Cloudové služby Českých Radiokomunikací rostou dvouciferně

České Radiokomunikace (CRA), to už dávno nejsou jen přenosy hlasu a dat. Jejich cloudové služby jsou dvojího druhu, jednak klasické výpočetní pro velké organizace, jednak mediální pro zpracování a sdílení videoobsahu koncovým uživatelům, říká Miloš Mastník, obchodní a marketingový ředitel CRA. Díváte-li se na televizi přes internet, pravděpodobně mezi vámi a televizní společností totiž stojí právě CRA.
CRA poskytují cloudové služby už delší dobu. O jaké služby jde a pro koho jsou určené?

CRA dnes poskytují primárně dva typy cloudových služeb, k tomu nyní připravujeme ještě třetí. První z nich je CRA Business Cloud, která je určena pro středně velké až velké korporátní zákazníky a zaměřujeme ji na poskytování „IT as is“. Druhou naší službou je CRA Media Cloud, která představuje komplexní OTT řešení pro zpracování a doručení video obsahu. Třetí cloudovou službou je pak CRA IoT Cloud, která se zaměřuje mimo jiné na budovanou LoRa síť a systémy Internetu věcí.

Jaké máte plány s cloudovými službami pro rok 2017?

České Radiokomunikace – Miloš Mastník

Stále pokračujeme s investicemi do naší infrastruktury. Kdybych to řekl zjednodušeně, náš cloud musí výkonově zvládnout ty nejnáročnější zákaznické aplikace tak, jak by to lokální prostředí nikdy nenabídlo. Neustále tedy investujeme do vyššího výkonu – naposledy to byly diskové systémy, které jsme kompletně vyměnili.

Cloudové služby mají být obecně škálovatelné. Jaké možnosti v tomto ohledu nabízejí CRA?

Všechny naše cloudové služby jsou škálovatelné. CRA Business Cloud roste se zákazníkem, CRA Media Cloud je pak na škálování vyloženě zaměřený a to tak, aby rychle zvládl prudký nárůst výkonu. A stejně tak i naopak, pokud tolik výpočetního výkonu zákazník nepotřebuje, služby jsou škálovatelné i směrem dolů. Zákazníkovi umožňujeme, aby naše služba byla zcela pod jeho kontrolou a on si ji sám definoval. Umožňujeme tedy službu řízeného cloudu podle jeho potřeb.

CRA jsou historicky telekomunikační firmou a přes poměrně dlouhou dobu je poskytování služeb datacenter přece jen poměrně mladé. Jakou část příjmů CRA tvoří právě cloudové služby?

Naše cloudové služby za několik posledních let rostou velmi dynamicky, jejich růst je každým rokem dvouciferný. Když vezmu celkový balík telekomunikačních služeb, v případě cloudových se začínáme bavit o vyšších procentech a když vezmu srovnání, začínají se dostávat na úroveň našich standardních datových služeb nad VPN a MPLS.

Můžete uvést příklady některých zákazníků na vaše cloudové služby, ať už jde o část CRA Business Cloud na platformě VCE, tj. VMware, a na části budované na open source?

V případě CRA Media Cloudu se typicky bavíme o médiích, jakými jsou Prima nebo Nova, u CRA Business Cloudu jsou našimi zákazníky například HP Tronic, Pivovary Lobkowicz či společnost Acema.

Exit mobile version