Co letos chystají dodavatelé ERP řešení?

Vloni ERP dodavatelé řešili mimo jiné řadu legislativních aktualizací typu kontrolního hlášení či EET. Většina výrobců se zároveň soustředí na inovace v oblasti mobilních zařízení, vylepšování uživatelského rozhraní a rozšiřování odvětvově specifických funkcionalit. Infor také získal investici kolem 50 miliard korun, aby mohl akcelerovat inovace a transformovat trh s podnikovými aplikacemi.
„Kontrolní hlášení se od začátku roku 2016 týkalo velké části našich klientů, elektronická evidence tržeb pak v první fází spíše menšího množství, řešení však muselo být před listopadem 2016 kompletně hotové,“ přibližuje Kamil Horák ze společnosti Arbes Technologies, mezi jejíž zákazníky patří mnoho bankovních a finančních institucí. Jako země EU nepatřící do eurozóny se ČR od října 2016 stala součástí jednotné platební oblastí pro provádění plateb a inkas v EUR (SEPA) a řada klientů tak přešla na nový způsob elektronické komunikace s bankami. „Jelikož máme řadu klientů i z neziskové sféry, realizovali jsme řadu úprav a rozšíření pomocného analytického přehledu pro státní výkaznictví a připravili jsme se také na pomocný konsolidační přehled, který bude vykazován od poloviny roku letošního,“ popisuje Kamil Horák.

Arbes FEIS

Ve společnosti Abra vyvinuli nové WebAPI pro Abra Gen, které umožňuje systém propojit s jinými aplikacemi. „Nabídli jsme aplikaci pro smartwatch, která umí zobrazit data z informačního systému,“ říká Martin Jirmann z Abry. Letos plánují integraci vlastního nástroje Business Intelligence přímo do ERP, což by mělo sloužit k rychlému rozhodování a vizualizovat vybrané informace do grafů, barevných budíků, infografik nebo alertů.

„Novinky v Infor LN 10.5 jsou zaměřeny na funkcionalitu pro opakovanou výrobu a řízení zdrojů a rovněž nabízí odvětvově-specifickou funkcionalitu pro klíčové vertikály, jako je například letecká či automobilová výroba,“ říká Ireneusz Kubies z Inforu. Nová verze má nové uživatelské rozhraní. „V rámci řešení Infor M3 bych určitě zmínil Infor Mobility for Field Service, ucelené mobilní řešení určené k zefektivnění servisních činností v terénu. Nejnovější verze Infor CloudSuite Industrial 9.01 nabízí možnosti zvýšení výrobní efektivity, od vylepšeného reportování a sledování provozního využití strojů k pokročilému rozvrhování výroby dle Gantova diagramu,“ shrnuje zástupce společnosti Infor.

Koncem loňského roku získal Infor investici více než 2 miliardy dolarů, což má akcelerovat inovační aktivity, rozšířit distribuci produktů a pokračovat v transformaci trhu s podnikovými aplikacemi. „Tato investice nám umožní proniknout na rozsáhlý trh organizací, které přemýšlejí o transformaci na digitální společnost, takže i letos můžeme očekávat velkou řadu inovací v našich produktech, mimo jiné i směrem k trendu Průmysl 4.0,“ popisuje Kubies.

Asseco Solutions pokračovalo v rozvoji řešení Helios Orange v klíčových agendách typu ekonomika, skladové hospodářství, výroba a mzdy. „Vedle tohoto kontinuálního rozvoje jsme do systému doplnili řadu novinek, nejen těch, daných legislativou. Mezi hlavní nové funkčnosti můžeme zařadit například pomocný konsolidační registr, napojení na Balíkobot, účetní konsolidace, vylepšení trasovatelnosti výrobních čísel, EET či QR faktury,“ vyjmenovává Lukáš Ontl z Asseco Solutions. Letos se firma chce zaměřit například na vylepšení vzhledu a ergonomie systému s důrazem na UX. Také prý neopomíjí vývoj nových oblastí zejména s ohledem na preferovaná oborová řešení.

U řešení Helios Green v Assecu zavedli například: analýze dat v kontingenční tabulce, uživatelských dashboardech, důvěryhodných dokumentech, řízené dokumentaci, projektovém řízení a pokročilém plánování výroby. „Novinky pro letošek budou spojeny hlavně s pojmem role-based personifikace, neboli přizpůsobení systému podle rolí. Oblast, na kterou se hodně zaměřujeme, je webový klient a s ním spojený nový design aplikace a vylepšení ergonomie aplikace s důrazem na UX,“ říká Olga Koupilová z Asseco Solutions. Jako novou alternativu pro výrobní společnosti segmentu Enterprise přivádí Asseco Solutions na český trh řešení APplus integrované s Heliosem Green jako finančním systémem.

Exit mobile version