Co je a co už není cloud

Marketingoví experti IT firem po celém světě se ze samého nadšení z ustupující finanční krize utrhli z řetězu a začali daleko více šermovat s buzz wordy, především s jejich typickým zástupcem – slovíčkem cloud. Co ještě cloudem je, a co už je mimo, ale hodí se to zrovna někomu do krámu?

Za cloud se dnes vydává v podstatě jakákoli služba, která je poskytována prostřednictvím internetu. Nelze to ovšem dávat za vinu jen marketérům – ti pouze využívají situace, kdy není jasně definováno co ještě je, a co už není cloud. Jistým vodítkem nám ovšem může být přehled základních vlastností cloudové služby, jak je stanovil celosvětově uznávaný institut NIST (National Institute of Standards and Technology). NIST uvádí, že cloudová služba musí splňovat následující parametry:

Pokud se zamyslíte nad vlastnostmi různých služeb, které jejich poskytovatelé vydávají za cloud, tak si uvědomíte, že velmi často některý ze základních principů cloudové služby nesplňují.

K čemu je nám cloud?

Pokud rezignujeme a smíříme se s tím, že za cloud se vydávají i služby, které jeho podstatu nenaplňují, přijdeme tím o zásadní výhody skutečných cloudových řešení. Když se totiž zaměříme na praktické přínosy cloudových služeb například v oblasti hostingu internetových stránek či aplikací, zjistíme, že nabídka služeb opravdových cloudů je velmi lákavá. Hostingové cloudy totiž:

Filozofii cloudu přitom nijak nepopírá způsob, jakým poskytovatel cloudu své služby nabízí – zdali v rámci unifikované nabídky nebo formou cloudů postavených pro konkrétní zákazníky a jejich projekt.

Jak vypadá Cloud u nás

Ve světě jsou dnes cloudové služby naprostou samozřejmostí a angažují se v nich přední hráči IT businessu. V České republice jsme naopak spíše na začátku. Řešení formou základní platformy (Platform as a Service) nabízí jen několik málo hráčů, jako jsou například České radiokomunikace, pokud chceme sáhnout po koncových produktech, zde je situace o něco lepší. Samozřejmě nám nic nebrání využívat služby nadnárodních poskytovatelů cloudů, ale pokud chceme jednat s lokálními dodavateli služeb, je výhodné začít u největších poskytovatelů hostingu. Není to jen zbytečná opatrnost, stabilita a kvalita služeb ve virtuálním prstředí se totiž radikálně liší nejen ceníkově.

Společnost IGNUM, provozovatel cloudové služby WEBCLOUD.CZ. Nabízí hosting v cloudu bez omezení výkonnostních a funkčních parametrů, s účtováním pouze za uložená data. Vždy zaplatíte jen 2 Kč za každý započatý GB uložených dat denně, bez ohledu na to, kolik webů a s jakou návštěvností provozujete. Díky aktuálně probíhající akci navíc za každou CZ doménu registrovanou či prodlouženou na DOMENA.CZ získáte kredit na půlroční provoz hostingu na WEBCLOUD.CZ zdarma.

Služba Webhosting NoLimit společnosti WEDOS má také nakročeno ke splnění předpokladů cloudové služby, ovšem omezuje celkový limit velikosti e-mailových schránek a limitována je i velikost databází.

Web4U staví privátní cloudy na technologiích Microsoftu, tato služba je ovšem směřována prakticky výhradně na firemní zákazníky, nikoli běžné uživatele, webdesignéry nebo podnikatele.

Jak je vidět, nabídka opravdových veřejně dostupných cloudů, ve kterých byste si mohli třeba spustit web nebo vlastní mailserver či úložiště dat, je velmi omezená. Také je třeba počítat s tím, že i čeští poskytovatelé internetových služeb si zvykli slovo cloud používat se stejnou lehkostí jako dnes již pověstné „neomezeně“.

Exit mobile version