovy.

Data v cloudu s mobilním přístupem jsou velmi účinný nástroj pro zajištění kontinuity podnikání. Narozdíl od situace, kdy jsou data na firemním serveru nebo konkrétním zařízení. Navíc Apple AppStore nás učí, že nejsou potřeba náročné aplikace. Všichni zaměstnanci chtějí být mobilní, což znamená zapojení nejrůznějších zařízení do firemního prostředí a jejich řízení a kontrolu. Vhodnější je proto používat tenké klienty než samostatné přístroje.

Zastaví se rozvoj?

Je to velmi nepravděpodobné. Stále je zde příliš velký prostor pro inovace a zisky. Prodejci si uvědomili potenciál tenkých klientů a přináší na trh hybridní zařízení, která poskytují to nejlepší z mobilních i počítačových světů. Například Motorola Atrix je kombinace chytrého telefonu a osobního počítače. Vzhledem a velikostí se neliší od klasických smartphonů, ale jakmile je umístěn do dokovací stanice, funguje jako počítač. Dock má vstupy pro myš a klávesnici a výstup na monitor.

Na nejlepší cestě

Podle průzkumů trh cloudových mobilních aplikací vzroste ze 400 milionů dolarů z roku 2009 na předpokládaných 9,5 miliardy dolarů v roce 2014. Nárůst je spojený s přístupem uživatelů, kteří vyžadují přístup k osobním i firemním informacím kdykoli a kdekoli. Je zřejmé, že uživatelé i firmy začínají vidět v kombinování cloudu a mobilních aplikací velký potenciál. Díky cloudu jsou mobilní technologie na nejlepší cestě k dosažení svého skutečného potenciálu.

Exit mobile version