Co letos čekat od Applu

Od jedné z nejhodnotnějších firem světa akcionáři samozřejmě požadují rekordní rok. Pomůže k tomu Applu nový iPhone? A bude stát 1 000 dolarů?
Analytici jsou ohledně budoucích výsledků Applu obecně optimističtí; roli samozřejmě hraje i celková nálada na akciovém trhu, čemuž odpovídá kapitalizace společnosti kolem 750 miliard dolarů (počátek dubna) a pozice nejhodnotnější firmy vůbec. Jak hodnotí vyhlídky firmy Rob Price na Business Insider a analytik specializující se na Apple Gene Munster, mj. také investor z fondu Loup Ventures?

Především od prvního iPhonu uplynulo 10 let, nyní se předpokládá radikální reset produktu; v posledních letech nové verze přinášely spíše jen dílčí vylepšení. Otázkou však je, zda tato očekávání nejsou přehnaná. Bude-li nový iPhone (Gene Munster mu říká iPhone 10, že by se takové číslo hodilo kvůli desetiletému výročí, i když jinak by na řadě byla verze 8) stát 1 000 dolarů na americkém trhu, jinde to může znamenat ještě vyšší cenu, zmiňuje se např. 1 000 liber v Británii – tj. podle přepočtu kurzu o více než 10 % dražší – apod. To může přece jen zákazníky odradit, Applu však hrozí ještě spíš pokles marží.

Nějaký iPhone si fanoušci Applu koupí

Analytici na jednu stranu vycházejí z toho, že miliony uživatelů mají starší verze iPhonu a čekají na nový model. Applu by tedy z hlediska obratu mohl mít před sebou rekordní rok. Jenomže obrat není zdaleka jediným kritériem úspěchu. Pokud bude telefon obsahovat hodně inovací, Applu se také prodraží. Pak bude jednou z možností smířit se s nižšími maržemi/ziskem. Spíše se ale očekává, že nový iPhone (nebo alespoň nějaká jeho prémiová verze) bude stát až 1 000 dolarů. Což pro řadu zákazníků bude hodně; loajalita ke značce je v případě Applu vysoká, nedojde tedy k masové migraci na Android, ale lidé si koupí jinou než nejnovější verzi telefonu Apple, tedy produkty z řady 7. Záleží na tom, jak se budou vyvíjet ceny těchto modelů – zákazníci si u produktů Apple zvykli, že při uvedení nového modelu ty starší podstatně zlevňují. Pro Apple to ale znamená stále docela přijatelný scénář.

Munster se celkově domnívá, že i kdyby nový iPhone příliš nepřesvědčil, stejně zůstává obrovské množství lidí, kteří upgrade prostě potřebují. Podle jeho názoru tak nejspíš čeká Apple slušný rok, byť ne superrok, např. příjmy neporostou ve dvojciferných číslech. I kdyby byl produkt přijat s nadšením, řada zákazníků asi nákup iPhonu 10 stejně odloží a budou čekat, zda nezlevní; ovšem stejně si ho nakonec koupí. Rizika jsou tak pro Apple celkem malá a katastrofické scénáře nehrozí, i když Munster odhaduje, že po uvedení iPhonu 10 si stejně ještě 75 % zákazníků Applu bude kupovat verzi 7.

Realisticky tak Apple může dosáhnout růstu nejspíš o několik procent a letos prodat 225 milionů iPhonů; loni to bylo 211 milionů, i když v rekordním roce 2015 až 231 milionů. Jak už bylo řečeno výše, větší riziko než celkový obrat představuje pro Apple zisk/marže, které poklesly už ve verzi iPhone 7, když u většího modelu (iPhone 7 s úhlopříčkou 5,5″) prodražila zařízení duální kamera. Průzkum Bernstein Research vyčísluje pokles ziskovosti takto: v roce 2009 měl Apple na iPhonu hrubou marži 58 %, loni 41 %, příští rok to bude už „jen“ 39 %.

Jinak co se týče celkového hodnocení verze 10, asi rozhodující otázka zní, jak dobře zde bude fungovat rozšířená realita. První telefony iPhone 10 (respektive 8) by se měly na trhu objevit v září nebo v říjnu, podle některých názorů ovšem pouze v limitovaném množství. Zhruba ve stejné době, nebo o něco dříve, se očekává i verze 7S.

Zdroj: Business Insider a další

Viz také: Apple představil novou verzi počítačového tabletu iPad

Exit mobile version