Cloudová aplikace pro Čechy i těžaře v Severní Americe

Český startup Cleerio vytvořil cloudovou mapovou aplikaci pro online správu a evidenci majetku. Podobných už v minulosti bylo více; například systémový integrátor CCS měl jednu pro svoje outsourcingové projekty už snad před 20 lety. Jenže Cleerio běží v cloudu IBM Bluemix a Dataspring, dá se používat online i offline, je volně dostupná, používá ji tisícovka českých měst a obcí, také na Slovensku, ale také těžaři a University of Colorado ve Spojených státech, vysvětlují Jan Zvoník, spoluzakladatel, Radovan Otruba, CTO, a Martin Krutina, vedoucí IT provozu.

Co vaše aplikace umí?

Cleerio zleva Radovan Otruba, Martin Kutina, Jan Zvoník

Jan Zvoník: Cleerio je online mapový systém pro správu a evidenci majetku, od nemovitostí, pozemků až po lavičky v parku, lampy veřejného osvětlení nebo výrobní zařízení podniků. Použít se dá všude tam, kde je důležité se o majetek starat. Například když plánujete novou stavbu, vedení sítí, cyklostezku, když potřebujete koupit pozemek a chcete vědět, komu ten kus země patří, co je tam za stávající infrastrukturu, další vybavení apod. K tomu všemu se dá využít naše mapové řešení Cleerio.

Naším hlavním klientem v České republice jsou města a obce, kterých je přes 6 400 a Cleerio jich využívá více než tisícovka. Dalších několik stovek klientů máme na Slovensku. Cleerio využívají pro správu majetku i soukromé společnosti pro jeho zobrazení ve svých průmyslových areálech, nebo pro management zařízení na jejich území. Zajímavé projekty máme i ve Spojených státech, kde Cleerio využívají těžaři ropy ve Wyomingu, Montaně a Severní Dakotě. Také máme projekt na University of Colorado v Boulderu jako součást bezpečnostního řešení pro správu vstupů do areálů a budov. Je to hezký projekt, který navíc využívá prvky internetu věcí (IoT).

Jak se uživatel k datům a informacím v aplikaci Cleerio dostane?

Radovan Otruba: Stačí k tomu jakékoliv zařízení, které má webový prohlížeč, protože veškeré informace jsou přístupné přes webové rozhraní. Kromě toho máme i nativní aplikace pro iOS a Android, které umožňují prohlížení a zadávání údajů i v offline režimu, což se hodí například pro sběr a aktualizace dat v terénu. Uživatel si k sobě stáhne aktuální data, která pak může v terénu libovolně měnit, například provede servisní zásah, doplní fotodokumentaci, nebo dojde k přemístění objektů. Když se pak dostane online, data se automaticky zaktualizují.

Na čem je aplikace Cleerio postavena?

Radovan Otruba: Postavena je na několika open source komponentech, které spolu vzájemně komunikují. Většina serverového kódu je napsána v PHP a front-end, tedy to, co vidí uživatel, je napsáno pro webový prohlížeč v JavaScriptu. Jako databázi pro prostorová data pak využíváme PostgreSQL. Řešení provozujeme na linuxových systémech, které umožňují fungování jak na fyzických serverech, tak ve virtuálním prostředí například VMware.

Mapová aplikace tedy běží v cloudu?

Martin Krutina: Přesně tak. Ve Spojených státech běží Cleerio v IBM Bluemix v Dallasu, kde využíváme službu pronájmu fyzického hardwaru, konkrétně zde máme v pronájmu servery Super Micro, s jejichž komponenty máme velmi dobré zkušenosti, jsou navíc cenově efektivní. Jde o unikátní službu, protože ostatní poskytovatelé cloudových služeb nabízejí například pouze počet CPU, paměť, úložný prostor, databázovou platformu apod. a chtějí za to poměrně velké peníze. Když si však necháte v IBM Bluemix nainstalovat vlastní fyzický stroj, dostanete krásně velký výkon za přijatelnější peníze. Starost o operační systémy a softwarové komponenty je pak samozřejmě na vás, takže si musíte připočíst náklady na obsluhu. Máme však zkušené lidi, kteří si s tím dokáží poradit.

Cleerio běží v prostředí IBM Bluemix i pro české zákazníky?

Martin Krutina: Cleerio je členem skupiny KKCG, proto využíváme datacentrum Dataspring v Lužicích na Moravě. Zde je aplikace provozována jinak, využíváme díky podpoře virtualizace prostředí VMware. Díky zmíněné „obojetnosti“ aplikace Cleerio, která může běžet jak na fyzických serverech, tak ve virtuálním prostředí, nemáme problém s rozhodováním, jestli využít službu cloudu, nebo pronájmu či vlastního fyzického hardwaru.

Proč někde IBM Bluemix a u nás lokální datacentrum Dataspring? Jsou tyto služby nějak provázány?

Martin Krutina: Tyto služby nejsou provázány. Když jsme byli ve fázi prvotního startupu, dostali jsme od IBM skvělé podmínky, roční program s kreditem, ve kterém jsme si mohli vyzkoušet všechny možné druhy pronájmu, služeb apod. Na chvíli jsme měli pronajaté služby jejich datacentra ve Frankfurtu a ověřili jsme si, že služby IBM Bluemix poskytují opravdu velké množství výkonu za přijatelné peníze. IBM Bluemix kromě toho poskytuje z našeho pohledu jednu z největších výhod, a to je celosvětová síť datacenter.

Jan Zvoník: Na různých trzích jsme vycházeli z různých startovních podmínek, s různými počty klientů a péčí o jejich data. Podmínky projektů v Čechách a ve Spojených státech jsou přece jen trochu odlišné, takže jsme u nás využili možnosti, že do nás investovala skupina KKCG. Dohodli jsme se proto na poskytování služeb datacentra Dataspring, které do skupiny KKCG také patří. Ve Spojených státech jsme měli možnost postavit aplikaci úplně na zelené louce a věděli jsme, že pokud budeme chtít služby naší aplikace poskytovat tam, že se u nich musíme opřít o služby místních datacenter, i proto jsme se obrátili na IBM Bluemix.

Exit mobile version