Cloud služby: hlavní trend následujících let

S rostoucí nabídkou na poli cloud služeb se téma přesunu firemních dat mimo prostory společností stává tématem číslo jedna nejen pro manažery technologických oddělení, ale i pro finanční ředitele společností.

Výhody a principy cloud služeb jsou dnes již odborné části veřejnosti známé a od boomu nás dělí jen překonání psychologické bariéry nedůvěry v tento typ služeb.

Na co ještě čekat?

Nabídka systémů v cloudu je dnes natolik široká, že je schopna uspokojit většinu požadavků, které přináší obchodní život společnosti.

Jako příklad využiji nabídku naší společnosti, prostředí Algocloud, které nabízí stávajícím i novým zákazníkům ověřené korporátní produkty za cenu měsíčních poplatků.

Celé prostředí je schopné pokrýt potřeby od základní serverové infrastruktury jako služby (IaaS), přes pokročilé služby pro emailovou korespondenci a ukládání dokumentů až po specializované produkty předních společností, nabízejících řešení pro CRM, ERP, BI produkty, doplněné o vhodné komunikační prostředky jak z oblasti firemní unifikované komunikace až po řešení pro kontaktní centra, pokrývající možnosti příchozích i odchozích hovorů, možností emailové či sms komunikace s operátorem. Vše vhodně doplněné o možnosti záznamu hovorů včetně záznamu činnosti operátora v aplikaci tzv. screen recording.

Bezpečnost? Je to o volbě partnera

Předpokládám, že většina nedůvěry v cloud služby pramení z obav o bezpečnost dat a informací. Na mnoha konferencích jsem slyšel dotazy z publika, jak toto řeší ten či onen poskytovatel služeb.
Jistě je zde nutná určitá obezřetnost ve volbě partnera, se kterým do cloudu vstoupíte. Je nutné brát v potaz, odkud poskytovatel poskytuje své služby, zda se jedná o společnost, která využívá datové centrum třetí strany či zda využívá vlastní prostory a systémy. Důležitým faktorem je i země, odkud jsou služby nabízeny.

Z důvodu praktičnosti použití příkladu zvolím opět příklad, který znám nejlépe a z osobní zkušenosti, a to nabídku Algocloudu. Celé prostředí Algocloud je vybudované ve vlastním Centru sdílených služeb společnosti Algotech nedaleko Prahy. Technologicky centrum splňuje podmínky klasifikace TIER III na redundanci veškerých přívodů či technologii s jištěním v podobě vlastní záložní lokality, která je schopna převzít provoz v případě nutnosti.

O samotný datový sál i prostředí cloudu se 24 hodin denně starají pracovníci centra, kteří mají kanceláře přímo v Centru sdílených služeb. Není zde žádné riziko, že by zákazník zůstal bez okamžité podpory či by případná porucha nebyla řešena okamžitě. Toto ovšem není samozřejmostí. Část poskytovatelů má své cloud služby umístěné přes mnoho serverů napříč komerčními centry v různých částech světa, což může zpomalit případné opravy či řešení problému.

Kromě elektronické bezpečnosti ve formě firewall zařízení či ostatních aktivních prvků bych podtrhl důraz na fyzickou a procesní bezpečnost.

Kdo má k datům přístup?

Místo, kde jsou/ budou uložena vaše data, musí mít takříkajíc vše pod kontrolou, přístupy a pohyb vlastních zaměstnanců, zaměstnanců dodavatelů, návštěvníků či dokonce narušitelů. Doporučuji výběr partnera, který vám umožní osobní prohlídku prostor. Pokud se jedná o solidního partnera, bude vám toto umožněno s jistými omezeními, která pramení z ochrany již existujících klientů.

Možná vás ještě znepokojuje představa, že k vašim datům mohou zaměstnanci třetí strany, které neznáte, a jsou na rozdíl od vašich IT zaměstnanců bezejmennými dělníky v továrně datového centra. Poskytovatelé včetně nás dělají vše, aby zamezili neautorizovanému přístupu k datům od dělených hesel, přes auditování záznamů o aktivitě, zákazu použití všech externích médií na PC operátorů či jiných procesně technických omezení.

Tato omezení mnohonásobně převyšují pravidla a ochranu v drtivé většině společností, které si provozují systémy samy. Jak často nechá váš IT pracovník u serverů zaměstnance servisu či technika od poskytovatele software? Jak se vaše IT chová k zálohování? Jsou všechna vaše data uložena mimo dosah ostatních? Opravdu si odcházející IT pracovník či obchodník nemůže od vás odnést databázi vašich klientů či se nemůže podívat do dat, kam by neměl mít přístup? Kolik finančních prostředků investujete do zabezpečení vašeho IT a auditu jeho funkce? Opravdu má vaše IT odborníky na každou oblast, kterou bezpečné IT potřebuje?

Bezpečnost dat je u seriózních poskytovatelů mnohonásobně vyšší než je tomu v lokálních IT systémech.

Překročte stín nedůvěry a vstupte do cloudu. Při výběru však buďte ostražití.

Autor je ředitelem Centra sdílených služeb ve společnosti Algotech.

Exit mobile version