Cloudy, butiky a kontejnery

Jak se noví hráči na trhu cloudových služeb mohou odlišit od těch zavedených? Možnosti tu jsou, aktuální koncentrace trhu není nezvratná.

Prognóza společnosti Futurum Research upozorňuje na to, že vedle hlavních poskytovatelů cloudu (Amazon, Google a Microsoft) je zde stále prostor pro řadu dalších, specializovaných hráčů. Ba co víc, jejich šance na úspěch se zvyšují. James Kobielus z Futurum Research ve svém komentáři na InformationWeek jako významný trend současných cloudových technologií razí tzv. butiky. Tím má na mysli nabídku specializovaných cloudových služeb, které největším platformám konkurují cenou nebo podporou určité technologie – může jít třeba o virtualizované služby, Kubernetes nebo kombinovanou nabídku veřejného a soukromého cloudu. Menším poskytovatelům cloudu má jít na ruku také obava podniků, aby se na jediném dominantním poskytovateli služeb nestaly příliš závislými (Poznámka: i když je otázka, zda takto nevymění závislost na dominantním poskytovateli za závislost na dominantním poskytovateli a vedle toho ještě na nové firmě. Uvedený názor je rovněž v rozporu s jinými prognózami, které na trhu poskytovatelů cloudu očekávají naopak další koncentraci. Především řada poskytovatelů cloudu typu SaaS prý svá datová centra zavře a začne nabízet své služby v rámci modelů PaaS či IaaS na platformách Amazonu, Microsoftu či Googlu.)

Futurum Research dále očekává, že nový konkurenční boj se bude týkat platforem umožňujících správu multicloudových prostředí. Do této kategorie spadají především nástroje IBM Services for Multi-cloud Management, Google Cloud Anthos, Cisco CloudCenter Suite a Microsoft Azure Arc, které podporují centralizované vyhledávání, monitoring, zabezpečení, diagnostiku i řešení problémů u jednotlivých cloudových mikroslužeb, a to napříč různými poskytovateli. V této souvislosti se uplatní také nástroje firem Alation, Cloudera, Collibra, IBM, Informatica pro dotazování a vizualizaci dat a metadat z různých zdrojů.

Další trend se vztahuje ke kontejnerům. Výkon cloudových služeb výrazně zvýší přicházející nová generace virtuálních strojů. Rostoucí popularita kontejnerů současně způsobí, že nástroje pro kontejnerizaci a hypervisory se budou sbližovat (např. VMware Tanzu Portfolio má integrovat Kubernetes do příští verze hypervisoru vSphere).

Protože v cloudu je stále více provozována umělá inteligence (respektive skoro všechny podnikové aplikace dnes nějak umělou inteligenci/strojové učení v sobě obsahují), výkon aplikací ovlivní i příchod nového specializovaného hardwaru, jako je např. superpočítač Cloud TPU v3 Pods, který dosahuje rekordních hodnot v benchmarku MLPerf. Právě tento benchmark se současně pro „velké“ aplikace/úlohy stává jakýmsi novým standardem, kterým se chlubí poskytovatelé hybridních cloudů.

V delším horizontu ale soustředění úloh do datových center bude vystřídáno přesunem výpočtů na okraj infrastruktury (edge), co nejblíže k zákazníkovi, předpovídá alespoň Futurum Research.

Exit mobile version