Cloud4Com dokázal vyždímat z Intelu maximum

V datacentru Cloud4Com využívají snad všechny technologie, které Intel ve svých serverových procesorech a dalších technologiích nabízí. Podle Tomáše Nováka, technického ředitele Cloud4Com, nad nimi vytvořili vlastní nástroj Vitrix. Technologie Intelu totiž pomáhají tomuto datacentru poskytovat lepší služby.
Na co se zákazník ptá, když po vašem datacentru požaduje služby IaaS a PaaS, případně SaaS?

Dovolím si tvrdit, že většinu zákazníků zajímají především tři hlavní body – zabezpečení jejich dat a systémů, garance kvality poskytovaných služeb a samozřejmě i cena služby.
V každé z těchto oblastí se snažíme vyjít zákazníkům maximálně vstříc. Z pohledu zabezpečení zavádíme služby, které nejsou dostupné jinde u konkurence – například možnost šifrování celých virtuálních serverů se správou šifrovacích klíčů umístěnou přímo v lokalitě zákazníka, to jest pod jeho plnou kontrolou. Samozřejmostí je možnost šifrování ukládaných dat a datové komunikace.

V oblasti kvality služby pak zákazníkům garantujeme nejen dostupnost služeb (uptime), ale garance SLA jsou definovány i pro hlavní kvalitativní parametry našich služeb. Zákazník má tedy jistotu, že službu, kterou si platí, dostává ve špičkové kvalitě.

Záleží podnikovým zákazníkům na tom, na jaké infrastruktuře vaše cloudové služby běží?

Firemním zákazníkům zcela určitě ano. Proto také otevřeně hovoříme o technologiích, na kterých jsou naše služby provozovány a které patří výhradně do řady řešení kategorie enterprise.

V jakém prostředí softwarové infrastruktury vaše služby nabízíte?

Pro spolehlivý provoz cloudového systému je potřeba celá řada softwarových nástrojů, které musí spolehlivě fungovat – od virtualizačního softwaru přes automatizační a „orchestrační“ software až po detaily typu monitoring a dohled.

V oblasti virtualizace spoléháme na ověřené řešení VMware vSphere. Nadstavbou VMwaru je pak naše vlastní platforma Virtix, kterou si interně v Cloud4com vyvíjíme. Virtix je nástroj pro automatizaci a orchestraci infrastruktury a služeb, integruje zákaznický portál, billing (zpoplatnění služeb), monitoring a reporting a některé další funkce. Je pro nás klíčovou konkurenční výhodou, neboť nám umožňuje integrovat další řešení a služby, které naši zákazníky požadují, a které bychom nemohli na jiné platformě poskytovat.
Pokud jde o softwary provozované na zákaznických serverech, které máme v naší nabídce, mohu jako příklad uvést SAP HANA, Novell Suse Linux, nebo softwarová řešení od Microsoftu (Windows Server, SQL, SharePoint, Exchange).

Cítíte konkurenci od nadnárodních poskytovatelů cloudu, jako například Google, Amazon, Microsoft, IBM apod.? Jak se jí bráníte?

Samozřejmě tuto konkurenci vnímáme, přesto jsme přesvědčeni, že lokální či regionální poskytovatelé budou mít na trhu své místo. Jsme mnohem blíže našim zákazníkům a snažíme se jim vycházet maximálně vstříc. Toto je důležité v několika oblastech – v oblasti zákaznické podpory, kde se snažíme zprostředkovat špičkovou službu pro zákazníky všech velikostí, dále v oblasti nabízených služeb vycházejících z konkrétních požadavků našich zákazníků, a samozřejmě v oblasti garance kvalitativních SLA, které tito poskytovatelé nenabízí.

Která procesorová platforma má u vás pro nabízené služby nejvyšší přítomnost?

Pro nás je důležitá standardizace naší infrastruktury – používáme tedy pouze procesovou platformu Intel Xeon. Tuto platformu jsme zvolili ze dvou základních důvodů – jednak nabízí nejlepší poměr cena/výkon pro typ zátěže provozovaný v našem prostředí, jednak zejména integruje technologie, které jsou klíčové pro poskytování našich služeb. Jde především o integraci funkcí zvyšujících výkon a spolehlivost provozu v oblasti virtualizace, bezpečnosti a šifrování.

Jste členem programu některého z výrobců, kteří dodávají základní infrastrukturu pro datacentra, ať už hardwarovou, nebo softwarovou?

Ano, jsme klasifikováni jako Cisco Cloud and Managed Service Master Partner, dále jsme v programu Intel Cloud Service Provider, a kromě toho i členy VMware vCloud Air Network Programu, Veeam Cloud & Services Programu, Microsoft SPLA programu a nezávislé Open Data Center Aliance.

Jak často plánujete obnovu vašeho serverového parku, zejména s ohledem na zvyšování měrného výkonu celého datacentra a snižování spotřeby energie, které každá nová generace procesorů Intel přináší?

K obnově dochází obvykle v horizontu tří až čtyř let, kdy se už vyplatí investovat do novějších technologií přinášejících vyšší výkon při poměrově nižších nárocích na spotřebu elektrické energie.

Říká vám něco program Intel Cloud Finder, který sdružuje společnosti poskytující cloudové/sdílené služby?

Ano, byli jsme vůbec první poskytovatel z České republiky a jeden z prvních na světě, který byl do Intel Cloud Finderu zařazen. Zákazníci si díky němu mohou ověřit, že skutečně poskytujeme služby na kvalitní infrastruktuře pro datacentra.

Znáte technologie Intel TXT pro snížení rizika napadení škodlivým kódem, AES-NI pro zrychlené šifrování, nebo FlexMigration pro usnadnění migrace dat ve virtualizovaných prostředích MS Hyper-V, VMware nebo Citrix? Využíváte je? Napadlo vás postavit na nich nějakou službu, například šifrování AES-NI, nebo verifikaci důvěryhodného startu a zajištění důvěryhodné geolokace dat díky Intel TXT?

Ano, většinu těchto technologií využíváme. Především jde o podporu zmíněného šifrování, která je klíčová u námi nabízených služeb pro šifrování virtuálních serverů, a dále jde samozřejmě o technologii Intel TXT. Tato technologie je využita na naší infrastruktuře a integrována s naší platformou Virtix. Zákazník si tak může u svých virtuálních serverů ověřit, že jsou provozovány výhradně na důvěryhodné infrastruktuře. Do budoucna se tato funkce rozšíří o další možnosti, jako je geo tagging a geo fencing, kdy si zákazník bude moci řídit, kde přesně jsou jejich virtuální servery provozovány.

Využíváte ve svých datacentrech také průmyslová úložiště SSD? Od kterých výrobců? Víte, že je nabízí i Intel?

Zákazníci si mohou vybrat, na jakém typu úložiště chtějí svá data provozovat – to vychází zejména z výkonových požadavků konkrétní aplikace. Dnes využíváme flash technologie od společnosti Hitachi Data Systems a také SSD disky od společnosti Intel pro některé typy serverů.

Exit mobile version