Cloud může mít celou řadu podob

Dělení podnikových IT systémů na cloud a řešení on-premise (na vlastní infrastruktuře) zdaleka nevystihuje, jak heterogenní mohou být současné architektury. Taktéž zdaleka nestačí dělit cloud na soukromý a veřejný.
V mnoha případech nejlépe mluvit o hybridním cloudu, který může mít dokonce podobu hardwaru v datovém centru podniku, kdy na dálku vše spravuje poskytovatel cloudu. Alespoň tento typ řešení nedávno představila společnost Oracle pro provoz své databáze.

Viz také: Databázový systém Oracle Exadata i jako cloudová služba ve vlastním datovém centru

Zákazník v tomto případě systém sám nespravuje, nicméně např. plní regulační předpisy o umístění dat. Jinak vše funguje jako u cloudu, tj. např. cenový model je předplatné za službu. Na nabídku hybridních cloudových řešení a zájem zákazníků o tento typ IT architektury jsme se zeptali i konkurentů Oracle.

Dalibor Kačmář, divize Cloud a Enterprise řešení, Microsoft

Dalibor Kačmář, Microsoft

Registrujete zájem zákazníků o tento typ řešení?

Ano, máme zákazníky, kteří o provoz cloudu ve vlastní infrastruktuře projevují velký zájem. Vedle veřejné správy, kde je tento požadavek nejčastější, máme řadu komerčních zákazníků, pro které je vlastní cloud zásadní.

Jaké vaše produkty a služby/technologie bývají tímto způsobem implementovány?

Microsoft poskytuje platformu IaaS a PaaS, na které naši zákazníci provozují své systémy a aplikace. Databáze je samozřejmostí, protože tu potřebují téměř všechny aplikace. Konkrétní aplikace si voli zákazník – tady Microsoft nemůže sledovat, jaké aplikace zákazník provozuje.

Má podle vás takové řešení ještě nějaký jiný smysl než splnění regulace o tom, kde určitá data musejí být umístěna fyzicky?

Důvody jsou nejčastěji dva – jednak umístění dat (zákonná regulace nebo interní směrnice firmy pro nakládání s daty), druhým mohou být specifické hardwarové nároky nebo kritické síťové požadavky, které veřejný cloud nemůže uspokojit (komoditní služby, komoditní hardware, komunikační latence a přenosové rychlosti).

Petr Leština, ředitel cloudové divize IBM Česká republika *

Petr Leština, IBM Cloud Computing

*Registrujete zájem zákazníků o tento typ řešení?

Zájem registrujeme u zákazníků v oblasti státní správy. V oblasti komerčního segmentu jsou požadavky tohoto typu spíše výjimečné. Obecně bych však řekl, že hybridní cloud, který integruje tradiční IT prostředí zákazníka s jedním nebo více prostředími poskytovatelů, je právě základem strategie IBM v oblasti cloud computingu.

Jaké vaše produkty a služby/technologie bývají tímto způsobem implementovány?

V našem portfoliu nabízíme tímto způsobem například IBM Bluemix Local, který je příkladem služby veřejného cloudu typu PaaS a lze provozovat v datovém centru zákazníka jako služba. Bluemix Local funguje tak, že zákazník si dodá vlastní hardware a IBM provozuje na tomto hardwaru IBM Bluemix jako službu (tj. klient platí měsíčně poplatek za pronájem). IBM je také schopna dodat celý Bluemix do datacentra zákazníka včetně „HW as-a-service“, tzn. pak postačuje, aby zákazník určil pouze datacentrum provozu a IBM zajišťuje provoz prostřednictvím připojení přes virtuální privátní síť.

Výše uvedené řešení lze provozovat i v hybridním modelu. Tzn. je možné kombinovat služby lokálně umístěného Bluemixu v datacentru zákazníka se službami veřejného cloudu Bluemixu. Podobným způsobem je IBM schopna dodat i privátní cloud na OpenStacku do datacentra zákazníka a provozovat ho jako službu. Pak hovoříme o IBM Bluemix Private cloudu.

Má podle vás takové řešení ještě nějaký jiný smysl než splnění regulace o tom, kde určitá data musejí být umístěna fyzicky?

Smysl spatřujeme tam, kde je dostatečný zákaznický ekosystém – jinak řečeno, provozovat cloudovou službu v lokálním datacentru bez dostatečné zákaznické skupiny nedává ekonomický smysl. Typickým zákazníkem může být například hostingový partner, který má svoji skupinu zákazníků a může jim tímto způsobem poskytovat další služby (např. výše zmíněný model PaaS).

Exit mobile version