Cloudový trh dál pevně ovládají hlavní hráči

Zdroj: Pixabay

Aktuální průzkum společnosti Canalys ukazuje, že na konci loňského roku ovládali dvě třetiny trhu IaaS čtyři hlavní poskytovatelé: Amazon, Microsoft, Google a Alibaba. Obecně lze říci, že tito i další poskytovatelé se aktuálně snaží své nabídky více cílit na malé a střední firmy a silně investují do rozvoje svých prodejních a partnerských kanálů.

Za poskytování infrastruktury a platformy jako služby zákazníci ve 4. čtvrtletí roku 2020 vynaložili 39,9 miliard dolarů, což meziročně představuje nárůst o 32 %. Amazon Web Services zvýšily tržby o 28 % na 12,37 miliard dolarů (Canalys na rozdíl od výsledků reportovaných Amazonem nezahrnuje do své studie příjmy z cloudu typu SaaS). Amazonu se podařilo pro svůj cloud získat řadu nových zákazníků, mj. JPMorgan Chase, Viacom, Twitter a BMW. The Register upozorňuje, že Amazon pro svůj cloud získal i personální posily, např. manažerem pro oblast EMEA je zde zkušený Andy Isherwood (dříve HPE). Celkový podíl Amazonu v tomto segmentu je 32 %.

Microsoft na druhém místě vyrostl meziročně o 50 % na příjmy z cloudu IaaS a PaaS 7,98 miliard dolarů (podíl 20 %); firmě měla pomoci např. vysoká poptávka po MS Teams. Ještě rychleji, o 58 %, zvýšil své příjmy Google, ten však roste z podstatně menších čísel a v absolutní hodnotě za 4. kvartál 2020 představují odpovídající příjmy jen 2,79 miliardy dolarů (podíl 7 %). Kdybychom křivky extrapolovali do budoucna, Microsoft dožene Amazon mnohem rychleji než Google Microsoft, navíc cloudová divize Googlu poskytující tyto služby byla stále ve ztrátě. Jak ale uvádí studie Canalys, Google se zde na rozdíl od konkurence zaměřuje na šest klíčových vertikálních odvětví, kde chce zákazníkům poskytovat hlubší technické znalosti a specializovanější nástroje zahrnující strojové učení, analýzu a řízení dat. To může už brzy oproti plošně koncipovaným službám znamenat konkurenční výhodu.

Alibaba Group rostla o 54 % na 2,39 miliard dolarů (podíl 6 %), zůstává však největším poskytovatelem těchto služeb nejenom v Číně, ale i v celém východoasijském regionu.

Za celý rok 2020 dosáhly výdaje na IaaS celkem 142 miliard dolarů. Meziroční růst 33 % samozřejmě ovlivnila pandemie, především v odvětvích zasažených nejvíce, jako je maloobchod a výroba. Blake Murray, analytik společnosti Canalys, ale uvádí, že kvůli tomu růst trhu po návratu do normálu nemusí zpomalit. Řada firem se bude spíše snažit migraci do cloudu, která začala kvůli nutnosti zajistit kontinuitu provozu, dokončit. Velké projekty připravované ve spolupráci s konzultačními firmami byly totiž loni často odloženy na úkor řešení ad hoc, po pandemii se k nim firmy ale vrátí. Přesun do cloudu bude v blízké budoucnosti tažen migrací velkých řešení, jakou jsou např. databáze nebo systémy SAP.

Zdroj: Canalys, The Register a další

Exit mobile version