Co je cílem IBM v akvizici Red Hat?

Akvizice Red Hatu Velkou modrou probíhá už delší dobu a už jsme slyšeli řadu uvěřitelných vysvětlení i konspirativních teorií. Za přijatelné vysvětlení lze považovat, že nejlepší lež je pravda, takže jsme se na setkání IBM s partnery zeptali Petra Leštiny, IBM Cloud Leader pro Českou a Slovenskou republiku.
Proč IBM koupila Red Hat?
IBM koupí společnosti Red Hat podtrhuje skutečnost, že to s oblastí open source myslí vážně, především u enterprise klientů, tj. těch největších zákazníků, a že v rozvoji technologií open source budeme pokračovat. Co se týká tržního potenciálu, pak do roku 2020 se předpokládá, že celosvětový trh privátních, veřejných a hybridních cloudů, dosáhne hodnoty 1 bilionu dolarů (tj. tisíce miliard dolarů). Tento trh hodláme díky akvizici Red Hatu atakovat, získat z něj významnou část a být lídrem v oblasti hybridního cloudu a multicloudu. Znamená to, že chceme poskytovat cloudová řešení nejen klientům IBM, ale také těm, kteří už dnes některé cloudové technologie od našich konkurentů odebírají.

Co pro IBM znamená akvizice Red Hatu po technologické stránce?
Klíčovým trendem je kontejnerizace aplikací, využití principu microservices a technologií Dockeru a Kubernetes. Znamená to zaměření na architekturu mikroslužeb a budování tzv. cloud-native aplikací. Klient si může vybrat nejen provozní platformu veřejného cloudu, ale má možnost provozovat aplikace i v privátním cloudu nebo v kombinovaném, tzv. hybridním modelu.


Petr Leština | IBM

Jak bude RedHat začleněn do IBM?
Technologie Red Hatu budou v IBM začleněny do divize Cloud and Cognitive, což je bývalá softwarová skupina. V této organizační jednotce budou mít samostatnou jednotku, a budou tudíž i relativně nezávislé na ostatních jednotkách v divizi IBM Cloudu.
Red Hat už v současné době s IBM spolupracuje, jeho technologie jako například Open Shift jsou portovány na hardwarovou platformu IBM Power, stejně tak RHELL (RedHat Enterprise Linux) v IBM nabízíme a poskytujeme v IBM Cloudu formou služby. Kdo tedy chce už dnes technologie Red Hat v nabídce IBM využít, může, a to buď tak, že je přenese do IBM Cloudu jako BYOL (BYOL – Bring Your Own Lincense), nebo formou implementace na hardwarových technologiích IBM.

Akvizice ale neznamená jen nákup a vytváření technologií, co to přinese zákazníkům?
Open Source v podání RedHatu a podpora otevřených technologií i na straně IBM představuje jasnou cestu, jak odstranit tzv. vendor-lock, což znamená závislost na jednom jediné technologii a jediném cloudovém poskytovateli. Kromě toho chceme pokračovat v trendu, který je společný jak pro Red Hat, tak pro IBM, a sice poskytovat technologie formou služby a aplikovat klasický model pay-as-you-go, platit za to, co používám. Dále maximálně využít co už dnes existuje, tj. IBM Cloud jako provozní prostředí nejen pro technologie IBM, ale i Red Hat. IBM navíc prosazujem myšlenku multi-cloudu, tzn. možnost provozovat vybrané služby u více cloudových poskytovatelů, řízené technologiemi IBM.

Jaké z toho plynou přínosy pro zákazníky?
Kromě odstranění vendor-locku to bude znamenat i velký přínos i ve finanční oblasti. Klient nebude muset technologie kupovat, ale bude si je moci pronajímat, platit formou pronájmu za pronajaté a skutečně využívané technologie. Ve svém důsledku to znamená, že bez velkých počátečních investic (CAPEX) bude klient moci alokovat peníze jen z provozních nákladů (OPEX), jen na to, co skutečně momentálně spotřebovává.

Co je konečným cílem IBM ve spojení s Red Hatem?
Naším cílem je být jedničkou v oblasti hybridního cloudu a jeho poskytování nejen enterprise zákazníkům.

Exit mobile version